Барометр економічного розвитку

Доповідаючи з першого питання порядку денного, заступник голови ОДА Олена Адамович наголосила, що, незважаючи на негативні процеси на світових ринках, на Полтавщині протягом звітного періоду вдалося зберегти позитивні тенденції економічного розвитку, забезпечити виконання практично всіх макроекономічних показників. Важливо, що суттєве зростання обсягів виробництва відбулося саме в провідних галузях промисловості: металургії, хімічній та нафтохімічній промисловості, машинобудуванні. Вагомих результатів досягнуто і в аграрному комплексі. Загальний обсяг валової продукції сільського господарства зріс на 17,5%. В усіх категоріях господарств збільшилося виробництво м’яса на 12,4%, молока – на 3,6%. За поголів’ям ВРХ область посідає третє місце в Україні, а з виробництва молока – друге. Суттєве зростання обсягів (майже на 25%) відбулося і в рослинництві, а врожайність зернових збільшилася на 47%.

Позитивні тенденції в економіці сприятливо позначилися на експортному потенціалі Полтавщини. У півтора разу збільшилися поставки продукції за кордон, і експорт значно переважає імпорт. Чітким барометром загального економічного стану є надходження податків і зборів. Вони збільшилися майже на 35%. Завдяки цьому місцеві бюджети виконано на 2,1 мільярда гривень, що на 447 мільйонів більше запланованого. Є позитиви і в соціальній політиці. На 18,5% зросла середня заробітна плата, заборгованість скоротилася на 34%, а на економічно активних підприємствах – на 56,5%. Помітно поліпшилася й ситуація на ринку праці.

Однак занепокоєння у промисловому секторі викликає зменшення обсягів виробництва на Кременчуцькому нафтопереробному заводі, що суттєво впливає на загальний індекс промислової продукції. Підбиваючи підсумки обговорення питання, Олександр Удовіченко акцентував увагу на нагальних завданнях, у тому числі на питаннях розвитку тваринництва та успішному завершенні комплексу осінньо-польових робіт. Він також наголосив, що позитивні економічні тенденції необхідно зміцнювати і розвивати.

 Щодо стану фінансово-бюджетної дисципліни, то, як наголосив перший заступник начальника контрольно-ревізійного управління в Полтавській області Володимир Дмитренко, протягом року перевірено 367 підприємств, установ, організацій з обсягом фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму понад 7 мільярдів гривень. Результати перевірок засвідчили наявність проблем щодо законного та цільового використання коштів. За результатами проведених ревізій до адміністративної відповідальності притягнуто понад тисячу осіб, до дисциплінарної – 659.

Учасники розширеного засідання колегії ОДА проаналізували роботу зі зверненнями громадян, а їх до облдержадміністрації надійшло дещо більше, ніж за відповідний період минулого року, – понад 3,5 тисячі. Значна частина звернень надходить із Чорнухинського, Полтавського, Машівського районів, міст Полтави, Миргорода, Лубен.

Із обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.