Нові перспективи партнерства

У Провінції Ено уже працює така станція, яка стала результатом співпраці між колективом науковців під керівництвом професора КрНУ Володимира Артамонова та бельгійською компанією.

 Улітку поточного року в Полтаві перебувала економічна місія бельгійської провінції Ено, до складу якої увійшли представники підприємств і університетів. Метою візиту став пошук можливих зв’язків для співробітництва, зокрема, щодо питання відновлювальної енергії – проблеми досить важливої для Полтавщини. Співпраця видалася плідною, тому вже у листопаді відбувся візит полтавської делегації до Бельгії для ознайомлення з технологіями раціонального використання енергії та застосування відновлюваної енергії. У її складі були президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Олійник, керівник обласного комунального підприємства “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський, представники бізнесових структур, які займаються альтернативними видами енергії, а також завідувач кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Кременчуцького національного університету ім. М.Остроградського В’ячеслав Мартинов.

Кожний з делегатів, окрім загальної програми, мав ще й індивідуальну. Представника КрНУ, звісно, цікавив університет міста Монс. Відбулися зустрічі та презентації, знайомство з діяльністю та науковими напрацюваннями науково-дослідного інституту “Поліенергія”, який займається різними напрямами альтернативної енергетики.

В’ячеслав Мартинов поділився враженнями від поїздки.

– Дослідження бельгійських учених вирізняються прикладним, практичним спрямуванням. Якщо я займаюсь питанням оптимізації параметрів енергоефективних і енергоекономічних будинків, які моделюються на комп’ютері, то вони свої дослідження здійснюють відразу на практиці, а саме: встановлюють геліоприймачі, теплові насоси на моделі будинку, де й проводять натурні виміри. Це досить короткий шлях від наукової розробки до її втілення.

Приємним для мене було й те, що мої розробки зацікавили бельгійських колег. Я ознайомив їх зі своєю науковою роботою, пов’язаною зокрема з оптимізацією параметрів і підвищенням енергетичної ефективності енергоекономічних будинків. Заслухавши мою доповідь, відповіді на численні запитання, бельгійські колеги запропонували більш тісну співпрацю як на індивідуальному рівні, так і на рівні університетів. Ішлося про можливість вибороти грант Євросоюзу для спільних досліджень. Результат такої роботи з грантами я бачив на власні очі. Велика сучасна лабораторія, яку використовує бельгійський інститут для досліджень, оснащена за рахунок такого гранту на мільйон євро. Я, у свою чергу, передав зацікавленість ректора КрНУ Михайла Загірняка щодо співпраці університетів для обміну студентами і аспірантами. Бельгійська сторона висловила готовність укласти таку угоду.

Полтавська делегація також мала змогу ознайомитися з використанням біогазових установок у Бельгії, з будівництвом енергоекономічних будинків та зустрітися з підприємцями, які займаються енергозберігаючими технологіями.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.