Позитивну динаміку забезпечує інноваційний розвиток

За доброю традицією, представникам полтавської громади було вручено почесні відзнаки.
Переходячи до розгляду питань порядку денного, голова облдержадміністрації зазначив, що хоча основні показники розвитку області у І півріччі досить оптимістичні, але індекс промислового виробництва склав лише 97,2 відсотка. Цей показник не в останню чергу сформувався через значний спад виробництва на Кременчуцькому НПЗ та Кременчуцькій тютюновій фабриці. Що ж стосується споживчого ринку, тут головним завданням Олександр Удовіченко визначив необхідність утримання цін на продукти харчування, у тому числі й на хліб. Він також закликав доповідачів, щоб, аналізуючи підсумки роботи, вони говорили про досягнення області під критичним кутом зору.
– У цілому область поставлені завдання в економіці та соціальній сфері виконала, – констатувала доповідач, заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович.–Попередні дані щодо виробництва внутрішнього валового продукту за 2010 рік свідчать, що темп ВВП складає 110,4% при загальноукраїнському показникові 104,2%. Це – третє місце в державі після Донецької і Житомирської областей. У першому півріччі поточного року найвищими темпи зростання виробництва були в металургії. З приростом спрацювали також підприємства сільськогосподарського комплексу, будівельної галузі. Зокрема, в експлуатацію здано понад 50 тисяч квадратних метрів житла. На будівництво об'єктів медичної, освітньої та соціальної сфери спрямовано близько 14 мільйонів гривень державної субвенції. Загалом з нарощенням обсягів виробництва спрацювало 50 промислових підприємств, але у 8 районах області спостерігається спад. Стосовно Кременчуцького нафтопереробного заводу, зниження обсягів переробки нафти на 19% там сталося через дефіцит нафтосировини, тож необхідною є модернізація виробництва, – зазначила Олена Адамович. – Регіон є лідером у державі за темпами збирання податків і зборів. Усі райони забезпечили приріст бюджетних надходжень. Більш як на 20% в області зросла середня заробітна плата, знизилися борги по виплаті зарплат. З початку року службою зайнятості працевлаштовано близько 23 тисяч осіб із числа безробітних, взято на облік майже 20 тисяч осіб. За словами доповідача, рівень безробіття сільського населення сягає 80%, відтак  актуальним залишається питання створення робочих місць.
– Загалом економічна ситуація в області характеризується позитивною динамікою, адже пріоритетом реформування ми обрали інноваційно-інвестиційний розвиток, – наголосила Олена Адамович. – З початку року освоєно майже 1,5 мільярда гривень інвестицій в основний капітал. Розпочато впровадження другої фази проекту програми розвитку Організації Об'єднаних Націй та Єврокомісії "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", що дає можливість місцевим громадам спільно з виконавчою владою визначати пріоритети розвитку сільських територій та сприяти поліпшенню умов життя сільського населення.
Про виконання бюджету області за І півріччя 2011 року доповідав начальник головного фінансового управління ОДА Павло Кропивка. Він зазначив, що дохідну частину виконано на 109%. Загальний обсяг податків і зборів склав понад 8 мільярдів гривень, а до місцевого бюджету – 1,5 мільярда гривень. Найвищий приріст доходів – у Кременчуці та Новосанжарському районі.
Про підсумки роботи агропромислового комплексу області доповідав виконуючий обов'язки начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Семен Москаленко. Він зазначив, що за рівнем валового виробництва сільськогосподарської продукції Полтавщина займає 11-те місце в державі, а в перерахунку на одного мешканця – 12-те. В області, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зменшилося поголів'я худоби, але зросла продуктивність тваринницького стада. На 20% у сільському господарстві зросла зарплата й становить 1720 гривень, один з найвищих в Україні у нас і рівень розрахунку за оренду земельних паїв.
Доповідаючи про формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, Семен Москаленко поінформував, що контрольні цифри по необхідному обсягу мобілізації збіжжя доведені до керівників районів. Однак уже на першому етапі заготівлі хліба виникли непорозуміння з деякими хлібопекарями, які виставляють ціни за пшеницю ІІІ класу по 1500 гривень за тонну замість задекларованої у меморандумах з владою–1600 грн/т. Коментуючи цей факт, голова ОДА Олександр Удовіченко висловив критичні зауваження на адресу відповідних структур, дав відповідні доручення щодо реалізації укладених домовленостей.
У ході засідання колегії облдержадміністрації було розглянуто ряд інших актуальних питань життєдіяльності області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.