Міцніє крона “Явора”

Оформляючи документи на створення фермерського господарства, він був переконаний, що все в нього вийде, сподівався на краще, хоч і знав, що доведеться тяжко працювати, викладатися “на повну”, аби завоювати довіру селян. Попри, м’яко кажучи, не завжди сприятливу для розвитку фермерства аграрну політику держави, йому вдалося не лише вистояти, а й залучити 200 пайовиків, збільшити орний клин із 3,5 га, з яких починав, майже до 800 га.

Селяни, які довірили Іванові Семуці свої паї, не шкодують, адже орендну плату отримують вчасно й не менше 5 відсотків, у грошовому еквіваленті – по 2,6 тисячі гривень. Фермер наділяє кожному з орендодавців по 1,5 т кукурудзи, по півтонни пшениці й ячменю, 150 кг соняшнику, цукор, який, до речі, доводиться закуповувати. Але чесний розрахунок із людьми для Івана Миколайовича – понад усе. Бо ж інакше не довірятимуть і не здаватимуть паї в оренду, говорить господар. Він зобов’язався в сезон безоплатно обробляти своїм пайовикам городи і виконує зобов’язання. СФГ “Явір” надає місцевим мешканцям допомогу і в різних життєвих обставинах. Це для Рокити надзвичайно актуально, адже живуть у селі переважно люди похилого віку.

Господарство “Явір” спеціалізується на вирощуванні озимини, ячменю, кукурудзи, соняшнику й сої. Цього року качанистої збирали в середньому по 100 ц/га, соняшнику – по 30 ц/га, озимини – по 50 ц/га. Незважаючи на несприятливі погодні умови, озимі поля зеленіють, а значить, є надія на майбутній урожай.

– Фермерський рух – це майбутнє сільського господарства, адже ніхто так не подбає про землю, її родючість і екологію, як фермер, у якого хай і не так багато землі, як у великих господарствах, але він дорожить кожним паєм, як своїм власним, – наголошує Іван Семука. – Землю, як і людей, обдурити не можна, і скільки ти в неї вкладеш, так вона і вродить.

У господарстві постійно працює в середньому 15 чоловік, переважно це – місцева молодь, вихованці Івана Миколайовича, котрих учив азам механіки. Тепер вони – висококласні спеціалісти, на яких керівник агроформування покладає великі надії. Нині, коли комплекс осінньо-польових робіт уже завершений, час лагодити техніку, готувати її до нового сезону, а також робити ремонт на базі, де колись розміщався автопарк. Там уже облаштували душові кабіни для механізаторів, побутові кімнати, їдальню, щоб людям, які трудяться в полі, було де відпочити.

СФГ “Явір” надає посильну допомогу сільській соціальній сфері, фінансує місцеву футбольну команду “Рокита”, що грає на першість області, здобувала кубок обласного чемпіонату. До речі, сам Іван Миколайович – палкий футбольний уболівальник. Раніше, коли часу було більше, й сам був не проти поганяти м’яча, а нині його захоплення продовжують сини Роман і Олександр. Вони ж – перші батькові помічники, його надія й опора.

До продажу землі фермер, депутат районної ради Іван Семука ставиться з осторогою:

– Земля – найбільше наше багатство і повинна належати всім людям, а не купці багатіїв. Продати її недовго, але що після цього залишиться нашим нащадкам? Що матимуть наші діти? Нині селяни отримують хоч якусь копійку з оренди своїх земельних паїв, мають можливість тримати птицю, худобу. А якщо їх позбавити цього – в багатьох випадках єдиного – джерела доходу, за що вони житимуть, особливо в селах, де немає господарств, а значить – і роботи?..

Там, де люди хочуть працювати і докладають до цього певних зусиль, село не занепадає, воно не вимирає, а навпаки – розвивається, переконаний дбайливий господар, фермер Іван Семука.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.