Микола Азаров: “Полтавщина – провідний агропромисловий регіон”

Микола Азаров узяв участь у відкритті нового хлібопекарського комплексу “Кулиничівський” у Полтаві.

– Ми запросили Прем’єр-міністра України Миколу Яновича Азарова на Полтавщину, щоб показати нашу з вами роботу, – наголосив під час урочистого відкриття Олександр Удовіченко. – Корпорація “Кулиничі” сьогодні є вагомим учасником ринку хліба на Полтавщині й практично третину області забезпечує своєю продукцією. Було прийняте рішення разом із місцевою владою щодо побудови нового сучасного хлібозаводу. В цю споруду вкладено близько 15-ти мільйонів євро. Ми підписали з 12-ма виробниками хліба меморандум щодо забезпечення регіональними ресурсами на маркетинговий рік з умовою, що хлібопекарі не будуть підвищувати ціну на масові сорти хліба. У тому числі й із “Кулиничами”. Тому сьогодні 7,5 тисячі тонн ми зобов’язалися за рахунок наших товаровиробників надати, а вони – викупити. І таким чином забезпечимо 60 тисяч тонн полтавського регіонального ресурсу, викупленого в липні-серпні для того, щоб ціна не перевищувала, як ми домовились, 1600 гривень за тонну зерна. Це якраз та ціна, яка задовольняє тих, хто виростив зерно, і тих, хто потім перероблятиме його на борошно. Всіх вітаю з цією подією, з новим підприємством і сотнею робочих місць.

– Приємно тут знаходитись і відчувати аромат свіжоспеченого хліба на новому заводі, – зазначив, звертаючись до присутніх, Микола Азаров. – Найголовніше наше завдання: щоб таких комплексів з’являлося в нашій країні все більше і більше. Саме такий підхід до справи допоможе забезпечити цінову стабільність на продукти харчування, на найбільш важливий продукт – хліб і хлібобулочні вироби. Дуже важливо, що впровадження новітніх технологій дозволяє суттєво зекономити дуже дорогий нині газ. Якщо на старих пекарнях вартість газу в собівартості хліба становить 15–17 відсотків, то на цьому підприємстві – лише 2 відсотки. Такі технології, підкреслюю, дозволяють зменшити вплив вартості газу на вартість продуктів харчування.

– Ми купуємо урожай на рік наперед за фіксованою ціною, що дає можливість вже у липні знати ціну, яка буде протягом всього маркетингового року. Підприємство отримує прибуток, і при цьому на соціальні сорти хліба ціни не підвищуються, – відзначив голова правління хлібопекарського комплексу Володимир Мисик.

Главі Уряду показали виробничі цехи нового підприємства, сучасне обладнання, презентували різні види продукції, машини для перевезення борошна і хліба, ознайомили з динамікою розвитку виробництва.

Микола Азаров відвідав державний історико-культурний заповідник “Поле Полтавської битви”, залишив відгук у книзі Почесних гостей.

Програмою робочої поїздки було передбачено ознайомлення з ходом збирання ранніх зернових культур у нашій області. Прем’єр-мінстр України побував на полях ТОВ “Агрофірма “Маяк” Котелевського району. Цим сільгосппідприємством довгий час керувала Герой України, депутат обласної ради Тетяна Корост, нині – голова Котелевської райдержадміністрації. Вона разом із головою районної ради Василем Тимошенком супроводжувала гостей у поїздці районом.

– На сьогодні отримано близько 30 тисяч тонн зерна, є ще пізні культури – кукурудза, круп’яні. Ми у цьому році посіяли в нашому районі гречку на 4 відсотках площ, це більше 800 гектарів. Прогнозуємо отримати вал зерна разом із пізніми культурами в межах 100 тисяч тонн, – зазначила Тетяна Корост.

На полі ТОВ “Агрофірма “Маяк”, де комбайни скошували останні гектари пшениці, Миколі Азарову піднесли символічний сніп із першого мільйона тонн полтавського хліба.

Директор підприємства “Скіф” Олексій Бовдир оприлюднив кілька проблем, що хвилюють полтавських аграріїв, зокрема купівля-продаж землі, залучення в село молодих спеціалістів, дотації для сільгоспвиробників, підтримка урядом розвитку рослинництва і тваринництва.

– Для нас першочергова проблема – нарощувати поголів’я ВРХ, – зазначив Микола Азаров. – Це справа не одного дня і не одного року, для цього потрібні 5–8 років, довгострокові програми. Моя поїздка цим і викликана – подивитися, розібратися на місці й доповісти в Кабінеті Міністрів.

Представники Полтавського інституту агропромислового виробництва ім. М. Вавилова НААНУ, Устимівської дослідної станції, що в Глобинському районі, та Полтавської державної аграрної академії організували виставку продуктивних сортів пшениці та інших культур, що виводять і випробовують полтавські селекціонери.

Підсумовуючи побачене, Микола Азаров відзначив хороші перспективи Полтавської області як однієї з провідних в агропромисловому комплексі держави:

– Мета моєї робочої поїздки – зустрітися безпосередньо з селянами, подивитися, як завершується збирання озимих, поговорити про розвиток тваринництва – галузі, яка потребує зараз серйозної програми і підтримки держави. Були критичні зауваження на нашу адресу, це сприяє тому, щоб ми стали активніше вирішувати питання, які є сьогодні на селі, пов’язані насамперед із підтримкою виробництва м’яса, молока, зерна. Враження від побаченого хороші, область є передовою в цьому плані. Розраховуємо на те, що загальний урожай зернових по області буде більше трьох мільйонів тонн.

Підстав для підвищення цін на хліб в Україні Прем’єр-міністр не бачить:

– При собівартості зерна приблизно 1600 гривень за тонну вона перекриває на цьому етапі собівартість виробництва та дає певну рентабельність. З цим, до речі, була пов’язана моя поїздка на Кулиничівський комбінат, де ми детально обговорили утворення собівартості, й в уряді я займався цими питаннями, – сказав Микола Янович. – Існуючі затрати в хлібопекарській і сільськогосподарській галузях повністю покриваються відпускними цінами. Тому підстав для підвищення цін на хліб абсолютно немає. Наше завдання – побудувати роботу так, щоб селяни були з прибутком, хлібопекарі теж не залишилися без нього, а найголовніше, щоб наші люди мали тверду впевненість, що ми забезпечимо цінову стабільність на такі найбільш важливі продукти харчування.

Прем’єр-міністр відвідав також молочнотоварний комплекс “Годувальниця” агрофірми “Маяк”. Розвиток тваринництва – пріоритетний напрямок діяльності господарства. Тут утримується 5900 голів ВРХ, у т. ч. 2246 корів, майже 5 тисяч голів свиней, 2 тисячі голів птиці. Торік виробили 1
3004 тонни молока, що становить 55,6% від районного показника. У господарстві створено замкнений цикл виробництва якісної тваринницької продукції: від вирощування худоби – до виробництва м’яса і м'ясної продукції на прилавках. Микола Азаров завітав у один із фірмових магазинів ТОВ “Агрофірма “Маяк” мережі “Рідне село”, де реалізується продукція підприємства.

Чималі кошти ТОВ “Агрофірма “Маяк” виділяє на розвиток соціальної інфраструктури, утримує два дитсадки, фінансує Центр матері й дитини, інші соціальні об’єкти. В Центрі матері й дитини Прем’єр-міністр України ознайомився з місцевим досвідом медичного обслуговування населення.

У рамках робочої поїздки на Полтавщину Глава Уряду взяв участь у прямому телеефірі ОДТРК “Лтава”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.