Програма поступального розвитку

 Своє мистецтво демонстрували учасники аматорських колективів області. Презентаційні матеріали свідчили про те, що села Полтавщини відроджуються, там з’являються нові та реконструйовані об’єкти соціальної сфери, які багато років не працювали або потребували значного ремонту.

Підбиваючи підсумки виконання Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавщини на 2011 рік, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко зазначив, що Програма виконана на 90%, а проведена робота сприяла розвитку соціальної сфери села.

– Нам вдалося концентрувати організаційні зусилля й фінансові ресурси, починаючи від місцевих, обласних, закінчуючи державними, з тим, щоб у кожній громаді, в кожному районі пройти певний шлях щодо поліпшення соціальних умов життя, суттєво зміцнити економічний потенціал Полтавщини. І цим самим започаткувати варіант змін на краще життя в сільській місцевості.

Керівник області проаналізував зроблене, акцентувавши увагу присутніх на значному збільшенні обсягів виконаних робіт з ремонту шкіл, дитсадків, лікарень, закладів культури, спортивних, соціальних і торгових об’єктів. Він наголосив, що в поточному році зросла кількість діючих дитсадків, медичних закладів, будинків культури, що є пріоритетом діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, оскільки належне інвестування в розвиток сільських територій – це фундамент майбутнього села й держави в цілому. Олександр Удовіченко підкреслив, що за поточний рік на розвиток інфраструктури села витрачено 134 мільйони гривень, у тому числі 20 мільйонів – з обласного бюджету, 44 – з місцевих, 69 мільйонів – кошти інвесторів. Певну допомогу у вирішенні проблем села надавали й надають місцеві агроформування, однак, за словами керівника області, ця допомога має бути суттєвішою. Зокрема, через укладені угоди соціального партнерства, відрахування усіх землекористувачів мають становити не менше 50 гривень за кожен гектар орендованої землі. Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко закликав голів райдержадміністрацій відповідально ставитися до виконання цього питання. Що ж до фінансових результатів виконання Програми розвитку сільських населених пунктів, то найвагомішими, із розрахунку на одного сільського мешканця, вони були в таких районах: Котелевському – 1059 грн, Козельщинському – 488 грн, Пирятинському – 471 грн, Новосанжарському – 456 грн. Голова ОДА наголосив на суттєвих проблемах, у числі яких – автотранспортне забезпечення сільських населених пунктів, газифікація сіл, централізоване водопостачання та якість питної води, утилізація твердих побутових відходів. Загалом же, за словами керівника області, рік, що минає, був позитивним у питаннях розвитку сільських населених пунктів, але зупинятися на досягнутому не варто. Головним завданням нині є розробка стратегії комплексного розвитку сільської соціальної сфери з тим, щоб у наступному році використати для цього максимум зусиль.

Про виконання Програми відповідними структурними підрозділами ОДА доповідали керівники ряду управлінь і служб. Зокрема констатувалося, що нині в області функціонує 680 ФАПів, 200 амбулаторій сімейної медицини і 41 дільнична лікарня, які надають медичну допомогу сільським жителям. Про розбудову сільської медицини й наближення медичних послуг безпосередньо до громадян, створення відповідних умов праці медперсоналу, заохочення останніх та проведення ремонтних робіт лікувально-профілактичних закладів інформував начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

Про створення робочих місць, оплачувані громадські роботи у сільській місцевості, зниження рівня безробіття і таким чином подолання бідності розповіла директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

– Місцевими органами влади створено 33 тисячі робочих місць для тимчасової зайнятості населення, вперше з урахуванням актуальних вакансій пропозиція перевищила кількість безробітних. До оплачуваної суспільної праці на користь сільських громад залучено понад 22 тисячі безробітних селян, це кожний другий житель сільської місцевості, який потребував працевлаштування, – зазначила вона. – На оплачувані громадські роботи в сільській місцевості солідарно залучено 34,5 мільйона гривень коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, роботодавців і місцевих бюджетів. З них у вигляді податків до місцевих бюджетів надійшло 4,2 мільйона гривень.

Напрямки реалізації Програми в галузі освіти – а саме: відкриття і відновлення дитсадків і дошкільних груп у сільській місцевості, ремонти загальноосвітніх закладів, придбання шкільних автобусів – проаналізував начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Мирошниченко. Зокрема в поточному році відновлено роботу 20 сільських дитячих садків. Він висловив подяку за підтримку сільських дитячих закладів сільгосппідприємствам, спонсорам, сільським головам.

Планами подальшого розвитку сільських населених пунктів поділилися голова Новосанжарської райдержадміністрації Сергій Шовкопляс, голова Кременчуцької районної ради Василь Кравченко, ректор Полтавської державної аграрної академії Валентина Аранчій, Михнівський сільський голова Лубенського району Марія Король, голова фермерського господарства з Великобагачанського району Володимир Чижко.

– У червні нас критикували за те, що серед літа приймаємо Програму розвитку сільських населених пунктів. Але виявилося, що такий діловий, робочий, небайдужий підхід дав результат, – наголосив голова обласної ради Іван Момот. – Ми вперше прийняли обласну Програму після того, як були прийняті подібні на місцях, і після того, як провели паспортизацію сіл. Сьогодні є багато здобутків. Але чи все ми зробили, чи всі можливості використали для реалізації районних і обласної програм? Зрозуміло, що не все. Провели обласний конкурс місцевих громад, у якому передбачено фінансування на розв’язання актуальних питань розвитку населених пунктів. У цьому році переможцями стали 17 програм. Але є ради, які навіть не подали своїх пропозицій на конкурс. А це – втрачена можливість отримати і використати кошти обласного бюджету для своїх громад. Активну участь у конкурсі брали Котелевський, Решетилівський, Пирятинський райони. Надалі необхідно продумати і використовувати всі можливості для розвитку населених пунктів. Варто сказати і про інформаційну складову. Є райони, де зроблено дуже багато, але чи знають про це люди? Маємо зробити все, щоб позитивні моменти і досвід знали і використовували по всій області.

Іван Момот підкреслив, що потрібно продовжити розпочаті заходи, і запропонував розробити Програму соціального розвитку сільських населених пунктів області на 2012 рік і винести її на розгляд сесії обласної ради на початку наступного року. Для цього керівникам районів треба вчасно затвердити районні програми.

Учасники науково-практичної конфе

ренції прийняли резолюцію, де відзначені Котелевська, Козельщинська, Пирятинська РДА за високі результати в реалізації заходів, спрямованих на соціальний розвиток сільських територій у 2011 році, схвалені основні напрямки такої Програми на 2012 рік, районним державним адміністраціям рекомендовано активізувати укладання соціальних угод між усіма землекористувачами та сільськими громадами на відрахування в сумі 50 грн за 1 га орендованих земель на рік.

Першість у розвитку сільських територій у році, що минає, виборов Котелевський район. Під оплески залу керівники області вручили голові райдержадміністрації, Герою України, депутату обласної ради Тетяні Корост Почесний кубок і диплом. Друге і третє місця посіли Козельщинський і Пирятинський райони. У різних номінаціях відзначено ряд інших районів, підприємств і установ та їхніх керівників за вагомий внесок у реалізацію завдань Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2011 рік.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.