Весла, човен і вірний маршрут “Зорі”

– Ми працюємо з холдингом з березня нинішнього року, – розповідає директор агрофірми “Хорольська” Павло Кандиба. – Люди щойно здали свої паї до “Астарти”. Але вже можна говорити про те, що зроблено, в тому числі для майбутнього врожаю. Господарства мали проблеми з працівниками, технікою, з насінням, пальним. “Астарта” ці проблеми зняла. Централізовано отримуємо добрива, засоби захисту рослин, пальне тощо. А наше завдання – організувати роботу на місцях і витримати технологію. Почали людям виплачувати зарплату двічі в місяць, розрахувалися з боргами. У нас чотири основні культури – цукровий буряк, пшениця, кукурудза і соя. Нині всі площі готові для посіву цукрового буряку, а це – 2526 гектарів. Посіяна озима пшениця першої репродукції.

Велику увагу приділяють у цих господарствах і тваринницькій галузі. Зробили капітальний ремонт ферми, в подальшому заплановано оновлення всіх тваринницьких приміщень. Корми завозяться із Шишацького району, з комбікормового заводу, що теж належить “Астарті”. До речі, зростає виробництво молока. Так, у “Зорі” на сьогодні надоїли на 360 тонн більше у порівнянні з минулим роком.

– Все робиться для того, щоб краще було людям, – продовжує розповідь Павло Кандиба. – Недавно у Бутівцях на зборах ветеранів я розповів людям, що ми заплатимо за паї. Так вони не повірили: “Невже це буде?” А я запевнив: “Астарта” гарантує!” Ми туди привезли 75 тонн цукру як розрахунок за паї. Думали, його не вистачить, так швидко люди розбирали. Давали на паї також зерно, кукурудзу, соняшник, розраховувалися грошима та послугами. Крім того, “Астарта” ще пропонує отримання зарплати чи пайових наперед або в рахунок цього – безпроцентну позичку для різних ситуацій. На паї платимо 5% – найбільше в районі. А ще безплатно обробляємо присадибні ділянки. Із цими послугами виходить 7%. У господарствах, які об’єдналися в агрофірмі “Хорольська”, працюють загалом п’ятсот трудівників. Виробничі обсяги значні, тому потрібні на роботу і механізатори, і доярки.

За кожний гектар орендованої землі агрофірма платить сільським радам по 20 гривень. Нещодавно методом співфінансування придбали мікроавтобус для підвезення малят у дитсадок. У селі Радьки не було газу, залучалися державні кошти, але їх не вистачило. “Астарта” проплатила, і в село провели газ, який дехто 20 років обіцяв селянам.

– Тож перспективи співпраці з холдингом оптимістичні. Тому і настрій у людей гарний. Напередодні Дня працівників сільського господарства відзначили дні народження два поважних керівники – ТОВ СТ “Зоря” Віталій Олександрович Годзь, та СВК “Колос” Валерій Степанович Сіроштан. Користуючись нагодою, хочу привітати їх, побажати їм і їхнім колективам вагомих здобутків.

Керівник ТОВ СТ “Зоря” Віталій Годзь головує в Староаврамівці 33 роки.

– В усі часи доводилося дбати насамперед про врожай, це головне для селянина, для хлібороба – каже він. – Бо як би не змінювалася політика, годувати людей треба.

У “Зорі” обробляють 5 тисяч гектарів землі. Нині завершують збирання кукурудзи, при урожайності 70 ц/га.

Розвивається молочне скотарство, у господарстві утримують 1,5 тисячі голів ВРХ, з них половина – корови.

– “Астарта-Київ” не скидає з рахунків тваринництво. Якщо вирощувати цукровий буряк, то залишається жом, тож є чим годувати худобу, – каже Віталій Годзь. – Маємо ферму племінних телиць. Завдяки інвестору немає проблем із пальним, добривами. Від нас вимагається добросовісна робота, стабільні економічні показники і якісна продукція.

Є, так би мовити, хороші весла, човен і маршрут. Але ми – ще на початку дороги, тільки від берега відіпхнулися, – образно говорить Віталій Годзь. Надіємось, що цей маршрут буде хорошим.

За перші місяці роботи по-новому в господарстві зроблено чимало. Провели реконструкцію тваринницького приміщення. Завідуючий фермою зараз вивчає досвід у Франції, адже обладнання для доїльного залу буде імпортне. Реконструювали будівлю, вдосконалили технологію годівлі й доїння, провели молокопровід. Така реконструкція здійснюватиметься і в інших приміщеннях. Це полегшить працю доярок і водночас поліпшить якість продукції. Впроваджується замкнений цикл: молоко від корови – до холодильних ємностей без контакту з людиною. Передбачається перехід на однотипний раціон годівлі. Для ферми створено півторарічний запас кормів, аби не залежати від примх погоди. Буде кормозмішувач і збалансований раціон для дійного стада. Якщо тут раніше щодоби доїли по         10 кг молока від корови в цей період, то сьогодні – вже 13. Тож є всі підстави розраховувати, що за підсумками року надій від кожної корови становитиме в середньому                4,5 тис. кг.

– Ми, керівники, повірили в цю нову силу, в нашого інвестора, і люди повірили, – каже Віталій Годзь. – А сільські люди вірять знаєте коли? Коли є робоче місце, є де заробити копійку і вчасно отримати зароблене. Зараз маємо роботу і заробіток. Тож виходить – ідемо до кращого.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.