Щедрий дарунок вченого-земляка

Значення їх важко переоцінити. Серед більш ніж 50 історичних джерел чимало документів, які ще не введені до наукового обігу і невідомі навіть історикам-професіоналам. Вони можуть і повинні стати фундаментом для створення ґрунтовного та об’єктивного літопису рідного краю.

Всі матеріали Анатолій Асаул надіслав разом із фотокопіями оригіналів. Це дає можливість відчути дух епохи і доторкнутися до першоджерел. Також зазначені документи Анатолій Миколайович подав і в цифровому вигляді – на комп’ютерному диску.

Ці історичні документи, за дорученням Анатолія Асаула, презентував на сесії Решетилівської районної ради Іван Писаренко, який підтримує з професором тісні зв’язки. Водночас всі документи в урочистій обстановці були передані директору районної бібліотеки Л.І.Денисенко, головному редактору газети “Решетилівський вісник” Івану Цигану, педагогічному та учнівському колективам Решетилівської гімназії ім. І.Л.Олійника, щоб архівні матеріали були доступні для всієї небайдужої зацікавленої громадськості району.

Для місцевих істориків і краєзнавців настав час напруженої, копіткої й скрупульозної дослідницької роботи з вивчення й аналізу одержаних документів, їх наукової обробки, підготовки до друку як у наукових фахових виданнях, так і в місцевих ЗМІ. Перший крок в цьому напрямку вже зроблено: редакцією районної газети “Решетилівський вісник” прийнято рішення про запровадження щомісячної рубрики “Джерела з історії рідного краю”, в якій буде подано фотокопії документів та їхні тексти з коментарями вчених-істориків, провідних краєзнавців Полтавщини.

Будемо сподіватися, що при дієвій підтримці місцевої влади незабаром вийде у світ і ґрунтовний нарис з історії Решетилівки, до роботи над яким, якщо це вважатимуть за доцільне місцеві дослідники і керівники, ми, уродженці містечка, теж готові підключитися.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.