Професія, яка оберігає людство

До свого професійного свята фахівці ветеринарної медицини Полтавщини підійшли з певними здобутками, адже протягом останніх трьох років у області не реєструється гострих і хронічних інфекційних захворювань тварин. У сільгосппідприємствах із 2008 року відсутній і лейкоз ВРХ, але ця проблема ще залишається в індивідуальних господарствах населення. У цьому році проведено значний обсяг робіт із впорядкування заготівлі молока з особистих селянських господарств. Одним із важливих напрямків роботи служби, за словами начальника головного управління Держветмедицини в Полтавській області Сергія Аранчія, є сервісне ветеринарне обслуговування.

– Наше завдання – створити сервісний ветеринарний пункт на території кожної сільської ради. В області з початку року створено і діє 362 сервісних пункти, з них при держветустановах – 140 та 222 – різної форми власності, забезпечення ветеринарними препаратами та засобами захисту тварин здійснюють 361 аптека, аптечні пункти та кіоски.

Для забезпечення епізоотичного благополуччя в області, контролю за ввезенням тварин та вантажів, підконтрольних ветеринарній медицині, з початку року проведено майже 10000 обстежень суб’єктів господарської діяльності, 21 матеріал перевірок передано правоохоронним органам, призупинялась робота 43 підприємств. За порушення ветеринарного законодавства складено 5529 письмових попереджень, накладено штрафи на 4066 осіб. До усунення недоліків призупинено роботу 77 об’єктів.

Профілактичну й діагностичну роботу в Полтавському районі забезпечують 15 лікарів та інспекторів ветеринарної медицини райуправління і райлікарні та 20 ветлікарів і ветфельдшерів, які працюють безпосередньо в сільгосппідприємствах району. Як розповів виконуючий обов’язки начальника управління ветеринарної медицини в Полтавському районі Сергій Ксьонз, загалом у господарському та приватному секторах утримуються понад 11 тисяч голів ВРХ, понад 12 тисяч свинопоголів’я, а ще – дрібна худоба, коні, птиця… І все це господарство потребує нагляду фахівців ветеринарної служби, а точніше – проведення планових діагностичних досліджень, надання консультацій господарям, виконання профілактичних щеплень. Усі профілактичні засоби (вакцини) закуповуються за державні кошти. З початку року їх використано на суму понад 46 тисяч гривень. За цей же час фахівцями ветеринарної медицини району надано понад 15 тисяч платних послуг – більш ніж на 400 тисяч гривень.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.