Людмила Корнієнко: “Ми впроваджуємо кращий вітчизняний і зарубіжний досвід”

– Пріоритетне місце в системі соціального захисту населення зазвичай займає соціальна робота з людьми похилого віку. Бо хоча індекс старіння населення в Україні значно нижчий, ніж у деяких європейських країнах, однак кожен п'ятий українець – людина поважного віку. Турбота про них – невід'ємна частина державної політики, адже рівень уваги до людей поважного віку – це важливий індикатор рівня цивілізованості всього суспільства. Не менш важливим є і питання забезпечення доступності соціальних послуг, якісної соціальної роботи з людьми, які мають обмежені можливості. Таких в Україні 6 відсотків від загальної чисельності населення, із них 52 відсотки – інваліди працездатного віку. Громадяни вразливих категорій відчувають негативний вплив багатьох соціальних проблем, пов'язаних із забезпеченням їхньої повноцінної інтеграції у суспільне життя. Для удосконалення діючої в Україні системи надання соціальних послуг важливим є вивчення досвіду практичної соціальної роботи зарубіжних та вітчизняних громадських організацій, місцевих органів самоврядування. Адже якість та доступність соціальних послуг, які надаються вразливим групам, є одним із важливих критеріїв демократичних перетворень у соціальній сфері.

– Людмило Василівно, для забезпечення доступності соціальних послуг в області функціонують інтернатні установи, територіальні центри соціального обслуговування, центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Та чи не найпопулярнішими й найдоступнішими для загалу є територіальні центри соціального обслуговування.

– Це справді так. Адже у складі територіальних центрів функціонують 34 відділення соціальної допомоги вдома, 34 відділення соціально-побутової адаптації, 12 стаціонарних відділень для постійного або тимчасового проживання, 31 відділення соціально-медичних послуг, 16 відділень "соціальний офіс", 33 пункти прокату технічних засобів реабілітації. Спектр соціальних послуг є надзвичайно широким – в області їх надається близько 80 видів. Соціальне обслуговування вразливих категорій населення територіальними центрами соціального обслуговування безпосередньо в громадах дозволило охопити соціальними послугами та соціальним обслуговуванням у 2010 році понад 108 тисяч осіб. Тільки автотранспортними послугами "соціального таксі", які надаються у 29 територіальних центрах, торік скористалися майже 5 тисяч пенсіонерів та інвалідів, за        8 місяців цього року – близько 3 тисяч осіб. Послугами пунктів прокату технічних засобів реабілітації протягом 2010 року скористалися 936 осіб, а за 8 місяців 2011 року – 1331 особа.

– І все-таки особливої уваги, мабуть, потребують інваліди?

– Соціальний захист та обслуговування одиноких непрацездатних громадян, інвалідів та дітей-інвалідів здійснюються у 14 інтернатних установах, де мешкають 2234 особи. Там діють відділення соціально-медичної реабілітації, соціально-побутової адаптації, навчально-виробничі майстерні, ведеться активна культурно-масова робота, проводяться фізично-спортивні заходи відповідно до медичних показань та вподобань підопічних. Активно впроваджуються в області послуги з соціальної реабілітації інвалідів. Крім центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Полтаві та Кременчуці, протягом 2011 року при підтримці головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації організовано діяльність центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Лубнах та Миргороді. Завдяки цьому надаються послуги з соціальної реабілітації дітям-інвалідам, які проживають не тільки у зазначених містах, а й у Кременчуцькому, Кобеляцькому, Глобинському, Семенівському, Лубенському, Хорольському, Миргородському, Гадяцькому, Лохвицькому районах. Цього року вперше планується провести соціальну реабілітацію 274 дітей-інвалідів.

– До компетенції Вашої служби також входить опіка над дітьми-сиротами, надання допомоги сім'ям з дітьми, нарахування субсидій… Цей перелік можна продовжувати, однак чи не найскладнішою, напевне, є проблема погашення підприємствами заборгованості з виплати заробітної плати?

– Це питання – на особливому контролі керівництва обласної адміністрації. Завдяки заходам, які вживаються органами виконавчої влади всіх рівнів, у області зберігається стійка тенденція до зменшення заборгованості з виплати заробітної плати. Так, на 1 вересня цього року загальна сума заборгованості із зарплати становила 17,4 мільйона гривень, що майже на 9 мільйонів (34 відсотки) менше, ніж на початку року. Кількість економічно активних підприємств-боржників за цей період зменшилася на 44 і на початок вересня становила 35. Зокрема повністю ліквідована заборгованість із виплати заробітної плати в 13 районах області та в місті Комсомольськ. З початку року вдалося повністю ліквідувати зарплатні борги на КП "Лубниводоканал" – 503 тисячі гривень; ТОВ "Нерудбудматеріали" (місто Кременчук) – 235 тисяч гривень; значно зменшили їх на підприємствах ТОВ "Завод газорозрядних лапм", ВАТ "Тепловозоремонтний завод" (місто Полтава), ДП "Жовтневий спиртозавод" (Карлівський район).

– Якими нині є пріоритетні напрямки в роботі очолюваного Вами управління?

– Серед пріоритетів – прийняття обласної комплексної програми із соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, яка буде перспективним, конкретним та реальним планом роботи з розширення нових видів соціальних послуг. Програма передбачає відкриття нових відділень з надання соціальної реабілітації і соціально-побутових послуг безпосередньо в сільських населених пунктах, покращення співпраці з громадськими організаціями, заходи із працевлаштування осіб з інвалідністю, вирішення проблеми доступності до об'єктів інфраструктури населених пунктів області; впровадження в стаціонарних установах системи соціального захисту населення енергозберігаючих технологій із метою забезпечення належних та комфортних умов проживання підопічних; охоплення реабілітаційним процесом дітей-інвалідів, які мешкають в усіх районах області.

– Наша розмова проходить напередодні професійного свята працівників соціальної сфери. Що б Ви хотіли побажати своїм колегам?

– Перш за все – здоров'я, благополуччя, успіхів у виконанні поставлених завдань і впевненості у завтрашньому дні. Також хочу запевнити всіх у тому, що працівники соціальної сфери області не зупинятимуться на досягнутому і завжди готові до впровадження кращих напрацювань як українських, так і зарубіжних колег.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.