Що серцю дороге

Кожен її приїзд – то певний сюрприз для усіх, хто залюблений у творчість видатної художниці й письменниці Марії Башкирцевої, доля якої стала близькою для її шанувальників у всіх кінцях світу вже впродовж століть. І цього разу сюрпризів було кілька, а центральною подією зустрічі стала презентація збірника доповідей учасників міжнародної наукової конференції, що проходила у Полтаві 2008 року і була присвячена 150-й річниці від дня народження Марії Башкирцевої. Він побачив світ у Москві, у видавництві "Наш дом", минулого року й укладений організатором конференції – директором фонду Тетяною Швець. Доповіді видано російською і французькою мовами.
– Цінність цієї книги в тому, що на конференцію у Полтаву були запрошені не випадкові люди, а спеціалісти з усього світу, які вивчали чи вивчають і нині творчу спадщину Марії Башкирцевої, – зазначила Тетяна Швець.
Вона нагадала імена науковців, письменників і дослідників із різних міст та столиці України,  із Франції, США, Росії, тих, хто брав участь у конференції чи надіслав свої доповіді, які подані в збірнику. А про те, що відкрито ще далеко не все, свідчить подія, яка нещодавно порадувала нашу землячку пані Тетяну. Минулого року в одному із московських музеїв у невеличкому архіві вона несподівано знайшла матеріали, які вразили її:
– Я почувалася так, наче відкрила справжній скарб із найкоштовнішими дорогоцінностями! – зізналася гостя полтавцям. – Там було кілька фото: маленької Марії з матір'ю і братом Павлом, її діда Бабаніна – до того ніхто не бачив його портрета, батька Марії з усіма чотирма орденами – це фотографія відомого полтавського майстра Хмелевського, матері Марії – в траурі, після смерті доньки, тітки Надін, котра була для Марії, як друга мати, молодого Павла. А ще – фото Марії, зроблене в Ніцці, коли їй було 13 – 14 років. І фото Діни Бабаніної, двоюрідної сестри Марії. Всі вони – унікальні, раніше ніде не друкувалися, вісімдесят років пролежали в архіві, й це – справжнє диво!
Це відкриття чекало саме на неї, впевнена Тетяна Дмитрівна, тим паче, що й знайшла вона свій скарб у Тетянин день!
Певне ж, добрі справи винагороджуються. І примножуються. А про те, що найдорожче її серцю, вона й приїхала розповісти своїм землякам. Тож показала і відеозйомки, зроблені у поїздках до Франції: там їй дозволили відзняти роботи Марії Башкирцевої, які зберігаються в музеях Парижа, а також її зошити в Національній бібліотеці Франції. Останні записи в щоденнику, які боляче читати.
 Учасники презентації наче побували і в капличці на цвинтарі Пассі, в усипальниці художниці, й подивилися ще раз найцікавіші фрагменти кінофільму про Марію Башкирцеву режисера Ганни Шишко.
Збірник доповідей учасників міжнародної наукової конференції з кольоровими ілюстраціями, з репродукціями робіт художниці, з фотографіями Марії Башкирцевої та її рідних і друзів, із відгуками гостей Полтави про зібрання на батьківщині художниці одержали бібліотеки, музеї міста, організатори та учасники конференції. Було представлено і речі Марії Башкирцевої, які стануть експонатами музею її імені.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.