Весело ярмаркували й плідно працювали

Відкриваючи Національний Сорочинський ярмарок-2011, численних гостей та учасників ярмарку привітали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот і керівник проекту "Сорочинський ярмарок", заступник голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Світлана Свищева.

– Знаменитий Сорочинський ярмарок, оспіваний Миколою Гоголем, – це візитна картка Полтавщини і Миргородського краю. Ми щиро вітаємо на полтавській землі представників багатьох регіонів України і численних зарубіжних гостей, – зазначив у вітальному слові голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – На Сорочинському ярмарку представлені досягнення різних галузей економіки Полтавщини, зокрема промисловості й сільського господарства. Економічні показники, які мають наша область і в цілому Україна, дають нам упевненість у завтрашньому дні.

В урочистій церемонії відкриття ярмарку також взяли участь почесні гості: заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень, керівники органів виконавчої влади і місцевого самоврядування області, керівники офіційних делегацій та представників дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, з 16 країн. На ярмарок прибули офіційні делегації Московської і Курської областей Російської Федерації, полтавських земляцтв у Санкт-Петербурзі та Башкортостані.

Естафету урочистого відкриття ярмарку на етнографічній садибі Хіврі прийняли художні та самодіяльні колективи з Полтавщини, різних куточків України, а також із Росії, Канади та інших країн. Керівники області оглянули виставку промислових підприємств із багатьох регіонів України. Полтавщину на ярмарку представляють визнані лідери промислового виробництва держави – ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод", холдингова компанія "АвтоКраз", ПАТ "Кременчуцький завод дорожніх машин", ТОВ "ВО "Кременчуцький автоскладальний завод", ВАТ "Галещинамашзавод" та інші.

Завітали керівники області й до спеціалізованої сільськогосподарської експозиції – цьогорічною новинкою ярмарку став окремий куточок, який організували сільгосптоваровиробники, – "Полтавщина аграрна". Тут представлені не лише великі  сільгосппідприємства, а й фермерські господарства, переробна галузь. Серед інших експонується продукція м'ясокомбінату "Маяківська свіжина", ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат", Полтавського м'ясокомбінату, Хорольського молочноконсервного комбінату, Пирятинського сирзаводу та інших підприємств.

Організували сільгоспвиробники і фотовиставку, яка відображає відродження полтавського села. "Полтавщина як лідер аграрного ринку має невичерпний потенціал. Але зрозуміло, що треба вкладати кошти у розвиток рослинництва, а найголовніше – тваринництва. Це сьогодні – пріоритет роботи влади. Скажімо, наступного року планується відкрити у селі Білики Кобеляцького району свинокомплекс на 55 тисяч голів, інвестиції в який становитимуть понад 12 мільйонів доларів", – зазначив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко під час прес-конференції.

На Сорочинському ярмарку урочисто розрізали найбільший у країні коровай із борошна цьогорічного врожаю. Коровай, вага якого майже 500 кілограмів, офіційно занесли до Книги рекордів України. На запитання щодо ціни хліба із борошна нового врожаю Олександр Удовіченко відповів, що в області робиться все, щоби ціни на масові (соціальні) сорти хліба залишалися на рівні першого півріччя нинішнього року. Задля цього область повинна забезпечити тримісячний регіональний резерв – це 60 тисяч тонн зерна. "В області дванадцять основних хлібопекарських підприємств, з якими облдержадміністрація підписала меморандум. Найбільші з них – "Формула смаку" і "Кулиничі" – харківське підприємство, яке відкрило новий хлібозавод у Полтаві. Ми допомагаємо їм сконцентрувати на елеваторах конкретні об'єми зерна за ціною 1600 гривень за тонну, оскільки вже за два-три місяці ціна на пшеницю 2–3 класів буде зростати. Скажімо, "Кулиничі" вже закупили близько 10 тисяч тонн зерна. Крім того, кожен район заготовляє зерно для своїх хлібопекарських підприємств. Це дасть можливість протягом року не підвищувати ціну на хліб", – запевнив голова облдержадміністрації.

Також Олександр Удовіченко підкреслив, що Полтавщина посідає п'яте місце в Україні по наповненню державної казни: "До бюджетів усіх рівнів минулого року область спрямувала 13,6 мільярда гривень, із них понад 11 мільярдів – до Державного бюджету".

Голова облдержадміністрації повідомив, що обласна влада прагне отримати підтримку Президента України Віктора Януковича у вирішенні кількох питань, які будуть розглядатися у ході робочої поїздки Глави Держави до Кременчука, яка запланована на вересень поточного року. Йдеться, зокрема, про отримання державного замовлення на виготовлення двох електропоїздів для Євро-2012 Крюківським вагонобудівним заводом. Замовлення оцінюється в 400 мільйонів гривень. Ще одне важливе питання – проектування мостового переходу через Дніпро у Кременчуці. "Ми б хотіли вже цього року або на початку наступного отримати кошти з Державного бюджету: 25 мільйонів гривень – на початок передпроектних робіт і ще 50 мільйонів гривень – на проектування", – зазначив Олександр Удовіченко.

Свого часу відроджувати Сорочинський ярмарок починали фактично із порожнього поля, чого не скажеш про ярмарок нині: його інфраструктура щороку розбудовується, зазначила під час прес-конференції керівник проекту Світлана Свищева. Цього року, за її словами, на підготовку й проведення ярмарку витрачено 2,5 мільйона гривень. У першу чергу кошти спрямовувалися на облаштування території, створення належних санітарно-гігієнічних умов. Зокрема було проведено освітлення у кожен торговий павільйон, пробурено шість свердловин для водопостачання, обгороджено територію ярмарку.

(Закінчення на 3-й стор.). и

Кількість учасників Сорочинського ярмарку-2011 залишилася на рівні минулого року – це 415 підприємств, 237 представників народних промислів, 337 приватних підприємців, 29 підприємств громадського харчування.

У рамках Сорочинського ярмарку відкрився й фестиваль творчості народів світу. В ньому беруть участь хор “Едмонт” та танцювальний гурт “Розмай” із Канади, хореографічний колектив із Азербайджану з однойменною назвою, народний вокальний ансамбль “Барвінок” із Росії. Також тут вдруге проходить фестиваль “Золотий млин”, у програмі якого – фотоконкурс “Україна в об’єктиві”, конкурс аматорського короткометражного кіно та конкурс серед музичних гуртів у стилі етно-фольк-рок… Серед цьогорічних ярмаркових новинок – вистава кінно-акробатичного теат
ру “Кош” із Києва, Свято полтавської галушки, Свято сала.

Кожен бажаючий може долучитися до майстер-класів із приготування українського борщу чи кулішу, виготовлення ляльки-мотанки, з розпису по склу, виготовлення іграшок, оберегів та ярмаркового боді-арту. Нема коли сумувати й дітлахам – на дитячому майданчику “Сорочинська казка” вони знайомляться з героями українських казок та беруть участь у веселих конкурсах і забавах. Організовано фестиваль дитячих колективів “Юні зірки України”, також проходять різноманітні змагання, конкурси, працює розважальний майданчик “Млин”, дискотеки, виступають популярні естрадні виконавці.

Побували на Сорочинському ярмарку і голови обласних та районних рад із різних регіонів України.

 – Ми запросили колег поярмаркувати. Багато з них обрані вперше, побачили багато цікавого і вже діляться своїми враженнями, – зазначив на прес-конференції голова обласної ради Іван Момот.

* * *

Ярмарок у Великих Сорочинцях зібрав під свій солом'яний бриль не лише бажаючих щось вигідно продати чи купити, а й багатьох гостей, серед яких були зокрема голови районних і обласних рад – члени Української асоціації районних та обласних рад. Вони зустрілися на щедрій полтавській землі з метою проведення чергового засідання. Учасники виїзного засідання, серед яких були керівники органів місцевого самоврядування обласного і районного рівнів із більшості регіонів України, отримали унікальну можливість дістатися на Національний Сорочинський ярмарок історичним шляхом, котрим кілька століть тому з'їжджалися у Великі Сорочинці ярмаркувальники. Дорогою гості дізналися багато цікавого про історію уславлених Миколою Гоголем Диканьки й Сорочинців, а потім зустріли й самого письменника…

– Було на що подивитися і чому повчитися – зокрема проведенню заходів загальнодержавного масштабу, яким є Національний Сорочинський ярмарок, – зазначив голова Золотоніської районної ради Черкаської області Микола Собченко.

Офіційна частина робочої зустрічі членів Української асоціації районних та обласних рад відбулася в конференц-залі ЗАТ "Миргородкурорт". Одним із основних питань, винесених на обговорення, було виконання місцевих бюджетів у поточному році.

Директор департаменту територіальних бюджетів Міністерства фінансів України Галина Карп, яка взяла участь у засіданні, повідомила, що за січень–липень нинішнього року отримано 31,5 млрд гривень доходів так званого “першого кошика”, що враховуються при визначенні обсягів бюджетних трансфертів, тобто на 1,4 млрд більше запланованого.

– Нині фактично завершується формування Державного бюджету, а також місцевих бюджетів на наступний рік. Вже зараз зрозуміло, що обсяги бюджетних трансфертів на 2012 рік будуть збільшені у порівнянні з цьогорічними майже на 18 відсотків. У тому числі планується ріст державних субвенцій на соціальний захист населення, – зазначила Галина Карп.

Вона також повідомила про те, що вперше законодавчо визначено засади розподілу ресурсів на будівництво, ремонт та утримання доріг комунальної власності.

Під час обговорення пропозицій щодо проекту Держбюджету на 2012 рік голова Полтавської обласної ради Іван Момот наголосив на необхідності розробки чіткої схеми розподілу державних субвенцій між областями.

Серед питань, які обговорили учасники виїзної наради Української асоціації районних та обласних рад, були також фінансування обласних соціальних програм, наповнення місцевих бюджетів і відповідно – необхідність стимулювання матеріальної зацікавленості органів влади на законодавчому рівні, викликана змінами у податковому і бюджетному законодавстві, а також низка інших проблем місцевого самоврядування.

Підсумовуючи роботу виїзної наради Української асоціації районних та обласних рад, її президент, голова Харківської облради Сергій Чернов висловив пропозицію звернутися до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова з проханням найближчим часом провести робочу зустріч із представниками Асоціації для обговорення проблем і пропозицій щодо формування місцевих бюджетів на 2012 рік.

Однією з основних проблем місцевого самоврядування голова Полтавської обласної ради Іван Момот назвав дефіцит бюджетного фінансування, а отже – наповнення бюджетів базового рівня, які несуть основний тягар соціальних проблем і їх вирішення. Говорячи про перспективи членства Полтавської області в Українській асоціації районних та обласних рад, Іван Момот зазначив:

– Членство в Асоціації – добровільна справа. Так, сьогодні до неї приєдналося ще три райони нашої області, зокрема – Новосанжарський, Оржицький, Хорольський. Сподіваємося, що й решта незабаром стануть членами Асоціації.

***

Сорочинський ярмарок вирує, торгує, вражає, веселить, дарує неповторні враження. Докладну розповідь про цьогорічне дійство у Великих Сорочинцях буде вміщено й у наступному номері "Зорі Полтавщини".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.