Землю обманути не можна

Для узагальнення ходу жнивної кампанії керівник області побував на полях ПП "Агроекологія" Шишацького району.

Варто зазначити, що загалом до збирання площі ранніх зернових і зернобобових культур тут становлять понад 11 тисяч гектарів. Цьогорічний ужинок радує хліборобів краю, переконаний голова Шишацької райдержадміністрації В'ячеслав Білаш, адже середня урожайність ранніх зернових у районі перевищує 44 центнери з гектара. Однак особливу увагу керівники області та району приділили ПП "Агроекологія", в якому вся вироблена сільськогосподарська продукція має статус екологічно чистої, бо тут культивують органічне землеробство. Понад 35 років у господарстві не застосовують отрутохімікати й більше 17 років не використовують гербіциди, при цьому віддають перевагу безплужному обробітку грунту. Герой України, Герой Соціалістичної Праці, засновник ПП "Агроекологія" Семен Антонець продемонстрував поле, відведене під пар і засіяне сидеральними культурами. Торік тут вирощували соняшник, тож нині пророслу падалицю разом із підсіяною гречкою подрібнюють і приорюють у грунт. Як розповів Семен Свиридонович, щорічно під сидеральні пари в господарстві відводять близько 25 відсотків площ. Як сидерати використовують вику, гречку, багаторічні трави й еспарцет. Також щорічно вносять у грунт близько 70 тисяч тонн органічних добрив, адже мають розвинене тваринництво, бо, за словами знаного аграрія, земля без органіки не відновлює родючий шар гумусу і її обманути не можна.

– На дальніх полях ми також подрібнюємо та залишаємо під дискування пожнивні рештки, – розповів Семен Антонець. – Одне слово, усе, що виростили і не зібрали як урожай, повертаємо землі, й це є основою органічного землеробства та сталого розвитку господарства, до чого "Агроекологія" йшла десятки років.

Семен Свиридонович твердо переконаний, що загалом сталий розвиток суспільства можливий лише тоді, коли люди будуть здоровими, що, власне, й забезпечує органічне землеробство. І хоча повсюди в світі екологічно чиста продукція цінується дорожче звичайної, однак в Україні цьому ще не надають належного значення, додав аграрій.

На жнивному полі зазначеного сільгосппідприємства було продемонстровано комплексний метод збирання врожаю: практично одночасно працювало кілька комбайнів, поряд проводилося пресування соломи та перевезення тюків до місця складування, а з іншого боку поля вже поспішала техніка для проведення дискування звільнених площ.

За словами Семена Антонця, загалом до збирання у господарстві 2300 гектарів ранніх зернових і зернобобових культур, на обмолоті колосових працює 12 комбайнів, всі вони обладнані кондиціонерами. Нині збирають зернові на кращих полях, тож і урожайність відповідна, розповів  генеральний директор "Агроекології" Василь Лубенець, – кожен гектар дає по 53 центнери зерна, переважно ІІІ класу. 3,5 тисячі тонн збіжжя тут щороку видають селянам за оренду земельних паїв. До речі, уже за поточний рік на 70% розрахувалися із власниками земельних паїв. Значну частину врожаю переробляють на корм худобі.

На молочнотоварній фермі Семен Антонець розповів, що в господарстві функціонують 4 доїльні зали на 2000 голів, вони обладнані охолоджувальними установками. Щодоби в господарстві надоюють більше 30 тонн високоякісного екологічно чистого молока, яке реалізують переробним підприємствам за ціною 3,5 гривні за кілограм, що не може влаштовувати виробника. Органічна продукція має коштувати дорожче, адже в магазині літр знежиреного молока можна придбати за 8 гривень, зазначив Семен Свиридонович. І все ж, дбаючи про продовольчу безпеку своїх співвітчизників, селяни працюють, виробляючи хліб наш насущний, годуючи своєю продукцією українців.

Стосовно ж заготівлі кормів для худоби, то вже нині в "Агроекології" заготовили достатню кількість сіна, мають і півторарічний запас сінажу, однак продовжують збільшувати зазначений запас.

* * *

Підбиваючи підсумки робочої поїздки, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив, що невдовзі Полтавщина закінчить збирання ранніх зернових і зернобобових культур. Він відзначив високу якість зерна цьогорічного врожаю, 60 відсотків якого – продовольче. Відтак Полтавщина однозначно буде з хлібом, підкреслив Олександр Удовіченко.

– В області вже відпрацьовано схему заготівлі зерна до регіонального ресурсу – 60 тисяч тонн, і це той ресурс, який нам потрібно, щоб забезпечити населення соціальними сортами хліба на увесь рік. Основні учасники ринку хлібопечення готові сьогодні закупити необхідні обсяги зерна для переробки на борошно й виготовлення соціальних сортів хліба, – зазначив керівник області. – Стосовно цінової ситуації, то вартість зерна буде приблизно 1600 – 1650 гривень за тонну. Я думаю, що це має задовольнити й сільгоспвиробників, і хлібопекарів.

Що ж до ПП "Агроекологія", то, за словами Олександра Удовіченка, нині потрібно робити все задля поширення досвіду екологічного землеробства. Адже перш за все поєднання тваринництва й рослинництва дає стабільний результат. До того ж екологічне землеробство – це перспектива розвитку агровиробництва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.