Відчути серцем подих історії

Та по праву унікальною книгою поміж експонованих новинок вважається "Звід пам'яток історії та культури України: Полтавська область", аналогів якій немає в Україні. Начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій зазначив, що саме копітка праця науковців, які займаються реєстром пам'яток, допоможе скоригувати роботу із захисту культурної та історичної спадщини нашого краю від знищення і руйнації.

Також у Полтавському краєзнавчому музеї відбулася презентація веб-сайта, на якому можна буде ознайомитися з історією установи, її діяльністю, переглянути фотогалерею, дізнатися інформацію про співробітників та багато іншого. В перспективі – переклад сторінок сайта російською та англійською мовами, що сприятиме виходу краєзнавчого музею на міжнародний рівень.

Та, як наголосила заслужений працівник культури України, директор Полтавського краєзнавчого музею Катерина Фесик, основою будь-якого музею є колекційне зібрання. Нині його фондова збірка налічує близько трьохсот тисяч експонатів. Щороку вона поповнюється завдяки численним дослідницьким експедиціям та розвідкам, які проводить Полтавський краєзнавчий музей спільно з науковцями нашої області та інших регіонів України. Збільшується колекція і завдяки тісній співпраці музейників із працівниками митної служби України, Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через кордон. Чимало експонатів було передано небайдужими до музейної справи полтавськими родинами.

У виставковій залі музею відбулося відкриття ретроспективної виставки "Відчуємо серцем подих історії". Тут представлені експонати з нових унікальних надходжень за останнє десятиліття – твори живопису, нагороди та особисті речі учасників Великої Вітчизняної війни, ювілейні монети, вишиті сорочки та рушники ХІХ–ХХ століть, археологічні експонати. Як зауважила головний зберігач фондів музею Тамара Кондратенко, поміж них є досить унікальні знахідки. Наприклад, перстень-печатка, датований ІІІ ст. до н.е., який було знайдено на території Більського городища Котелевського району. На особливу увагу заслуговують і представлені на виставці предмети побуту ХVІІІ століття, які вдалося виявити під час археологічних робіт на подвір'ї Полтавського краєзнавчого музею.

Більшість експонатів, що належать до фондової колекції музею, повернуто до життя завдяки професіоналізму фахівців Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру.

120-річчю Полтавського краєзнавчого музею було присвячено урочисті збори. З вітальним словом до працівників музею та гостей свята звернулися перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко,  заступник голови – керівник апарату обласної держадміністрації Валерій Пархоменко. Зокрема вони зазначили, що обласна влада не стоїть осторонь розвитку музейної справи на Полтавщині. Так, на реставрацію краєзнавчого музею з обласного бюджету було виділено 15 мільйонів гривень. Володимир Онищенко та Валерій Пархоменко провели погашення ювілейним штемпелем ексклюзивних листівок, презентованих музеєм з нагоди 120-річчя.

Серед почесних гостей свята був і київський художник-реставратор, член Національної спілки художників України Леонід Тоцький. Завдяки його майстерності центральна купольна зала музею наповнилася кольорами, на стінах "ожили" сюжети картин українського живописця Сергія Васильківського "Козак Голота", "Вибори полтавського полковника Мартина Пушкаря" і "Чумацький ромоданівський шлях", які в роки Великої Вітчизняної війни були втрачені.

Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної ради були вручені кращим працівникам музею. Грамоту з духовним благословенням вручив колективу музею єпископ Полтавський та Кременчуцький Федір.

Справжнім дарунком для працівників музею та гостей свята став виступ симфонічного оркестру Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя під керівництвом заслуженого артиста України Віталія Скакуна.

Вітав усіх і фольклорний ансамбль Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка "Жива вода" імені Павла Бакланова. "Многая літа…" бажали виконавці працівникам музею, гостям і, звісно ж, ювіляру, перлині українського зодчества, творінню видатного архітектора Василя Кричевського – Полтавському краєзнавчому музею.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.