Екологія визначає якість життя

Такий черговий виїзд членів комісії нещодавно пройшов Новосанжарським, Козельщинським та Кременчуцьким районами. Побували депутати і в Кременчуці. Крім членів комісії, у заході також взяли участь керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, екологи, фінансисти, будівельники.

Першим пунктом маршруту був полігон твердих побутових відходів, розташований неподалік села Зачепилівки Новосанжарського району. Він введений  в експлуатацію ще рік тому. Однак його перша черга так і залишилася недіючою, бо не вистачає електро- та водопостачання, а також бульдозера для підгортання відходів. Тож понад 1,3 млн грн бюджетних коштів, із яких близько 1 млн – з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, допоки залишаються “мертвим капіталом”. Оглянувши об’єкт і вивчивши причини, які заважають його експлуатації, комісія рекомендувала Зачепилівській сільській раді якнайшвидше внести відповідні зміни до чинного проекту будівництва полігона та надати запит на фінансування цих робіт із фонду охорони навколишнього середовища області.

Не менш гострою проблемою залишається і введення в експлуатацію козельщинських очисних каналізаційних споруд. Це також незавершена новобудова. Будівельно-монтажні роботи, які підрядна організація майже закінчила, мають сумнівну якість і не відповідають технологічному процесу очищення стоків, а на їх виконання освоєно понад 1,4 млн грн, з яких 400 тис. грн виділено цього року. Тож Тетяна Корост наголосила на персональній відповідальності головних розпорядників коштів, керівників підрядних організацій, представників технічного нагляду за неефективність використання бюджетних видатків.

У Кременчуці учасники виїзного засідання комісії обласної ради оглянули споруди, які мають запобігати скидам неочищеної дощової води з центральної частини міста у Дніпродзержинське водосховище. За словами завідувача відділом екологічної безпеки Кременчуцького міськвиконкому Геннадія Демьохіна, цей проект було розроблено ще 2001 року, його кошторис становив 7,5 млн грн. Нині ця сума зросла до 22 млн грн. Щорічні здорожчання й недофінансування проекту гальмували введення нового екологічного об’єкта в експлуатацію. Представники місцевої влади й підрядників запевнили, що споруди будуть здані до кінця року. Задля цього міська рада виділила з місцевого бюджету 6,3 млн грн, з обласного екологічного фонду спрямовано 1,7 млн грн. Таких коштів вистачить для завершення прокладання колектора та реконструкції центральної насосної станції. Депутати з’ясували, у якому стані вони перебувають нині. Особливо неприглядним є старий колектор, який забруднює дніпровську воду поруч із облаштованим пляжем. Новий же не тільки очищатиме стоки, а й скидатиме їх на очисні споруди далеко за громадським місцем відпочинку.

Про облаштування ще одного місця відпочинку учасники виїзного засідання вели мову під час огляду берегоукріплення на території навчально-оздоровчого комплексу Кременчуцького педагогічного училища імені А.С. Макаренка, яке є спільною власністю територіальних громад області й передано закладу минулого року. Головним розпорядником коштів тут є управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації. Як зазначив його начальник Михайло Андрусенко, планується укріпити 130 метрів берегової зони. Разом із тим директор училища, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури Іван Гальченко звернувся з клопотанням про виділення з фонду охорони навколишнього природного середовища області додаткових коштів ще й на будівництво пляжу для дітей на річці Псел. Таке звернення учасники наради вирішили підтримати, побачивши вже зроблений обсяг робіт.

Також члени комісії обласної ради ознайомилися зі станом лісонасаджень на території Кременчуцького району, які є унікальними не тільки на теренах області, а й України. Завдяки ухваленій 2005 року Кременчуцькою райрадою програмі заліснення району Кременчуцькому лісгоспу вдалося висадити майже 1,5 тис. гектарів саджанців дуба та сосни на переданих 1292 га неугідь на Правобережжі. Фінансування програми здійснювали й державний, і обласний, і місцеві бюджети. Нині насадження підросли й потребують ретельного догляду. Двох тракторів, які має лісгосп, замало для виконання такої роботи. Тож, користуючись нагодою, директор лісгоспу Валентин Свириденко попросив допомоги у членів комісії. Тетяна Корост запевнила, що комісія підтримає ДП “Кременчуцьке лісове господарство” так само, як і ландшафтний регіональний парк “Кременчуцькі плавні”, який має усі перспективи стати першим на Полтавщині національним парком.

Підбиваючи підсумки виїзного засідання, Тетяна Корост зауважила, що кожне відвідування об’єктів екологічного спрямування додає впевненості в тому, що до обласної програми захисту навколишнього середовища справді були включені найбільш актуальні проблеми. Разом із тим варто провести більш предметну нараду з керівниками районів, щоб аналогічна програма на наступний рік мала ще більшу конкретику й охоплювала пріоритетні напрями по кожному району. Щодо коштів екологічного фонду, то Тетяна Корост висловила тверде переконання, що вони будуть ефективно використані за призначенням до кінця поточного року.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.