Молоковиробництву – інтенсивні технології

Микола Присяжнюк ознайомився з промисловою системою виробництва молока на новозбудованому молочному комплексі ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Шишацького району. Торік тут здали першу чергу комплексу, де нині на безприв’язному утриманні перебуває 500 голів корів і, за словами генерального директора товариства Віктора Скочка, завдяки запровадженню передових технологій на кожну корову отримали більш ніж по 6000 тисяч кілограмів молока. В цьому році планують довести цей показник до 6900 кг. Загалом в агрофірмі утримується понад 6,5 тис. голів ВРХ, а щоденний надій молока становить близько 110 тонн. Оглянувши приміщення для утримання худоби та оснащений комп’ютерною технікою доїльний зал комплексу, Микола Присяжнюк дав високу оцінку побаченому. Він також узяв участь у церемонії закладення капсули під будівництво нового корпусу (другої черги молочного комплексу) для утримання 500 голів корів. При цьому міністр агрополітики наголосив на необхідності більш тісного поєднання аграрної освіти та науки з виробництвом, що передбачає прийнята концепція освітніх реформ, які буде запроваджено вже нинішнього року. Адже вимоги до спеціалістів аграрної галузі нині дуже високі. “На прикладі цього господарства ми побачили еволюцію розвитку тваринницької галузі”, – додав урядовець, назвавши великим позитивом те, що інвестори вкладають капітал у багатопрофільне агровиробництво. Завданням влади Микола Присяжнюк назвав пошук такого алгоритму співпраці з інвесторами, який би задовольнив й аграрний сектор, і соціальну сферу населених пунктів.

– На жаль, за 20 років в Україні не вдалося стабілізувати поголів’я дійного стада, воно продовжує зменшуватися. У цьому році Уряд виділив для розвитку тваринництва 2,5 мільярда гривень, і наше завдання – використати їх із максимальною віддачею – наростити поголів’я і збільшити продуктивність тварин, – зазначив міністр.

Микола Присяжнюк також відвідав музей-заповідник “Садиба Миколи Васильовича Гоголя” та поклав квіти до пам’ятника письменнику.

Міністр агрополітики України побував і на полях ПП “Агроекологія”,  оглянув посіви озимої пшениці з еспарцетом, яка вирощується для виробництва сінажу. Герой України, Герой Соціалістичної Праці, засновник ПП “Агроекологія” Семен Антонець ознайомив гостей із системою органічного землеробства та кормовиробництва, він також розповів, що землі цього господарства понад 30 років обробляються без застосування отрутохімікатів і 17 років – без міндобрив. Мова зайшла й про реалізацію екологічно чистого молока, яке поки що здають, так би мовити, в загальний котел. Микола Присяжнюк зазначив, що невдовзі буде прийнята програма по дитячому харчуванню, якою передбачається стимулювати виробництво органічної продукції. Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації Тетяна Корост запропонувала розширити саме поняття “дитяче харчування”, оскільки нині воно означає тільки виробництво сумішей для вигодовування дітей до одного року. На її переконання, діти і дошкільного, й шкільного віку мають отримувати якісне харчування.

Микола Присяжнюк відвідав також молочнотоварні ферми з виробництва м’яса ВРХ та молоковиробництва, а таких у ПП “Агроекологія” – близько 10. Вони в зазначеному агроформуванні, яке є племзаводом із розведення української червоно-рябої породи корів, обладнані сучасними доїльними залами з холодильними установками. Річний надій на корову тут сягає 6,5 тисячі кілограмів (і це без додавання преміксів до раціону годівлі худоби), а рентабельність галузі тваринництва торік становила близько 50 відсотків.

Коментуючи побачене, міністр зазначив, що органічне землеробство має неабиякі перспективи, бо наш народ починає розуміти, що екологічно чисті продукти – це важливо для здоров’я і життя. “Що ми можемо сьогодні зробити? Разом із науковцями прийняли рішення на базі ПП “Агроекологія” відкрити науковий інститут, який пропагуватиме органічне харчування. Звичайно, в умовах глобалізації та інтенсивного агровиробництва робити це буде нелегко, але такі оазиси екологічного землеробства мають право на життя. Актуальні нині для нас і питання вирощування картоплі, овочів та фруктів, розвитку тепличного господарства, й, зокрема, здешевлення енергоносіїв для нього. Над цим активно працюватиме міністерство”, – наголосив Микола Присяжнюк.

Міністр ознайомився з інфраструктурою села Михайлики, яке є базовим для ПП “Агроекологія”, побував у дитячому садочку “Дзвіночок”, де подарував дітям музичний центр, відвідав виставку органічного землеробства та виробів народних умільців.

На базі ПП “Агроекологія” також відбулася пленарна частина наради на тему “Інтенсифікація молочного виробництва в Україні”, в якій узяли участь заступники голів облдержадміністрацій та провідні фахівці-аграрники з усіх областей нашої держави.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.