У кожному колоску – невтомна праця

– Доля рідної землі – це доля всіх нас. Буде вона багатою – краще житиметься і нам, її господарям. Дай Боже всім господарствам, усім трудівникам села досягти гарних результатів у роботі. Хай радують лани добрими врожаями, повняться достатком сільські оселі!

Про це господарство не раз розповідалося на сторінках “Зорі Полтавщини”. Хазяйнувати тут уміють. Зокрема нинішнього року в “Мусіївському” вирощено 80 тисяч тонн цукрового буряку при врожайності більше 500 ц/га.

– Я в своєму житті такого урожаю не мав, це найвищий за історію господарства, – задоволений Михайло Васильович. – Думаю, і в районі подібного не було. Крім того, після закінчення робіт на кукурудзяних ланах розраховуємо на 60-центнерний урожай усіх зернових.

Зі свого багаторічного хліборобського досвіду Стеценко знає, що сільськогосподарське підприємство має розвивати і рослинництво, і тваринництво. Щодо останнього, то це галузь затратна, але чим більше праці й ресурсів у неї вкладеш, тим кращий матимеш результат. Колектив товариства це добре розуміє.

– У нас діють дві ферми, на МТФ № 1 утримуються ще й свині, на МТФ № 2 – вівці. ВРХ загалом – 1181 голова, з них близько 500 – фуражні корови. Наступного року плануємо збільшити їх кількість до 600 голів, – розповідає заступник директора з тваринництва Михайло Пилипенко.  – Середній надій від корови становить 3700 кг молока. На кінець року плануємо вийти по надоях на рівень 5200 кг.

Тут провели реконструкцію тваринницьких приміщень, обладнано спеціальні столи, щоб ефективніше використовувати корми.

– Достатньо заготовили сіна, сінажу, силосу – на 180 відсотків від потреби. Запас кормів створений на 2 роки. Переходимо на однотипну годівлю: сінажно-силосне утримання цілий рік, без випасання. Це дозволить уникнути стресових ситуацій у тварин при сезонному переході від одного виду годівлі до іншого. Корівники обладнані молокопроводами і танками-охолоджувачами молока.

У товаристві створено належні побутові умови для працівників, триразове харчування. Є млин, власна пекарня, яка забезпечує людей свіжим хлібом. Нинішньої зими буде опалюватись Будинок культури, де встановили теплогенераторну. Допомагає товариство двом футбольним командам, у школі орендують спортзал, там діють спортивні секції. Тож є де людям і вільний час провести. В разі потреби надають безпроцентні позики на придбання будинків, автомобілів, лікування чи навчання. Тому, мабуть, і їдуть сюди на роботу сім’ї з інших сіл і навіть із міст. Зарплату працівникам виплачують двічі на місяць, її середній розмір – понад 2 тисячі гривень на одного працюючого.

– Люди активно здають нам в оренду землю, побажали з нами співпрацювати і мешканці Лубенського району, приєдналося до нас село Вишняки. За паї платимо 5% від вартості землі. Розраховуємося також продуктами, послугами. До “Мусіївського” тягнуться люди не тільки з Хорольського, а й із сусіднього районів. Працюємо з багатьма сільськими радами, підтримуємо соціальну сферу. Мені приємно відзначати, що наша агрофірма в нинішньому році спрацювала непогано. Думаю, люди будуть задоволені своєю роботою, – говорить Михайло Стеценко.

СТОВ “Мусіївське” орендує понад 9 тисяч гектарів землі. На полях господарства було посіяно, зокрема, кукурудзи на площі понад 1600 га. Очікувана урожайність – 95 ц/га. Рекордний урожай цього року на сою – 27 ц/га, її вирощували на площі понад 1000 га. Для того, щоб мати такі врожаї, потрібні якісне насіння, ефективне застосування засобів захисту рослин, розповідає головний агроном господарства Олег Максименко. Технологічні операції під час сезону польових робіт – посів, внесення добрив, збирання культур тощо – проводяться цілодобово. Механізатори працюють у дві-три зміни, на сучасній продуктивній техніці,обладнаній GPS-навігаторами. На 2110 гектарах, де наступного року буде рости цукровий буряк, повністю підготовлено грунт. Посіяли 1626 га озимини.

Колектив працелюбний, дружний, вболіває за спільну справу. Сумлінно трудяться механізатори Іван Парнюк, Віктор Бойко, Анатолій Момот, Володимир Крутько, Олександр Коваленко, водії Юрій Гнатюк, Григорій Бакаєнко, Юрій Олефір, Анатолій Бич, Олександр Веремієнко. Зараз на збиранні кукурудзи не гають часу комбайнери Валентин Цилюрик, Валентин Пожар, Олег Парнюк, Євген Блицький, водії Григорій Могильний, Олександр Василевич, Олександр Чемерис, Василь Усенко, Анатолій Нор, Владислав Скрипник, Дмитро Тарамакін, Павло Бондаренко, Іван Шрамко, Олександр Дорошенко, Зінаїда Діденко, Галина Гудіна, які зайняті на сушарці й току, кранівник Віктор Хоменко, токар Василь Тригуб, слюсар Микола Кравець. Під урожай наступного року площі старанно готують Михайло Нор, Віктор Коваленко, Микола Козін, Сергій Тур, Сергій Гавриленко. Усілякої похвали заслуговує праця доярок Наталії Штереб, Антоніни Кузьми, бригадира рільничої бригади Лідії Вишквар, кухарів Лідії Маляшової, Людмили Волошин, Галини Василевич, механізаторів Валентина Бровка, Миколи Максименка, Миколи Василевича, Володимира Крутька, Павла Биньковського, Володимира Тетьори, керуючих відділками Івана Тягнія, Віктора Гапули та багатьох інших трудівників.

З особливою шаною Михайло Стеценко говорив про людину, яка все своє життя віддала служінню землі, – ветерана праці, заслуженого працівника сільського господарства України, колишнього голову колгоспу Івана Головка, у якого нинішній директор колись навчався хліборобській справі. Шанування старшого покоління – ще одна хороша риса керівника і всього трудового колективу СТОВ “Мусіївське”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.