Із когорти славних хліборобів

Демобілізувавшись, Василь Кирилович працює агрономом. А в червні 1950 року його обирають головою колгоспу імені Сталіна Малобузівської сільської ради. Згодом господарство зазнало реорганізації, було приєднано до колгоспу імені Ілліча з центром у Шишаках. Тут на повну силу розкрився талант Василя Кириловича як керівника. Він завжди прагнув до науки, знань, а тому уже в зрілому віці, у 1962 році, без відриву від виробництва закінчив сільськогосподарський інститут.

Господарство, яке очолював Василь Павлик, стало одним із кращих на Полтавщині. П’ять разів колгосп імені Ілліча ставав переможцем Всесоюзного соціалістичного змагання. Неодноразово за досягнення у тваринництві й рослинництві, особливо у вирощенні буряку та кукурудзи, В.К.Павлик та спеціалісти були учасниками ВДНГ у Москві. Багато колгоспників удостоєно високих нагород, серед них – дев’ять кавалерів ордена Леніна.

Василь Кирилович разом зі спеціалістами, всіма колгоспниками зробили значний внесок у післявоєнну відбудову та розвиток народного господарства Шишацького району. Саме йому шишачани вдячні за першу в області газифікацію населених пунктів, за дороги і вулиці з твердим покриттям. Серед соціально значимих об’єктів, спорудженням яких переймався В.К.Павлик, були районна поліклініка і лікарня, восьмирічна школа і дитячий садок у Великому Перевозі. У господарстві також велося масштабне будівництво. Щороку вводилися в дію нові виробничі об’єкти: комбікормовий завод, два свиновідгодівельних комплекси, виноробний завод, п’ять тракторних бригад.

Василь Кирилович Павлик обирався депутатом районної та селищної рад. За трудові успіхи його відзначено орденами Леніна, Жовтневої революції, Трудового Червоного Прапора, “Знак Пошани”. Вдячні земляки назвали одну з вулиць Шишак іменем Василя Павлика. А його хліборобську справу продовжують і примножують трудівники агроформування “Шишацька”, яке нині очолює заслужений працівник сільського господарства України Сергій Жилін. Шишацькі аграрії господарюють на 9000 га землі. У підприємстві працюють 370 чоловік, створено механізовану бригаду, функціонують автопарк, три молочнотоварні ферми, утримується 1595 голів великої рогатої худоби, з них 770 – високопродуктивні корови. Завдяки інвестиціям агропромхолдингу “Астарта-Київ”, до якого входить агроформування, освоюються прогресивні технології у тваринництві й рослинництві, збільшується виробництво продукції. Підприємство отримує високі врожаї цукрових буряків, інших культур, має один із найвищих у районі показників із надоїв молока. Працюючи в умовах ринкової економіки, шишацькі селяни впевнено крокують у майбутнє, пам’ятаючи

про тих, хто заклав підвалини нинішніх здобутків.

За дорученням колективу агроформування “Шишацька” ветеран війни і праці, заслужений працівник сільського господарства України

Петро ЛЕНЬ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.