Масштаби СНІДу зростають

У ній взяли участь заступник голови облдержадміністрації, голова координаційної ради Олександр Коваль, начальник головного управління охорони здоров'я ОДА Віктор Лисак, ректор Української медичної стоматологічної академії В'ячеслав Ждан, представники регіональних управлінь охорони здоров'я, освітяни. Було обговорено стан епідемії ВІЛінфекції в області, визначено першочергові кроки щодо зниження темпів її поширення та захворюваності на СНІД.

Зокрема, найвищі рівні спалаху ВІЛ-інфекції зареєстровано в обласному центрі, Диканському, Пирятинському та Полтавському районах. За словами учасників засідання, погіршення ситуації із захворюваністю на ВІЛ-інфекцію та зростанням кількості хворих на СНІД обумовлено низкою соціально-економічних та медичних причин. Недосконалою є система інформування населення з питань запобігання можливості виникнення смертельного захворювання.

З усіх офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ серед полтавців близько 70% складають особи віком від 20 до 40 років. Оскільки одним із основних шляхів поширення небезпечної інфекції є ін'єкційний, члени координаційної ради також проаналізували стан розповсюдження наркотичних речовин в області. За неофіційними даними, близько 90% наркозалежних вперше спробували наркотики у шкільному віці. Щоб запобігти цьому загрозливому явищу, освітяни запропонували розробити спеціальну програму. Проте, на думку голови координаційної ради Олександра Коваля, цього недостатньо.

– Взаємодія між представниками освіти та медичними закладами має бути кращою, –  зазначив він.

Наприкінці засідання відбулася презентація обласної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки інфікованих і хворих на СНІД на 2011–2013 роки. Вона передбачає створення єдиного моніторингу інфікованих, стабілізацію епідемічної ситуації, зниження рівня захворюваності та смертності від СНІДу шляхом належного доступу населення до профілактичних заходів і лікарських послуг.

Члени координаційної ради також оглянули стаціонарне відділення обласного центру профілактики й боротьби з ВІЛ-СНІДом та нову лабораторію лікувального закладу, ознайомилися з умовами перебування хворих у стаціонарному відділенні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.