Обережно – будівельна афера

Автори полтавського сценарію “Еліта-Центру” – на лаві підсудних

У номері за 17 вересня 2010 року був надрукований матеріал “Еліта-Центр”: полтавський варіант”. У ньому йшлося про одну з найгучніших афер у будівельній сфері на теренах нашої області. Нагадаємо: кілька сотень полтавських родин уклали з ТОВ “Інвестиційна компанія “Полтавабудінвест” договори про участь у Фонді фінансування будівництва багатоповерхового будинку по вул. Боровиковського, 11, у Полтаві. Та в результаті залишилися ні з чим. 17 мільйонів гривень, інвестованих у будівництво мешканцями неіснуючих квартир, неначе розчинилися у повітрі, точніше – осіли на чиїхось рахунках, у руках…

Ошукані люди звернулися до прокуратури з відповідною заявою. В результаті проти посадових осіб фірми-забудовника – корпорації “Полтавабудінвест” – була порушена кримінальна справа. За словами начальника слідчого відділу прокуратури Полтавської області Андрія Литвина, розгляд справи завершився, й усі 84 її томи передали до суду. Підслідним, офіційно кажучи, інкримінують перевищення службових повноважень під час будівництва житлового будинку по вул. Боровиковського, 11, та використання інвестованих довірителями коштів не за цільовим призначенням. На сьогоднішній день на майно обвинувачуваних та корпорації “Полтавабудінвест” накладено арешт.

З одного боку, є надія на те, що ті, хто розікрав людські гроші (будемо називати речі своїми іменами), буде покараний, але чи повернуть ошуканим інвесторам вкладені ними в будівництво гроші – велике питання. Та навіть якщо інвестиції повернуться, купити знову житло буде вкрай складно, адже за останні роки ціна на квадратні метри збільшилася в рази. Одним словом, “піррова перемога”…

Віртуальний паркінг – за реальні гроші

На жаль, змальована ситуація – не єдиний приклад будівельних афер у нашому місті. Часто вони настільки вміло завуальовані, що навіть люди з юридичною освітою не завжди здатні розпізнати “підстави”.

– На вулиці Артема, 21, ТОВ “Фірма “Консоль ЛТД” зводить багатоповерхівку. В грудні 2009 року фірма повинна була здати в експлуатацію другу чергу будинку із напівпідземним паркінгом. Моя донька вирішила придбати там собі гараж і вклала в це близько 20 тисяч доларів. Окрім неї, бажаючих ставити там машини виявилося ще більше двох десятків. Термін здачі об’єкта в експлуатацію давно минув, а будівництво другої черги будинку й паркінгу так і не розпочали, і чи розпочинатимуть – хтозна. Натомість повертати людям гроші фірма не поспішає, – розповів адвокат Анатолій Павленко. – Я неодноразово спілкувався з представниками цієї фірми – щоразу вони обіцяли через місяць повернути гроші, але не віддали й по сей день.

У поясненні на ім’я тодішнього прокурора Октябрського району м.Полтави Андрія Миронова (нині прокурор області) від 9 березня 2011 року Анатолій Іванович зазначив: “…Після закінчення терміну виконання договору посадові особи товариства (ТОВ “Фірма “Консоль ЛТД”. – Авт.) зняли з рахунків гроші, перевели їх на іншу фірму, яку назвали товариство з обмеженою відповідальністю “Будівельна компанія “Консоль-Строй ЛТД”. У ній працюють ті ж самі особи, а голова правління – В.Б. Ясинський (він же – генеральний директор ТОВ “Фірма “Консоль ЛТД”. – Авт.). Основні засоби (автомобілі, крани та інші механізми) були передані цій новій фірмі”.

На думку Анатолія Павленка, посадові особи товариства внаслідок шахрайських дій заволоділи грошима його доньки, Ольги Анатоліївни, та ще більш ніж 20 інших інвесторів будівництва, яке так і не розпочалося… Доки матеріал готувався до друку, Анатолій Павленко повідомив, що недавно ТОВ “Фірма “Консоль ЛТД” повернула його доньці близько 75% суми, інвестованої нею в будівництво напівпідземного паркінгу:

– А решту, сказали, не повернуть, незважаючи на судове рішення на її користь.

Він також повідомив, що має дані про те, що загалом ТОВ “Фірма “Консоль ЛТД”, яка займається будівництвом не тільки в Полтаві, а й в інших містах України, завинила своїм інвесторам близько 22 млн гривень, які були виведені на закордонні рахунки…

Вкрадені квадратні метри

Жертвою махінацій у сфері будівництва став і полтавець Ігор Манюк. У червні 2007 року з Полтавським акціонерним банком “Полтава-банк” він уклав угоду про участь у фонді фінансування будівництва об’єкта за адресою: м. Полтава, вул. Гожулівська, 26. Згідно з договором чоловік заплатив чималу суму за зведення й належне облаштування нежитлового приміщення у багатоповерховому будинку площею 109,26 м2, яке збирався використовувати для здійснення підприємницької діяльності.

Задовго до закінчення будівництва об’єкта забудовник – ЗАТ “ПМК-64” – замовив у БТІ його техпаспорт. Працівники бюро здійснили обміри приміщення, в якому не були проведені опоряджувальні роботи, що є порушенням п.3.2 “Інструкції про порядок проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна”. Коли Ігор Манюк отримав документ на руки, він побачив, що площа приміщення, зазначена в ньому, менша, ніж та, за яку заплатив.

Зі своїми претензіями чоловік письмово звернувся до керуючого “Полтава-банком”, до забудовника – ЗАТ “ПМК-64”, до міської прокуратури, до БТІ. Бо фірма-забудовник “забула” поштукатурити в ньому стіни, залити стяжку, змонтувати систему опалення, опорядкувати прибудинкову територію. Будівельники, мабуть, так поспішали, що навіть не встановили сходи біля входу в приміщення і не облаштували пандус для інвалідів. Тож всередину самостійно потрапити не можливо – тільки з чиєюсь допомогою.

Ігор Манюк, який вклав гроші в будівництво й сподівався мати з цього вигоду, фактично лишився ні з чим. Ключі від приміщення йому на руки не дали, адже об’єкт фактично не завершений, а закінчувати його, судячи з усього, ніхто вже й не збирається. Справа в тім, що Ігор Семенович пристав на вмовляння забудовника і підписав акт виконаних робіт, бо йому пояснили, що це нібито прискорить здачу будинку в експлуатацію, й пообіцяли у найкоротші терміни і, так би мовити, “заднім числом” ліквідувати недоробки. Забудовник надав інвесторові гарантійний лист, в якому був зазначений термін виконання всіх робіт. Він давно минув, а віз, як то кажуть, і нині там.

Ігор Манюк звернувся до суду з надією змусити управителя повернути гроші за фактично вкрадені в нього квадратні метри, а забудовника – завершити опоряджувальні роботи.

Замість епілога

Будівельна сфера – доволі ризикована як для компаній-забудовників, так і для інвесторів. Економічний клімат нашої країни малосприятливий для її розвитку як через законодавчі рифи, так і через коливання цін на будівельні матеріали та пальне. Зокрема останній чинник часто змушує забудовників вдаватися до непопулярних кроків – підвищувати ціну на квадратні метри під час зведення об’єктів. Та цей же чинник нечисті на руку ділки, які нерідко ховаються під вивісками солідних будівельних фірм, використовують як прикриття для здійснення незаконних фінансових операцій. Жертвами таких махінацій може стати, як бачимо з наведених прикладів, кожен із нас, і відстояти своє право на проінвестоване житло чи повернути вкладені в будівництво гроші з огляду на загальноукраїнську тенденцію дуже проблематично. Згадаймо лишень київські будівельні афери, схожу ситуацію в Тернополі та багато інших прикладів. І незважаючи на те, що будівельні афери є предметом розмов, що ошукані інвестори звертаються в суди і виграють їх, випадків шахрайств у будівельній сфері не меншає, навпаки…

Що ж робити, щоб з одного боку не стати жертвою шахраїв, а з іншого – отримати омріяне житло? Юристи, які займаються подібними справами, радять зовсім відмовитися від інвестування будівництва і по можливості купувати вже збудоване житло. Це – загальноєвропейська практика, яка не залишає шахраям майже ніяких шансів. Якщо ж все-таки вирішили дати гроші на будівництво, принаймні поцікавтеся, чи виконує фірма, з якою збираєтеся укласти договір інвестування будівництва, свої обов’язки по відношенню до інших інвесторів, які уклали з нею угоди раніше. Не дайте себе ошукати!..

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.