Чому кульгають ОСББ?

Зокрема на Полтавщині цей показник утричі менший встановленого державою, у той час як відповідно до загальнодержавної програми реформування житлово-комунального господарства до 2014 року 70% житла повинні управляти його власники. Йдеться про ОСББ, керуючі компанії, приватні ЖЕКи, кооперативи… Усі ці форми у нашій області ще тільки в зародку. Втім, маємо й позитивні приклади. Один із них – діяльність громадської організації “Фонд розвитку громади Кременчука”. Її керівник Ігор Семеняченко кілька років тому працював головою ОСББ, а тому й вирішив узятися за розробку ефективної моделі з надання допомоги мешканцям багатоквартирних будинків для створення нових і підвищення ефективності існуючих ОСББ. На його переконання, така модель може стати універсальною для широкого впровадження і в інших регіонах України.

Варто нагадати, що ОСББ – це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових і нежитлових приміщень для спільного управління й утримання будинку та прибудинкової території. У Кременчуці за статистикою кожний десятий мешканець нині є членом ОСББ чи іншої приватної житлової структури, а точніше це 146 багатоквартирних будинків із 1176; 10 тисяч квартир, у яких мешкають майже 25 тисяч осіб.

Разом із тим 90 відсотків голів ОСББ – люди пенсійного віку, без спеціальної освіти, які виступили першопроходцями у цій нелегкій справі. Декому з них вдалося набути доволі успішного досвіду управління спільним майном. Наприклад, Тамара Мазур керує ОСББ, що створене на базі будинку 12 по вул. Щорса. Стартувати їй допомогла фахівець із Харкова, котру за рішенням загальних зборів спеціально запросили для проведення короткотермінового навчання та консультацій. Відтоді минуло 12 років. Мешканці власними зусиллями не тільки успішно утримують будинок і прибудинкову територію, а й за власні кошти провели ремонт даху вартістю 75 тис. грн. Усі платежі мешканці здійснюють стовідсотково, на загальних зборах вони навіть ухвалили заохочувальну систему для найбільш обов’язкових платників.

Катерина Горіна головою ОСББ будинку №10 по бульвару Пушкіна працює четвертий рік.

– Спочатку було дуже складно, – розповідає вона. – Зіштовхнулися з проблемою неоднозначного ставлення до нашого об’єднання з боку підприємств – надавачів комунальних послуг. Через борги однієї квартири відключали від електропостачання весь будинок. Ми навіть судилися з відповідною структурою і виграли суд. А тепер наш будинок хоч і не безпроблемний, але гарний. Навіть пластикові вікна встановили у під’їзді.

Про такий та інший досвід керівники кременчуцьких ОСББ розповідали під час першої в місті та й на теренах Полтавщини установчої конференції голів ОСББ, проведення якої нещодавно ініціював “Фонд розвитку громади Кременчука”. Кожному учаснику Ігор Семеняченко запрошення вручив особисто, маючи нагоду не тільки познайомитися, а й розпитати про проблеми та здобутки. Така увага дала свій результат – на зібрання прийшли майже всі запрошені, адже тема виявилася актуальною – “Розвиток системи ОСББ у Кременчуці”.

Як неодноразово зазначав Ігор Семеняченко, сила ОСББ в об’єднанні та знаннях. Саме на ці дві складові й спрямовує свої зусилля очолюваний ним фонд. Для початку організація отримала підтримку Міжнародного фонду “Відродження” у вигляді грантів. Перший соціальний проект стосувався появи у місті Ресурсного центру, який за кошти спонсорів мав змогу безкоштовно надавати послуги: консультативні, інформаційні, організаційні, методичну допомогу в створенні та діяльності ОСББ. Поточного року фонд здобув інший грант на проведення навчання голів діючих та новостворених ОСББ, бухгалтерів, іншого персоналу. Метою проекту, що здійснюється завдяки підтримці Програми посилення впливу громадянського суспільства Міжнародного фонду “Відродження”, є створення в Кременчуці системи освіти та підвищення кваліфікації управлінського складу ОСББ, а також просвітницька робота серед населення щодо переваг створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Незабаром у Кременчуці на базі Ресурсного центру почне свою діяльність “Школа управителів”. Упродовж кількох місяців по черзі вони не тільки навчатимуться, а й отримають відповідні сертифікати. Викладачами будуть фахівці ЖКГ, податкової інспекції, Пенсійного фонду, юристи, психологи. До того ж кожний голова ОСББ отримає практичний підручник “Управляй своїм будинком”, підготовлений до друку працівниками фонду в рамках грантового проекту.

На конференції йшлося й про іншу новацію ОСББ Кременчука – роботу профільної Асоціації, яку було створено ще три роки тому. Натомість зібрати голів ОСББ разом асоціації досі не вдалося. Керівник формування Валентин Семеняченко, вітаючи учасників конференції, закликав до єднання і запропонував працювати разом над створенням міської програми розвитку ОСББ, що дасть змогу не тільки збільшити фінансування з міського бюджету, а й значно спростити доступ до державних фінансових ресурсів.

Присутні на конференції представники влади зі свого боку пообіцяли сприяти процесу створення в місті нових ОСББ і підтримувати їхню діяльність. Зокрема у бюджеті поточного року на такі цілі передбачено 540 тис. грн. Натомість ця сума може подвоїтися, як і минулого року, за підсумками виконання показників бюджету. Втім, як з’ясувалося, голови ОСББ для розв’язання найбільш нагальних проблем просили у влади міста майже 2 млн  грн. Від держави не надійшло жодної копійки. Тому зрушити процес із місця тільки за рахунок місцевих коштів дуже важко. Це свідчить і той факт, що минулого року в Кременчуці було створено всього одне ОСББ.

Серед причин такої ситуації міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк називає критичний стан житлового фонду, недосконалість законодавчої бази та місцеві бюрократичні перепони. То, може, й справді подібні громадські ініціативи знизу реально допоможуть здолати усі ці перепони на шляху до реформування системи житлово-комунального господарства і підвищити якість життя територіальних громад до європейського рівня?

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.