Ефективність, конкретність, оперативність

За традицією перед початком роботи сесії Олександр Удовіченко та Іван Момот вручили почесні відзнаки кращим представникам обласної територіальної громади.

Депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 2011 рік, погодили внесення змін до Стратегії розвитку Полтавської області до 2015 року, прийнятої відповідно до рішення п’ятої сесії обласної ради п’ятого скликання.

Внесено зміни до показників обласного бюджету на 2012 рік. Рішенням обласної ради виділено кошти на пільгове медичне обслуговування та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, надання матеріальної допомоги малозабезпеченим верствам населення, на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, що споживаються обласними будинками-інтернатами системи соціального захисту, на проведення реконструкції котелень будинків-інтернатів системи соціального захисту, на реконструкцію другого пускового комплексу діагностичного центру під обласний перинатальний центр обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського, на завершення робіт із реконструкції приміщень дитячої обласної клінічної лікарні, на проведення невідкладних робіт із капітального ремонту обласних закладів охорони здоров’я, на покращення медикаментозного забезпечення онкологічних хворих в обласному клінічному онкологічному диспансері, на забезпечення пільгового амбулаторного лікування хворих, на придбання літератури та періодичних видань для обласних бібліотек, комп’ютерної техніки для обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П. Котляревського, на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт приміщення Полтавської обласної філармонії, на проведення культурно-мистецьких заходів, на кредитування індивідуальних сільських забудовників, на поповнення статутного фонду обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Полтаватеплоенерго” тощо.

У процесі сесійної роботи депутати затвердили 10 обласних комплексних програм, до п’яти внесли зміни і доповнення. Чи не найбільшу дискусію викликала програма з реалізації молодіжної політики, підтримки сім’ї, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на 2012–2014 роки. В її обговоренні взяли участь депутати Степан Бульба (СПУ), Валерій Капленко (“Совість України”), Олександр Масенко (КПУ), Петро Ворона (позафракційний), Володимир Онищенко (ПР), Олександр Іваніна (ПР). Депутатів, зокрема, цікавив вплив програми на вирішення соціальних проблем молодих людей та перспективи їхнього закріплення на селі. Депутати також розглянули і прийняли Програму соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2012 рік. Пояснення щодо неї давав заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Він наголосив, що цьогоріч на заходи програми передбачено майже 140 мільйонів гривень, а це суттєво більше, ніж торік. Вона, зокрема, сприятиме формуванню сільської інфраструктури, сприятливої для потреб людей відповідно до соціальних стандартів і нормативів.

Одноголосно затвердили депутати обласну Програму зайнятості населення на 2012–2013 роки. Програма дасть змогу лише цього року отримати з Фонду соціального страхування від безробіття значні фінансові ресурси, у тому числі на організацію оплачуваних громадських робіт – 20 мільйонів гривень, на дотаційні робочі місця – 40 мільйонів гривень, професійне навчання безробітних – понад 6 мільйонів. Щороку планується працевлаштовувати понад

35 тисяч осіб.

На розв’язання проблеми ефективності використання енергоресурсів, підтримки і сталого розвитку підприємств теплового господарства спрямована прийнята на сесії Програма модернізації теплоенергетики Полтавської області на 2012–2014 рр. Забезпеченню впровадження в області цифрового телебачення сприятимуть зміни до програми розвитку обласного державного телерадіомовлення Полтавської ОДТРК “Лтава”, що є досить важливо, адже у 2015 році мовлення в аналоговому форматі в Україні буде припинене.

На сесії також прийнято програми щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, розвитку професійно-технічної освіти, соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, охорони навколишнього середовища.

Депутати прийняли цільову Програму впровадження в області другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку Організації Об`єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2012–2015 роки, затвердили план роботи обласної ради на 2012 рік.

В обговоренні питань порядку денного також взяли участь депутати Григорій Вернигора (ПР), Олександр Коросташов (НП), Віктор Кордубан (“Сильна Україна”), Володимир Микійчук (“Фронт змін”), Микола Несен (“Батьківщина”), Володимир Несен (КПУ), Анатолій Олійник (“Фронт змін”), Олег Овчарь (“Батьківщина”), Василь Стасовський (СПУ), Анатолій Шкарбан (“Батьківщина”).

У “Різному” виступили депутати Олександр Ляшенко (ПР), Дмитро Хрістов (“Батьківщина”).

***

Після завершення сесії її підсумки в інтерв’ю представникам ЗМІ підбив голова обласної ради Іван Момот.

– Я задоволений сьогоднішньою роботою депутатів, – наголосив він. – Майже 60 питань було винесено на обговорення. Усі вони оперативно вирішені. Пріоритети, які ми визначили на початку нашої каденції, а це питання соціального захисту, медицини, освіти, екології, культури, залишаються актуальними. Сьогодні видаткова частина обласного бюджету поповнена на 48 мільйонів гривень. Майже 15 мільйонів гривень буде спрямовано на охорону здоров’я, 3,5 мільйона гривень – на соціальний захист, майже

2 мільйони гривень – на культуру, 8 мільйонів – на вивезення з території області невизначених та непридатних для використання хімічних засобів захисту рослин, 2 мільйони гривень – на створення нових лісів. І надалі працюватимемо над втіленням у життя намічених пріоритетів.

Стосовно Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2012 рік на сесії тривала жвава дискусія. Зрозуміло, проблем на селі багато, і саме на їх вирішення спрямована ця програма. У минулому році аналогічна програма була прийнята на рік, вона працювала ефективно. Такі ж програми прийняті органами місцевого самоврядування на місцях, вони теж дали позитивні результати, адже було відремонтовано клуби, дитячі садочки, дороги, інші соціальні об’єкти на селі. На ці цілі у 2011 році використано 134 мільйони гривень, майже 140 мільйонів планується використати у нинішньому році.

Втім, активну участь у реалізації заходів Програми мають взяти й органи місцевого самоврядування та сільські громади. І тільки завдяки спільним зусиллям вдасться ефективно вирішувати проблеми життєдіяльності сільських територій.

***

Брифінг для журналістів провів і голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко. Він акцентував увагу на необхідності суттєвішої підтримки вітчизняного товаровиробника у промисловості. Саме про це йшла мова під час робочої поїздки до Кременчука Президента України Віктора Януковича.

– Президент підтримав наші починання, – зазначив Олександр Удовіченко. – І, думаю, ми зробимо крок уперед у цьому напрямку. Виробничим пріоритетом номер один в області залишається розвиток тваринництва. На цьому наголошувалося і на сьогоднішній сесії. 25 інвестиційних проектів щодо будівництва тваринницьких комплексів плануємо реалізувати цього року. Загальна їхня кошторисна вартість складає близько 500 мільйонів гривень. Саме завдяки цій галузі зможемо надалі утримувати провідні позиції у сільському господарстві.

– Виповнилося два роки з часу інавгурації Президента України  Віктора Януковича. Що, на Вашу думку, вдалося зробити у контексті президентських реформ?

– Президент взяв на себе відповідальність за проведення реформ у багатьох сферах життя країни. Їх реалізація потребує нових підходів, концентрації зусиль, фаховості й принциповості. Глава Держави наголошує, що на майданах, на мітингах країну не рятують. Це треба чітко усвідомити всім і братися до праці. Сьогодні ми визначаємо пріоритети подальшого розвитку. З основних напрямків реформування область знаходиться у першій п’ятірці регіонів країни. А це вселяє впевненість, що й надалі ми успішно працюватимемо, маючи підтримку з боку держави.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.