Віктор Янукович: “Україна продовжить рухатися по шляху реформ”

Міжнародні стосунки і глобальні небезпеки

Останні два роки стали періодом закладання фундаменту, пробою сили на здатність подолання викликів. Виклики ці були досить непростими. Президент нагадав про глобальні небезпеки, пов’язані з техногенними й природними катаклізмами, заворушеннями на Близькому Сході, акціями протесту в ряді країн на грунті загрози другої хвилі економічної кризи. Це так чи інакше позначилося й на Україні. Через зовнішні й внутрішні чинники МВФ не квапиться з черговою позикою, а Євросоюз не надто поспішає зближуватися з нашою державою.

У цьому питанні, на думку Віктора Януковича, 2011 рік став знаковим, бо утвердив надію на асоційоване членство України в ЄС та утворення в перспективі зони вільної торгівлі. Створювалися нові правові рамки відносин з європейськими партнерами, відбувалася лібералізація візового режиму.

Економіка й соціальна політика

“Ми будемо все робити, щоб наблизити нашу країну до тих стандартів життя, у тому числі й демократичних, за якими живе Європа”, – підкреслив Президент України. Але це не можливо без соціально-економічних реформ і попри загрозу другої хвилі світової економічної кризи курс реформ було продовжено. Цього року закладено основу для поліпшення життя громадян. Є стійка динаміка зростання економіки, поліпшувалися макроекономічні показники, зібрано найбільший за усі роки незалежності врожай зернових, запрацював новий Податковий кодекс, створено сприятливі умови для розвитку бізнесу. Вдалося значно скоротити дефіцит Державного бюджету. Економічне зростання дозволило підвищити пенсії, заробітні плати і соціальні гарантії. Хоча це відбулося не настільки, як хотілося. Серед позитивів Президент виділив і збільшення допомоги при народженні дитини, яку отримали 227 тисяч сімей, та стійке підвищення народжуваності.

Соціальні потреби українців цього року стали одним із пріоритетів для влади, зауважив Президент. Так буде й надалі, незалежно від того, як завершаться газові переговори з Росією. Серед пріоритетів – справедливі тарифи на житлово-комунальні послуги.

Газові переговори з Росією

Питання ціни на газ, за переконанням Президента, ключове для економіки України і її розвитку в цілому. “Ми бачимо національний інтерес у зниженні ціни на газ до рівня європейського, нам потрібна ціна справедлива”, – сказав Президент України. Йшлося також про необхідність модернізації української ГТС на основі міжнародного консорціуму. Президент підкреслив, що Україна, як транзитер газу, виконає свої зобов'язання перед Росією й Європейським Союзом.

“Україна продовжить рухатися по шляху реформ”

У 2012 році влада продовжить роботу з модернізації країни. Для цього буде використано переваги, здобуті в останні два роки. Наступного року планується збільшити доходи бюджету на 100 мільярдів гривень. Важливо, що скоротяться витрати на підготовку до Євро-2012, а головне – суми з обслуговування зовнішнього боргу України. “У нас є усі можливості для того, щоб з оптимізмом дивитися у майбутнє”, – підкреслив Президент України.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.