На варті правопорядку

Зокрема було зазначено, що протягом 4 місяців цього року слідчими органів прокуратури області закінчено досудове слідство у 16 кримінальних справах (за аналогічний період минулого року – у 10) про злочини з ознаками корупції. Проте, незважаючи на збільшення кількості закінчених справ цієї категорії, зазначена робота є недостатньою. Адже до кримінальної відповідальності притягуються, як правило, держслужбовці середнього рангу та працівники низової ланки органів місцевого самоврядування. За вищезгаданий період судами Полтавської області розглянуто 19 кримінальних справ про злочини, пов'язані з корупцією, стосовно 20 осіб (за 4 місяці 2010 року – 13 справ стосовно 14 осіб). Засуджено 5 державних службовців, сільський голова, голова райдержадміністрації, 7 працівників правоохоронних органів. Також судами розглянуто 4 кримінальні справи про хабарництво.

На колегії констатувалося, що результативність та якість роботи правоохоронних органів із виявлення, розкриття та розслідування злочинів, пов'язаних із корупцією, ще не повною мірою відповідає вимогам сьогодення. За результатами обговорення було прийнято рішення, яким передбачено низку спільних узгоджених заходів, спрямованих на вирішення зазначених проблем та активізацію роботи в цьому напрямку.

У ході колегії також наголошувалося, що безпека дорожнього руху є актуальною темою для регіону, адже у поточному році на дорогах області скоєно вже більше тисячі дорожньо-транспортних пригод, у яких загинула 41 особа, ще 237 травмовано.

Перевірками, проведеними працівниками органів прокуратури області, виявлено, що в регіоні ще не в повному обсязі вживаються заходи щодо притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності.Службовими особами Державтоінспекції допускається тяганина, порушуються строки притягнення громадян до адміністративної відповідальності. Зокрема не виконуються вимоги ч.1 ст.266 КУпАП про обов'язкове відсторонення від керування транспортними засобами осіб, щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. Як наслідок, вони продовжують керувати транспортними засобами. Наприклад, нарядом дорожньо-патрульної служби взводу супроводження, підпорядкованого УМВС України в області, був зупинений автомобіль під керуванням водія Я., рух якого викликав підозру. Під час перевірки документів у водія були помічені явні ознаки алкогольного сп'яніння, тому йому запропонували пройти відповідний огляд, але водій відмовився. В результаті був складений протокол про адміністративне правопорушення за ознаками ст. 130 КУпАП. Однак після оформлення документів, Я. було надано можливість сісти за кермо автомобіля і продовжити керування. Аналогічні порушення допускалися службовими особами ВДАІ з обслуговування Кобеляцького району.

Трапляється й неправильна кваліфікація вчинених правопорушень, що в свою чергу зумовлює невідповідність покарання скоєному правопорушенню.

Є непоодинокі випадки винесення судами області рішень про закриття провадження у справах про адміністративні правопорушення за матеріалами Державтоінспекції. Прокурор області Роман Андрєєв зобов'язав прокурорів у кожному такому випадку реагувати належним чином. У разі порушення службовими особами Державтоінспекції положень КУпАП при оформленні матеріалів справ, що стало підставою закриття провадження, вирішувати питання про дисциплінарну відповідальність винної службової особи. У разі незаконності судового рішення про закриття своєчасно виносити протести.

Актуальним питанням є реальне стягнення адміністративних штрафів. За чотири місяці поточного року за порушення правил дорожнього руху накладено штрафів на суму понад 13,5 мільйона гривень, з яких сплачено близько 11 мільйонів. З урахуванням залишку минулого року залишаються на виконанні в органах державної виконавчої служби постанови про накладення штрафів на суму понад 3 мільйони гривень. Перевірки засвідчили випадки неналежного виконання органами державної виконавчої служби області обов'язків щодо примусового стягнення адміністративних штрафів, безпідставного повернення виконавчих документів без виконання.

За результатами перевірок порушено 4 кримінальні справи, внесено 62 документи прокурорського реагування.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.