Підростає майбутнє села

Автопарк – два автомобілі не першої молодості. На фермі, де панувала ручна праця, за добу надоювали всього-на-всього 600 літрів молока. А ось на центральну садибу “Агроекології” у село Михайлики Шишацького району ледь не щодня приїжджали запозичувати передовий досвід господарювання не лише з близького, а й з далекого зарубіжжя…

За одинадцять років, що минули відтоді, ситуація докорінно змінилася. За рівнем родючості, а відтак і врожайності, куйбишевські землі зараз мало чим поступаються михайликівським. Бо Семен Свиридонович взяв під свою опіку колишнє КСП не для того, щоб воно ходило у пасинках “Агроекології”. З його легкої руки (і принципової наполегливості) прогресивний обробіток грунту та новітні технології вирощення сільськогосподарських культур уже знайшли постійну прописку на полях, які в 2000–2001 роках практично перестали родити. Разючі переміни на краще відбулися і в тваринництві. На фермі в Куйбишевому, де технологічні процеси не тільки автоматизовані, а й комп’ютеризовані, утримуються 1200 високопорідних корів, від яких щодоби надоюють сім тонн молока. Прикладів чимало, тож обмежимо перелік автопарком, в активі якого тепер – 12 вантажівок різного виробничого призначення.

Змінилося невпізнанно й саме село. Якщо на початку двохтисячного молодь масово покидала Куйбишеве, то з часом все більше юнаків і дівчат поверталися. Насамперед завдяки тому, що в “Агроекології” є для них робота, а в селі – належні умови для життя. Створювалися сім’ї, народжувалися діти. Нині у Куйбишевому майже чверть сімей – молодіжні. Важлива прикмета – у селі немає жодного старого будинку. Першою реальною ознакою відродження села став капітальний ремонт дитсадка. Сьогодні тут є усе необхідне для виховання і навчання малечі: клас, музична та ігрова кімнати, спальня, кухня, ванни й душові, сучасне обладнання. І все це – на столичному рівні. У найближчих планах – облаштування спортивного залу.

На прохання сільської громади дійшла черга й до школи. До речі, Семен Антонець особисто контролював це питання. Оскільки старе приміщення навчального закладу не відповідало потребам, то під нову використали будівлю колишньої контори “Агроекології”. Першого вересня після реконструкції дітей чекали просторі класи з великими вікнами й ігровою зоною, кухня, їдальня, актовий зал, теплі туалети. Коштувало це господарству 170 тисяч гривень, а ще кілька тисяч було виділено на облаштування класів та інших приміщень. Дітей тут харчують якісною їжею з місцевих продуктів. Після уроків працює група продовженого дня, тож батьки можуть спокійно працювати на фермі чи в полі або поратися у власному господарстві. Між іншим, у школі діти не ходять у вуличному взутті, бо тут – чисто й затишно, наче вдома в чепурної господині.

 У селі підростає його майбутнє. Якщо цього року до першого класу місцевої школи пішло 12 дітей, то наступного року їх буде 19, а ще за рік – 24! Наповненість класів майже, як у міській школі.

І керівництво ПП “Агроекологія”, і селяни впевнено дивляться у майбутнє. Соціальна сфера розвивається, заробітна плата – пристойна, роботи вдосталь. Більш того, будуються нові приміщення для утримання ВРХ, а неподалік Куйбишевого відремонтований і готовий до пуску свиновідгодівельний комплекс. Тільки-но з’являться додаткові робочі руки, як комплекс запрацює на повну потужність. У подальших задумах керівництва господарства – спорудження в Куйбишевому екологічного центру, який стане осередком поширення передового досвіду застосування екологічних технологій у сільському господарстві. А ініціатором цих новацій, як завжди, виступає Семен Свиридонович Антонець. І до слів, почутих від педагогів Куйбишевської школи “хай буде доля прихильною до цього чоловіка і посилає йому ще багато довгих років життя, щастя за всі добрі справи”, безумовно, готовий приєднатися кожен мешканець Куйбишевого.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.