І собі, й людям

Володимир Коваль у полі був завжди: в дитячому віці допомагав батькам поратися на городі, більше 30 років пропрацював у місцевому колгоспі імені Леніна, протягом семи років обслуговував населення: обробляв землю, саджав рослини, збирав урожай. Зайнятися власним вирощуванням овочів його підштовхнув син Роман, який, вичитавши в газеті про вигоду овочівництва, “загорівся” цією справою й твердо вирішив за неї взятися. Батьку нічого не залишалося, як підтримати сина. Нині про свій вибір ні один, ні другий не шкодують, хоча працюють не покладаючи рук. Зібраний урожай постачають місцевій школі, лікарні, реалізовують  в обласному центрі.
Нині в овочевому клині Ковалів – два гектари картоплі сортів Рокко, Пікассо, Рів’єра, один гектар цибулі, 30 соток моркви голландського сорту Шантане – рожеве серце та 40 соток помідорів. Розсада в господарів своя, вирощена у власній теплиці. Коли в людей помідори лише починають квітнути, на “ковалівських” вже з’являється зав’язь.
Овочами городники засадили половину землі, решту – залишили “під пар”. На грядках дуже дошкуляють бур’яни. Проте, на думку господарів,  вони  в чомусь навіть корисні.
– Торік на ідеально виполотих ділянках урожай вродив менший, ніж на тих, де був невеликий бур’янець. Ми навіть помітили: якщо виполоти на картоплі весь бур’ян, то наступного року втрачається близько 70% її родючості, – говорить Володимир Коваль. – Недарма баштанні культури раніше спеціально тримали в бур'яні, оскільки він створював для рослин тінь і кавуни не вигорали під пекучим сонцем. Саме так минулого спекотного літа ми врятували моркву.
Непогано торік вродила й картопля. Натомість цьогорічний початок овочевого сезону видався посушливим, тож рослини довго “сиділи” в землі. Зокрема засуха “придавила” цибулю. Лише через тиждень дощів вона пішла в ріст, говорить господар.
Для поливу рослин Ковалі використовують систему крапельного зрошення. Торік її застосували на капусті. Як результат – гарні та великі головки. Цього року чоловіки встановили систему крапельного зрошення і на помідорах. Аби полити один гектар поля, необхідно 6–7 тонн води. Її привозять із Чутового. Щоб зменшити витрати, Володимир та Роман роблять поблизу поля власну свердловину. Коли вона почне діяти, під крапельне зрошення замість одного гектара можна буде відвести сім. До того ж Ковалі планують не лише зробити свердловину для поливу овочів, а й запустити воду сусідам у домівки. Адже нині вони набирають її з криниць. Зважаючи на те, що більшість – пенсіонери й не мають змоги постійно набирати багато води, Володимир хоче встановити колонки біля їхніх будинків.
У полі чоловік працює не один: на допомогу залучає родину, а також односельців на сезонні роботи. Зібраний урожай зберігають у власному 40-тонному овочесховищі.
– Першу зиму в ньому добре збереглися і морква, й капуста. Перед тим, як заносити врожай у підвал, обов’язково робимо дезінфекцію. Щоб не було вологи та не з’явилися хвороби, овочі засипаємо вапном, – говорить фермер.
Займатися овочівництвом – справа не для лінивих, наголошує Володимир Коваль, оскільки в полі треба бути з ранку до вечора. Він із сином Романом –  справжні працелюби, це помітно з їхніх планів:
– Хочемо розширити власне приватне господарство та вирощувати інші культури, – говорять вони. – Однак для цього потрібні значні кошти…
Підтримати галузь овочівництва на місцевому рівні взялася районна рада.
– На цей рік у Програмі соціального розвитку Чутівського району закладено кошти на розвиток сільського господарства, в тому числі й на овочівництво. Восени будемо планувати їх використання, – повідомив заступник голови Чутівської райдержадміністрації Володимир Ганжа. – Фермерам, безумовно, посприяємо.
На отримані кошти Володимир Коваль планує придбати систему крапельного зрошення, аби розширити територію поливу, докупити техніку для обробітку ґрунту, препарати від шкідників.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.