Перспективи енергозберігаючих технологій

– Напрацювання наради-семінару ляжуть в основу документа, який ми спільно з університетом винесемо на сесію обласної ради. Є плани прийняти програму енергозбереження Полтавщини, яка сьогодні діє, але потребує доопрацювання, – підкреслив у вітальному слові заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко.

Нині питання енергозбереження, економії ресурсів і коштів – це питання виживання навчальних закладів, констатували учасники зустрічі. За статистикою, заклади освіти споживають 45% енергоресурсів усієї житлово-комунальної сфери.

Надзвичайно важливо, наголосив  Євген Суліма, що днями Кабінет Міністрів затвердив державну цільову програму енергоефективності та розвитку, яка передбачає залучення науковців і державних установ до впровадження енергоефективних технологій, альтернативних джерел енергії, зокрема використання теплових насосів, електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання на підприємствах комунальної форми власності та в бюджетних установах.

– Для участі в цій державній програмі треба, щоб обласні ради включили проекти, представлені ВНЗ, до обласних програм із енергозбереження. Тільки тоді, коли буде рішення обласної ради, навчальні заклади мають право подавати матеріали разом із листом від обласного керівництва до державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, – наголосив Євген Суліма.

У державній цільовій програмі закладені певні кошти для навчальних закладів. Розподілятимуть їх на конкурсній основі на реалізацію найбільш перспективних проектів. Тож вищі навчальні заклади, які мають такі проекти й напрацювання, можуть подавати їх до державного агентства. Урядовець відзначив, що кошти на ці цілі треба шукати не лише у держави. Існує чимало міжнародних інституцій, які готові інвестувати в розробки з цієї тематики, тож важливий досвід співпраці з міжнародними організаціями. Такий досвід має і Полтавський техуніверситет. Зокрема господарі представили комп’ютерну програму обліку витрат енергоносіїв вищими навчальними закладами, розроблену науковцями університету спільно з болгарськими колегами.

– Сьогодні кожний вищий навчальний заклад

 займається вирішенням питань енергозбереження, і наш університет у тому числі, – розповів ректор ПНТУ Володимир Онищенко. – В лабораторії кафедри теплопостачання і вентиляції встановлений і функціонує тепловий насос, що забезпечує підігрів води й опалення певних приміщень центрального корпусу.

Це обладнання, зокрема промислово-навчальні установки з утилізації теплоти відпрацьованого вентиляційного повітря, тепловий насос, а також єдиний в області випробувальний центр із сертифікації теплозахисних властивостей будматеріалів, вікон, навчальний полігон видобування нафти і газу, випробувальні лабораторії кількох кафедр побачили представники ВНЗ країни в Полтавському техуніверситеті.

Досвідом ефективного використання енергоносіїв і власними напрацюваннями поділилися учасники зустрічі на робочому засіданні. За результатами міжрегіонального семінару-наради було прийнято відповідні рішення, зокрема щодо включення розроблених вузами заходів із енергозбереження до відповідних регіональних програм.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.