Структура, якій довіряють мільйони людей

Протягом багатьох десятиліть коштами соціального страхування управляли профспілки, зокрема Фонд соціального страхування України. Зміни у політичному житті нашої держави спонукали до удосконалення соціального захисту. Тож у січні 2001 року Фонд соціального страхування України було реформовано у Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Результатом реорганізації Фонду став територіальний поділ його структури. У Полтавському обласному відділенні було створено 16 робочих органів – виконавчих дирекцій, які нині об’єднують понад 100 кваліфікованих спеціалістів, котрі обслуговують близько 73 тисяч страхувальників.

Управління соціальним страхуванням на рівні області здійснюється за принципами солідарності та паритетності правлінням обласного відділення Фонду та його виконавчою дирекцією. До складу правління входять делеговані на паритетних засадах представники держави, роботодавців та застрахованих осіб. Інтереси останніх представляють керівники обласних галузевих профспілкових органів. Безпосередньо на підприємствах, в установах, організаціях управління коштами Фонду покладено на комісії (уповноважених) із соціального страхування.

Варто наголосити, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є одним із найбільш видаткових фондів. У Полтавському обласному відділенні ця частина бюджету на 2011 рік затверджена в розмірі 251 млн гривень та спрямована в першу чергу на надання матеріального забезпечення. Більше половини таких витрат (64%) припадає на допомогу по тимчасовій непрацездатності, яка надається у разі захворювання або отримання травм, що не пов’язані з нещасними випадками на виробництві. Окрім того, за рахунок коштів Фонду надається допомога по тимчасовій непрацездатності при направленні застрахованих осіб на лікування до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Якщо застрахована особа виховує дитину-інваліда віком до 18 років, то у разі потреби стороннього догляду за нею в період санаторно-курортного лікування їй також надається допомога по тимчасовій непрацездатності за період санаторно-курортного лікування дитини. Зазначені допомоги виплачуються працівникам підприємств, установ, організацій з урахуванням їхнього середнього заробітку в залежності від страхового стажу.

Працюючі жінки мають право на отримання від Фонду допомоги по вагітності та пологах за весь термін відпустки в розмірі 100% середньої заробітної плати. До того ж на базі санаторію “Хорол” ЗAT “Миргородкурорт” функціонує відділення для майбутніх мам, де жінки лікуються за кошти соціального страхування. За  10 років на базі цього санаторію оздоровлено 7,6 тисячі жінок, на що використано 21 млн грн.

 За рахунок Фонду також надається допомога на поховання у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні. Розмір цієї допомоги становить 1400 грн.

Щороку правлінням обласного відділення Фонду затверджується регіональна Програма відновлення здоров’я застрахованих осіб та членів їхніх сімей. Вона передбачає санаторно-курортне лікування, до якого входить доліковування у відповідних відділеннях реабілітації на базі санаторіїв; часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, у тому числі студентських; оздоровлення дітей у дитячих закладах під час канікул; часткове утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл та позашкільне обслуговування дітей (придбання новорічних подарунків). На зазначені цілі у 2011 році Полтавським обласним відділенням Фонду заплановано витратити 29 млн 361 тис. грн. Обласне відділення щорічно закуповує понад 7,5 тисячі путівок на санаторно-курортне та відновлювальне лікування.

Виконуючи Указ Президента України “Про Комплексну програму “Цукровий діабет”, Полтавське обласне відділення приділяє постійну увагу діткам, які перебувають на диспансерному обліку з таким захворюванням. За 10 років діяльності за рахунок коштів Фонду було придбано близько 1,7 тисячі путівок для дітей у супроводі дорослих до санаторію “Березовий гай” ЗAT “Миргородкурорт” на суму більше 9 млн грн.

Для забезпечення повноцінного відпочинку та оздоровлення дітей застрахованих осіб у літній період Фонд частково фінансує дитячі оздоровчі заклади у частині витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування. Зокрема оздоровлено майже 150 тисяч дітей та використано на ці потреби понад 62 млн грн. Діти Полтавщини отримали понад 1,7 млн новорічних подарунків.

Підсумовуючи 10-річну роботу Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, можна з упевненістю сказати, що він виріс у потужну структуру, якій довіряють мільйони громадян. З нагоди цієї пам’ятної дати хочу побажати ветеранам, нинішнім працівникам Фонду міцного здоров’я, успіхів у всіх добрих починаннях.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.