Щоб заможно жити

– Для селян Тарасівки, які здали свої земельні паї в оренду ТОВ "СП "Агро – КА Полтава", ці зміни, без сумніву, на краще, – говорить начальник управління агропромислового розвитку Зіньківської райдержадміністрації Микола Ткачик. – Про довіру селян до товариства свідчить той факт, що з 700 гектарів землі, з яких воно починало роботу кілька років тому, нині в обробітку – майже 4600 гектарів.

– Отримані інвестиції дозволили нам оновити машинно-тракторний парк, який нині на 80 відсотків оснащений сучасною технікою вітчизняного й імпортного виробництва, – продовжує розповідь директор ТОВ "СП "Агро – КА Полтава" Анатолій Бойко. – Господарство стабільно забезпечується паливно-мастильними матеріалами, запчастинами, мінеральними добривами, високоякісним насінням.

Спеціалізується ТОВ "СП "Агро – КА Полтава" на вирощуванні зернових, технічних і олійних культур. У структурі посівних площ – озимі пшениця і ячмінь, горох, соняшник, кукурудза на зерно та на силос, соя, багаторічні трави. Сільськогосподарські культури в господарстві вирощуються за інтенсивними технологіями із застосуванням передових світових методик обробітку.

– Ми не використовуємо твердих мінеральних добрив, натомість вносимо карбамідно-аміачну суміш. Її ефективність утричі вища, ніж аміачної селітри, – ділиться досвідом Анатолій Бойко. – Спеціально для цього переобладнали агрегати, закупили необхідні матеріали. Практикуємо внесення карбамідно-аміачної суміші з осені, одразу після збирання врожаю. Нині її вже внесено близько 400 тонн.

Озимини у ТОВ "СП "Агро – КА Полтава" посіяли понад 850 га, на цей час стан посівів задовільний. Пшениці наступного року планують зібрати до 50 ц/га, під майбутній урожай заклали хорошу базу – міндобрива, високоякісний насіннєвий матеріал. Та, власне, й цьогоріч у господарстві отримали рясний урожай: сої – по 28 ц/га, кукурудзи – по 95 ц/га, соняшнику – по 28 ц/га.

– Зібраний урожай ми заклали на зберігання у власних зерноскладах в очікуванні хорошої ціни, – розповідає Анатолій Бойко. – Тільки кукурудзу і сою, які необхідно пересушувати, вивозимо на елеватори. Хоча в цьому році зробити це дуже непросто: елеватори перевантажені через високий урожай цих культур. Тож на перспективу розглядаємо питання купівлі та встановлення зерносушарки.

Велику увагу в ТОВ "СП "Агро – КА Полтава" приділяють тваринництву. Нині тут утримують 327 голів ВРХ, в тому числі 207 корів, а також 250 голів свиней. Мають власну кормову базу. Саме цього року бізнес-планом господарства передбачалася реконструкція молочнотоварної ферми, яка збереглася з часів колишнього колгоспу "Україна", і розширення племінного поголів'я. Однак фінансова ситуація змусила господарників внести корективи до наміченого.

Господарює ТОВ "СП "Агро – КА Полтава" на території двох сільських рад – Тарасівської та Великопавлівської, тісно співпрацюючи з керівниками сільських громад у плані підтримки соціальної сфери села. Зокрема, пайовикам у всіх чотирьох селах – Павлівці, Тарасівці, Бобрівнику, Комсомольському – за пільговими цінами надаються різні послуги: з оранки, посіву та обмолоту, скошування трави, внесення органічних добрив на присадибних ділянках тощо. Школам і дитячим садкам у кожному з сіл господарство допомагає продуктами харчування, за його рахунок учні 10–11 класів з Бобрівника підвозяться у Тарасівську ЗОШ. Та, власне, ні в чому – чи то у розчищенні доріг узимку, чи благоустрої сільських територій, проведенні Днів села, інших свят – не обходиться без участі й допомоги ТОВ "СП "Агро – КА Полтава". Адже його керівник Анатолій Бойко добре розуміє, що розвиток села, благополуччя його людей у нинішніх умовах великою мірою залежить саме від сільгосппідприємства.

– Працюючи в умовах стабільності, люди впевнені у завтрашньому дні. Вони своєчасно отримують заробітну плату, середній розмір якої – 2,200 тисячі гривень. За земельні паї  розраховуємося вчасно, на наступний рік плануємо збільшувати орендну плату й виплати пайовикам, – говорить Анатолій Бойко. – Серед наших найкращих працівників – механізатори Павло Гусак, Руслан Шкіряк, Олексій Гусак, Сергій Борисенко, Іван Тютюнник, Анатолій Паламаренко; комбайнери Анатолій Тоцький, Микола Стеценко, Григорій Михайлик, Василь Карась, Олексій Сухорада, Микола Костенко; водії Микола Хоменко, Михайло Гусак, Сергій Шолупина, Володимир Кузьмич та інші. Власне, усі 165 трудівників добре знають свою роботу і хочуть працювати. Їхня щоденна праця і є запорукою успішного господарювання на землі.

Досвід ТОВ "СП "Агро – КА Полтава" переконливо свідчить, що наші селяни можуть і на рідній землі ефективно працювати та заможно жити, а не вирушати на чужину у пошуках заробітку.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.