Тече ріка життя…

НЕЩОДАВНО гостинно відчинив двері й сільський Будинок культури, котрий не діяв близько 15 років. Урочисте відкриття капітально відремонтованого приміщення відбулося за участю голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка.

– Будинок культури, розрахований на 250 чоловік, був зведений у період розквіту місцевого колгоспу-мільйонера. Свого часу в нашому селі багато уваги приділялося розвитку художньої самодіяльності. При Будинку культури діяли драмгурток, вокально-інструментальний колектив, ансамбль ложкарів. Але поступово місцевий осередок культури почав занепадати, і його закрили, – розповіла Шевченківський сільський голова Ніна Підгора.

Довгі 15 років усі сільські свята відбувалися на ганку зачиненого Будинку культури. І хтозна, скільки б іще на його дверях висів замок, якби не небайдужі люди – місцева громада на чолі з сільським головою Ніною Підгорою та підприємці Микола Савченко (СТОВ “Обрій”), Сергій Сень (ВП “Меркатор”) і заслужений юрист України, генерал-майор юстиції Іван Дерев’янко. При підтримці благодійників та частково за кошти бюджету сільської ради були перекритий дах, оновлений фасад будівлі, зроблений капітальний ремонт приміщення та проведені інші опоряджувальні роботи. На черзі – заміна системи опалення і – найголовніше – відродження творчих колективів…

 ДОБРІ друзі є і в місцевого дошкільного навчального закладу “Світлячок”, відкритого кілька років тому, – СТОВ “Обрій” та місцеве господарство “Добробут”. Вони допомогли відродити заклад, котрий не діяв близько 10 років. У приміщенні були замінені комунікації, перекритий дах, у навчально-ігрові кімнати придбані нові сучасні меблі, оздоблений гімнастичний зал.

ДНЗ “Світлячок” відвідують 30 діток не лише із Шевченкового, а і з навколишніх Фрунзівки, Шамраївки, Дружби, а також із Говтви Козельщинського району. Малечу в дитсадок доставляють шкільним автобусом разом із школярами. На нижньому поверсі 2-поверхового приміщення ДНЗ “Світлячок” розмістилися 1–4-ті класи Шевченківської ЗОШ І–ІІІ ступенів. Молодші школярі перебувають під наглядом вчителів і вихователів із ранку до вечора – радість для дітей і спокій для їхніх батьків.

– Планів у нас багато, вистачає і проблем, над якими треба працювати. Але ті результати, яких уже досягли, і підтримка наших друзів та спонсорів додають наснаги, – зазначила Шевченківський сільський голова Ніна Підгора.

Є В СЕЛІ Шевченковому ще один соціальний заклад – стаціонарне відділення територіального центру для проживання інвалідів та одиноких непрацездатних громадян похилого віку. Таких закладів у Решетилівському районі – лише два, інший – у М’якеньківці. Відділення, яке знаходиться в Шевченковому, розраховане на 16 чоловік і майже завжди заповнене.

– Вільних місць у нас зараз немає, хоча і черга відсутня, – зазначила начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Людмила Друб.

Майже всі підопічні шевченківського стаціонарного відділення терцентру – місцеві жінки. Для них створені належні умови. Та чи не найголовніше для самотніх людей – спілкування. Вони мають змогу дивитися телевізор, читати газети, а якщо виникає бажання, то й поспівати. На свята бабусі отримують приємні й необхідні подарунки, а щодня – увагу й турботу обслуговуючого персоналу на чолі із завідуючою Лідією Антощенко.

***

Тече ріка життя. І зберегти її повноводою прагнуть працьовиті, небайдужі люди з Шевченкового, навколишніх сіл, адже не зациклюються на проблемах, а дбають про майбутнє.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.