Щедрий ужинок “Октану”

– Ми займаємося також насінництвом, зокрема вирощуємо насіння озимої пшениці сортів краснодарської селекції – Оградську, Краснодарську, Ноту і Єрмак. Віддаємо перевагу цим сортам, тому що ця селекція завжди стабільна щодо урожайності та якості. Озима пшениця у нас завжди другого і третього класів. Навіть при таких погодних умовах під час наливання зерна, як у цьому році, зерно високого класу. Одержали на круг 60 центнерів з гектара. Сорт Єрмак дав 67 ц/га. З неба урожай нам не падає. Витрати на 1 га в цьому році становлять близько 5 тисяч гривень. Ми все робимо за технологією, тому маємо стабільний урожай. У найгірші роки отримували по 55 ц/га, нижчого урожаю не було. До речі, ярового ячменю в цьому році маємо по 40 ц/га.

Ефективна робота приносить моральне й матеріальне задоволення. Приємно бачити хліборобам результати своєї праці – щодня виїздять із села вантажівки, повні золотого зерна.

– Оплата праці теж хороша, – говорить директор ТОВ “Октан” Валентина Кропивна. – Приміром, до 6 тисяч гривень отримує комбайнер за тиждень роботи на жнивах. Відповідно висока заробітна плата і водіїв, і трактористів. При виконанні сезонного завдання і високій якості роботи комбайнерам видається безкоштовно по 1 тонні зерна. Водій, який возить зерно від комбайна, і тракторист, котрий відвозить солому, отримують винагороду за працю в розмірі 50 відсотків від нарахованого комбайнеру. Трактористу-машиністу, що працює на скошуванні хлібів у валки, видається безкоштовно по 1 кілограму зерна на гектар, а при скошуванні круп’яних і насіннєвих культур – 2,5 кілограма за гектар. Така система, звісно, стимулює жниварів. Але за порушення технологічної дисципліни додаткова оплата зменшується, і це також впливає на якість робіт. На цьогорічних жнивах в “Октані” відзначилися комбайнери і помічники комбайнерів Олександр Кусов, Михайло Калюжний, Анатолій Курмаз, Олег Різник, Віталій Величко, Микола Макогін, Роман Матяшевський, водії Микола Сябро, Григорій Педик, Сергій Лідовий, Іван Стріла, Микола Чипенко, Володимир Кирзенко, механізатори Григорій Левченко, Вадим Шут, Володимир Рева та інші. Подяки за сумлінну роботу заслуговують головний агроном Катерина Шубіна та головний інженер Віктор Глушенко.

Високі досягнення в рослинництві дозволяють створити належну кормову базу для тваринництва.

У ТОВ “Октан” утримується 250 голів ВРХ, з них 150 – корови і нетелі. Нині худоба на літніх випасах.

– На зимово-стійловий період вже заготовлено 300 тонн фуражного зерна, по 5 тонн сінажу та 1,5 тонни сіна з багаторічної трави з розрахунку на

1 корову, – продовжує Валентина Кропивна – На 10-гектарній площі вирощуємо кормовий буряк, використовуємо на корм худобі й жом від цукрового буряку. Діє свиноферма на 50 свиноматок, реалізуємо поросят усім бажаючим. Утримуємо тисячу голів гусей. Є також власна пасіка на 110 вуликів. Своїм працівникам уже продаємо мед по 90 гривень за трилітрову банку. Продукцією власного виробництва – м’ясом, молоком, олією, крупами, медом – забезпечуємо їдальню для працівників, місцеві школу і дитсадок.

 – Запорукою успішних жнив, – переконаний генеральний директор та засновник ТОВ “Октан”, депутат обласної ради Олег Кулініч, – є кілька складових. Насамперед це – дотримання передових технологій у рослинництві: використання високоякісного посівного матеріалу та засобів захисту рослин, мінеральне живлення, дотримання оптимальних строків проведення усіх видів робіт, починаючи з посіву і закінчуючи збиранням урожаю. Важливим фактором є зацікавленість трудового колективу в отриманні добрих врожаїв, трудова дисципліна, ефективна робота кожного.

Третя складова – технічне забезпечення. Щороку ТОВ “Октан” поповнює машинно-тракторний парк, закуповуючи нову техніку. Зокрема в цьому році було придбано зернозбиральний комбайн “Джон Дір”, бурячну сівалку “Оптима” та дискову борону “Рубін” (німецького виробництва), агрегат для обробітку грунту “Фармет” (чеського виробництва).

І тільки комплексне вирішення виробничих і соціальних питань при добросовісному ставленні кожного працівника до дорученої йому ділянки роботи дасть змогу досягти ще кращих результатів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.