Село – основа агровиробництва, колиска держави

Це чи не найбільший інвестиційний проект у галузі тваринництва області за останні роки. Реконструйований тваринницький комплекс щорічно вироблятиме 5,5 тисячі тонн свинини. Нині вже завезено першу партію свинопоголів’я. Підприємство функціонуватиме в режимі “замкнутого циклу” – від репродукції поросят до їх відгодівлі, забою й реалізації м’яса.

У Полтаві Микола Присяжнюк оглянув тематичну виставку, яка ілюструвала хід реалізації Програми соціального розвитку сільських населених пунктів області, та взяв участь в обласній нараді на тему “Стан і перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва та розвитку сільських територій”. Перед початком роботи зібрання за вагомі трудові здобутки й досягнення високих показників сільгоспвиробництва групі фахівців аграрної галузі було вручено почесні відзнаки.

Запрошуючи учасників наради до предметної й конструктивної розмови, голова ОДА Олександр Удовіченко наголосив, що керівництво області робить усе задля об’єднання конструктивних сил навколо конкретних справ, модернізації держави й Полтавського краю перш за все в економіці. Полтавщина має хороший промисловий і нафтогазовий потенціал. Однак провідною галуззю в краї була й залишається аграрна, яка дає продовольчий ресурс державі. Хоча минулий рік і був досить напруженим, але він довів, що полтавські аграрії навчилися перш за все хліборобському ремеслу. “Той шлях, який ми пройшли, дає нам можливість з оптимізмом дивитися в завтрашній день”, – підкреслив керівник області. Значна увага приділяється й тваринництву, свідченням чого є 19 інвестиційних проектів, які реалізуються на Полтавщині. Їх загальна вартість становить майже мільярд гривень.

Про стан і перспективи аграрної галузі та розвиток сільських територій доповідав заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Він наголосив, що 2012 рік буде роком випробувань для аграріїв краю. Серед завдань на поточний рік – створення насіннєвої бази, оптимізація сівозмін, забезпечення тенденції з підвищення родючості грунтів, будівництво тепличних комплексів та овочесховищ, спорудження елеваторних ємностей і зерносховищ, формування кормової бази й підвищення продуктивності худоби з тим, щоб вийти на 5-тисячний рубіж із надоїв молока на фуражну корову…

Торік в області для розвитку сільських територій було спрямовано 136 мільйонів гривень. Відремонтовано 300 та відкрито понад 30 дитсадків, відремонтовано 470 шкіл, 280 медичних закладів, відкрито чимало раніше недіючих сільських клубів, спортивних майданчиків, створено 2300 нових робочих місць. Протягом останніх років налагоджено роботу 22 сільськогосподарських кооперативів, мережа заготівельних пунктів налічує понад 500 стаціонарних та проміжних об’єктів. Пріоритетом у діяльності влади й надалі залишатиметься створення гідних умов життя людей у селах, зазначив доповідач. Адже, незважаючи на зроблене, близько 67% працездатного сільського населення не має постійних робочих місць.

Тривога за майбутнє українського села звучала у виступах депутатів обласної ради, керівників СТОВ “АФ “Оржицька” Володимира Несена та СТОВ “Воскобійники” Шишацького району Валерія Капленка, які наголошували на тому, що якщо земля стане товаром, то невеликі села (до 100 жителів) взагалі зникнуть. Як вихід пропонувалися нарощування виробництва і створення нових робочих місць. Керівники зазначених сільгосппідприємств також порушували питання щодо необхідності запровадження єдиного податку на 1 гектар орендованої землі, щоб у рівних умовах господарювання були всі агровиробники. Йшлося у виступах і про державне регулювання навантаження на 100 гектарів ріллі з тим, щоб стимулювати господарства утримувати худобу, необхідність збільшення відрахувань на соціальний розвиток сіл, виплату державних дотацій із розрахунку на 1 гектар землі, а не за конкретними програмами. Виступаючі також висловили занепокоєння з приводу різкого зниження закупівельних цін на молоко.

Підбиваючи підсумки роботи наради, міністр агрополітики України Микола Присяжнюк перш за все подякував полтавським аграріям за вагомі здобутки й наголосив на перспективах розвитку галузі. Стосовно соціального розвитку сільських населених пунктів, як зазначив урядовець, сьогодні сільська громада й сільгоспвиробник наближаються до того, щоб урегулювати структуру відносин: аграрний сектор – державний бюджет; сільська громада – українське суспільство. Адже аграрний сектор нині виробляє 24% ВВП держави й 62% споживчого кошика, до того ж це єдина галузь, яка має позитивне експортне сальдо й динамічно нарощує виробництво.

– Нині перед Україною постає питання: яка форма розвитку аграрного сектора є пріоритетнішою для нашої держави – великотоварне виробництво, фермерство, сільгосптовариства чи одноосібні господарства? Усі вони мають розвиватися. Не може не тривожити й питання ринку землі, адже в державі ще не повністю відпрацьована законодавча база. Але не завершити реформу не можна. При цьому треба бути обачними, щоб через бажання отримати великий вал сільгосппродукції не втратити платформу аграрного сектора, якою є українське село.

Пообіцяв Микола Присяжнюк розглянути в уряді й питання запровадження єдиного податку на сільгоспвиробників, про що вже, за його словами, була попередня розмова з Прем’єр-міністром, та навантаження на 100 гектарів ріллі у залежності від природно-кліматичної зони, а також відпрацювання економічної моделі розвитку агровиробництва.

Під час прес-конференції міністр агрополітики України Микола Присяжнюк відповів на запитання журналістів. Зокрема він наголосив, що оскільки в Україні доведеться пересівати приблизно 2 мільйони гектарів площ озимих культур, переважно кукурудзою, було вирішено тимчасово зняти податок на ввезення посівного матеріалу з-за кордону.

Одним із пріоритетних питань назвав Микола Присяжнюк відкриття нових зовнішніх ринків для реалізації вітчизняної сільгосппродукції. Щодо якості українських сирів, які експортуються до Російської Федерації, то, за його словами, вони відповідають стандартам і не містять рослинних жирів. Є в уряді й певні напрацювання стосовно зменшення кількості посередників у ланцюгу виробник – споживач, з тим, щоб здешевити кінцеву вартість продукції. Для того, щоб не виникали проблеми з виробництвом гречки, держава стимулюватиме аграріїв форвардними закупівлями (фінансування під майбутній урожай) зерна цієї культури, підтримуватиметься й розвиток органічного землеробства. Загалом на поточний рік із Держбюджету планується виділити

8 мільярдів гривень на фінансування програм агровиробництва й 4 – 5 мільярдів – на розвиток сільських територій, повідомив міністр.

У рамках робочої поїздки Микола Присяжнюк також ознайомився з роботою регіональної обласної державної лабораторії ветеринарної медицини, яка веде контроль за безпекою харчових продуктів “від поля до столу” в 14 областях держави. Тільки за минулий рік фахівці лабораторії провели 63
2 тисячі досліджень. Міністр агрополітики України Микола Присяжнюк дав високу оцінку роботі лабораторії.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.