Свята і будні гадяцької громади

Відтепер в урочищі Зелений Гай, де з 1889-го і до 1920-х років розташовувався будинок сестри Михайла Петровича Драгоманова – Ольги Петрівни Косач, екскурсантів чи й просто гадячан-відпочивальників, які люблять ці затишні місця, зокрема й за те, що свого часу тут зупинялися на гостини як представники знаменитої родини – Леся Українка, Климент Квітка, так і їхні видатні друзі – Микола Лисенко, Ольга Кобилянська, Гнат Хоткевич, приваблюватиме ще й споруджена в урочищі дерев'яна альтанка. Поряд із нею з'явився і пам'ятний знак на честь Михайла Петровича Драгоманова.

На урочистому відкритті комплексу "Урочище Зелений Гай" голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко нагадав про постанову Верховної Ради України щодо відзначення 170-річчя від дня народження Михайла Драгоманова як про вияв шани на державному рівні, висловив переконання, що нова зона відпочинку буде якнайкращим нагадуванням молоді про видатних земляків, які прославили Полтавщину на весь світ, а також назвав проведені в Гадячі в ході підготовки до відзначення річниці заходи прикладом успішного об'єднання зусиль різних гілок влади й громадськості.

– Ми бачимо: якщо є гідна ідея і довкола неї згуртовуються і органи місцевого самоврядування, і обласна та районна влада, а найголовніше – небайдужі до справи люди, то спільно вдається вирішити багато питань, – зазначив голова облдержадміністрації.

З обласного бюджету на облаштування території в урочищі та спорудження об'єктів було виділено близько 300 тисяч гривень, залучені кошти з районного та міського бюджетів становлять 130 тисяч гривень та 78 тисяч гривень відповідно. В Зеленому Гаї відновлено криниці, намощено алеї, упорядковано прилеглу територію.

Голова Гадяцької райдержадміністрації Володимир Беседа у вітальному слові повідомив, що значну частину робіт в урочищі виконано народною толокою. Особливо активно попрацювали старшокласники всіх міських шкіл, а також учні Гадяцького аграрного ліцею. Міський голова Тетяна Савченко додала, що чимало підприємців безкоштовно виготовили й подарували для комплексу в урочищі ті чи інші малі архітектурні форми. Голова Гадяцької районної ради Олександр Міняйло переконаний, що розбудова святого для українців місця, яким є Зелений Гай, триватиме й надалі.

Перед початком концертної програми, яку підготували артисти обласної філармонії, а також самодіяльні творчі колективи Гадяцького району, гостям свята презентували ювілейні конверти, виготовлені до 170-річчя Михайла Драгоманова. Спецпогашення конверта здійснив Олександр Удовіченко.

***

У Гадяцькій центральній районній лікарні голові облдержадміністрації Олександру Удовіченку показали дитяче відділення, в приміщенні якого 5 вересня завершено капітальний ремонт. Роботи проведено на суму понад 290 тисяч гривень. Переважно це кошти районного бюджету, допомогу надали також спонсори. Для оновленого відділення закуплено м'які меблі.

Побували гості й у кінотеатрі "Дружба", який з 2005 року реконструюється під кіноконцертний зал. Протягом майже семи років будівельних робіт використано понад       9 мільйонів 350 тисяч гривень: кошти з Державного бюджету, з бюджету розвитку району, кошти підприємств нафтогазового комплексу. Поки що введена в експлуатацію тільки перша черга об'єкта, нині роботи тривають.

***

Зустріч із представниками районних громадських організацій воїнів-інтернаціоналістів та чорнобильців голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко розпочав із повідомлення про те, як саме на центральному рівні буде вирішуватися проблема, що виникла навколо законодавчих питань із соціального захисту цих категорій громадян. Зокрема йшлося про меморандум, який, до речі, того ж дня, 30 вересня, Прем'єр-міністр України Микола Азаров від імені Кабінету Міністрів підписав із представниками всеукраїнських громадських організацій чорнобильців та афганців.

Керівник області закликав усіх, кого безпосередньо стосується цей документ, сприяти конструктивним пошукам виходу з ситуації і в жодному разі не приставати на політичний популізм.

– Ситуація повинна вирішуватись на центральному рівні, і я думаю, вона буде вирішена, – зазначив Олександр Удовіченко.

Принагідно він запевнив, що на наступний рік у проекті Держбюджету для області передбачено коштів на забезпечення пільг навіть більше (з урахуванням інфляційних процесів), ніж на нинішній.

Учасники зустрічі порушили також кілька проблем місцевого характеру: йшлося про відсутність фонду житла у Гадяцькій міській раді, що унеможливлює просування навіть пільгової черги, про проблеми з пільговими  рецептами на ліки для чорнобильців.

З багатьох питань було досягнуто конкретних домовленостей: зокрема, гадяцька громадська організація чорнобильців надалі фінансуватиметься з районного бюджету, вишукуватимуться й джерела фінансування для воїнів-інтернаціоналістів, які потребують допомоги на лікування.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.