Підступне тихе полювання

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Нерідко люди отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує.
Важливою є правильність приготування грибів. Багато тих, хто отруївся, стверджують, що варили гриби довго. Однак тривалість варіння не є визначальною, потрібно декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.
Симптоми грибного отруєння різні: нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку. Підвищення температури тіла з'являється через 30–60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летального кінця, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
Такі симптоми отруєння, як галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, з'являються через 30 хвилин – 2 години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу в перші години після отруєння, то врятувати його життя складно.
Найбільше насторожує медиків те, що серед отруєних грибами хворих постійно є діти, навіть однорічного віку. Врятувати їх вдається дуже рідко. Не можна вживати гриби і  вагітним та жінкам, які годують груддю. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для травлення. Їх не варто вживати дітям, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи  інших внутрішніх органів.
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо ж ви все-таки вирушили до лісу збирати гриби, то ніколи не кладіть у кошик ті, що не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не збирати взагалі, адже у спекотну пору змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вже давно доведено, що вони помилкові.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких, то негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1–2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.