Усякого було там дива

Участь у Національному Сорочинському ярмарку для великих промислових і сільськогосподарських підприємств – це можливість заявити про себе на всю країну, розширити маркетингові горизонти і зміцнити своє становище на ринку укладанням угод про співробітництво, а для фермерів, приватних підприємців – вигідно продати свій товар. Тож на Жабокрицькому майдані у Великих Сорочинцях зібралося кілька сотень малих, середніх і крупних підприємств із Полтави, Кременчука, Києва, Харкова, Дніпропетровська, Вінниці, Донецька та інших куточків України, а також країн близького і далекого зарубіжжя, аби презентувати свою продукцію. На ярмарку було на що подивитися і що придбати. Промисловий потенціал Полтавської області традиційно представляли такі потужні підприємства, як ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ПАТ “Кременчуцький завод дорожніх машин”, ТОВ “ВО “Кременчуцький автоскладальний завод”, холдингова компанія “Авто-Краз”, ВАТ “Галещинамашзавод”, презентуючи як свою добре відому продукцію, так і новинки. Вже вкотре на Сорочинському ярмарку представляє свою продукцію ТОВ “Промелектро” (м. Харків). Кормоподрібнювачі й насоси цього підприємства користуються популярністю. ТОВ “Науково-технічний центр “Флеш-р” презентував утилізатори різних модифікацій, а ПП Салуцький (м.Тернопіль) пропонував відвідувачам ярмарку картоплесаджалки.

До речі, сільськогосподарський сектор Сорочинського ярмарку, який знаходився поруч із промисловим майданчиком, порадував. Аграрії мали змогу прицінитися і до техніки – обладнання для маслоцехів, виробництва біодизеля (представлене ПП “Лаврин”, м. Дніпропетровськ), сепараторів (ТОВ “НПК “Агро-вігс”,

м. Харків) тощо, – і до комбікормів, зокрема ТМ “Щедра нива”. Інтерес викликали й подрібнювачі садового сміття ТМ “Viking”, а також техніка компанії STIHL.

Мабуть, найбільше зацікавлення викликали сектори, де торгували саджанцями й іншим посадковим матеріалом, вирощеним у приватних розсадниках. Так, розсаду суниці, яку саме час садити, а також ремонтантну малину сорту Полка, смородину привезло на ярмарок ПП “Еко Тек Груп” із Лебединського району Сумської області.

***

На Національному Сорочинському ярмарку відбулося засідання громадської ради при обласній державній адміністрації, присвячене 20-річчю Незалежності України. Його тема: “Проблеми і шляхи розбудови Української держави. Роль і місце громадськості Полтавської області в розбудові Української держави”. Вів засідання голова громадської ради Володимир Голуб. Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко оприлюднив привітання Президента України Віктора Януковича до учасників та організаторів ярмарку. Про роботу органів виконавчої влади щодо реалізації економічних та соціальних програм поінформував начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Микола Перепелиця.

Наголошувалося, що позитивна динаміка, яка спостерігається в розвитку області в останні роки, виводить Полтавщину на провідні місця в державі.

Учасники засідання ухвалили звернення до громадських рад усіх рівнів із пропозицією активізувати соціальний діалог, залучення громадськості до формування і реалізації державної політики та розв’язання питань місцевого значення, консолідувати спільні зусилля в напрямку державотворення, модернізації країни. У роботі ради взяв участь співголова Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва при Кабінеті Міністрів України Віталій Андреєв.

Після закінчення засідання громадської ради відбулася конференція “Освіта дорослих – фактор соціального та економічного розвитку країни”, яку провела представник Німецької асоціації освіти дорослих у Полтавській області Ганна Кіященко.

***

Традиційно всіх, хто приїхав поярмаркувати у Великі Сорочинці, зустрічало містечко майстрів. Однак воно більше нагадувало звичайний ринок. Справжні народні майстри – носії українських мистецьких традицій – були в меншості, натомість вистачало комерсантів від мистецтва – звичайних торговців “ширпотребом”. Чимало торгових місць у містечку взагалі були порожні, а ціни навряд чи можна було назвати ярмарковими – дуже вже вони “кусалися”. Але шанувальники народного мистецтва все-таки мали можливість знайти перлини народної творчості, якщо у гаманці водилися хороші гроші.

– Цього року багато моїх колег не змогли приїхати на ярмарок через значне зростання грошових зборів, – розповів майстер-кераміст із Опішного Віктор Комаревцев. – Щоб мати можливість показати людям свої вироби, щось продати, цього року я змушений був заплатити організаторам ярмарку 2,5 тисячі гривень. Така сума “набігла” з організаційного внеску – 1,5 тисячі гривень – і “містового” – 250 гривень за квадратний метр. Перепустка для автомобіля – 15 гривень. Окрім того, великі затрати – привезти сюди свої вироби машиною, заплатити тут за житло, прохарчуватися протягом п’яти днів.

– Посудіть самі: ще минулого року ми платили по 80 гривень за квадратний метр і 250 гривень – оргвнесок. А таку плату, як цього року, можуть дозволити собі тільки ті майстри, які, крім заняття художніми промислами, ще десь працюють. Фактично нас прирівнюють до підприємців, які будують свій бізнес за принципом “там купив – тут продав”. А ми ж виготовляємо все своїми руками, та ще маємо заплатити такі гроші, щоб ці вироби продати, – приєдналася до розмови майстриня з Опішного Олена Опанасюк. У Великих Сорочинцях вона продавала виготовлені власноруч солом’яні брилі. Роботи Олени вирізняються серед інших незвичайним стилем, який з традиційним українським поєднав елементи з багатьох культур світу.

“Людей побачити й себе показати” приїздить на Сорочинський ярмарок член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Микола Чирва з міста Підгороднє Дніпропетровської області. Він, можна сказати, – ветеран тутешнього містечка майстрів, адже привозить свої солом'яні брилі на продаж у Великі Сорочинці з 1987 року.

– У часи бездержавності саме народне мистецтво й ремесла були своєрідним цементуючим ідентифікаційним кодом для українського народу. Нині, коли Україна стала незалежною, необхідно, щоб держава звернула більшу увагу на народне мистецтво, народні промисли, щоб підтримала нас не словом, а ділом, – говорить майстер.

Брати-сопі
лкарі з Вінниччини – Володимир і Василь Віхренки – на ярмарку вп’яте. Вже понад двадцять років вони виготовляють професійні сопілки з деревини груші, граба та клена.

– Іще студентом я захопився грою на сопілці, потім організував гурток у школі. Але був час, коли сопілки зникли з продажу, – розповідає Володимир Віхренко. – Довелося навчитися виготовляти їх власноруч. Опановував цю науку близько трьох років. Здебільшого сопілки купують для дітей. Трохи терпіння, наполегливості – й за місяць можна самостійно навчитися грати на цьому інструменті. Є покупці й серед професійних музикантів.

Привертала увагу гостей ярмарку і незвичайна мелодія, що її створював дзвін, виготовлений вручну з гірського кришталю. Колекцію виробів із цього незвичного матеріалу привезла у Великі Сорочинці родина майстрів Черненків із Києва. Чимало людей збиралося й навколо об’ємних панно заслуженого майстра народної творчості України Ольги Літус. Вона створює свої шедеври з кісточок фруктів і насіння різних овочевих культур.

Танцювальний гурт “Розмай” із міста Вінніпег, що в центрі Канади, вперше завітав на Сорочинський ярмарок. У репертуарі колективу, який був створений 41 рік тому, – українські народні танці.

– Усі учасники “Розмаю” – молоді люди, які мають українське коріння у третьому-четвертому поколінні, але ніколи не бачили Україну, – розповідає керівник центру української канадської діаспори при Манітобському університеті у Вінніпегу Роман Єренюк. – У Канаді дуже популярні українські народні танці. Саме завдяки танцю зберігається українська культура. В Канаді є вісім університетів, де молодь може обирати для вивчення українську мову й літературу. Я із задоволенням організовую такі поїздки, щоби зміцнити у нашої молоді почуття свого, українського, рідного.

***

Загалом же Національний Сорочинський ярмарок-2011 пройшов хоч і по-особливому весело, гамірно, зате без надзвичайних подій. Згідно з інформацією, розміщеною на інтернет-сайті ІА “Новини України”, за період ярмаркування не було зареєстровано жодного тяжкого злочину. За даними УМВС України в Полтавській області, міліціонери затримали лише кількох хуліганів та 60 недбайливих водіїв, із яких десятеро сіли за кермо в нетверезому стані.

…Тож від’ярмаркували! Хтось залишив Сорочинці з вигідним контрактом, хтось поїхав звідти, розпродавши все, що привіз, і добре скупившись, але всі – із незабутніми враженнями і великим бажанням через рік знову бути в гостях у Миколи Гоголя у Великих Сорочинцях!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.