Крок до ефективності й відповідальності

Зазначене підприємство працює на ринку заготівлі й переробки молока понад 10 років, і саме воно одним із перших в області почало працювати за новими правилами роботи. Практично все молоко від населення (близько 4-х тисяч молоковиробників) перевіряється на якість не тільки в спеціально обладнаних заготівельних пунктах, а й у лабораторії “Білагро”. Потужності підприємства дають змогу переробити 150 тонн молока за добу. У власних сільгосппідприємствах (утримують 1000 корів)  його щодня виробляється 15 тонн. У перспективі – нарощення дійного стада до 10 тисяч голів. Нині ж тут будують молочнотоварний комплекс на 1000 голів ВРХ та цех із переробки м’яса. Чесність, порядність, відповідальність – головні критерії в роботі підприємства, наголосив голова Великобагачанської райдержадміністрації, а донедавна – генеральний директор ТОВ “Білагро” Віктор Кордубан. У планах – запровадити на підприємстві замкнутий цикл виробництва, щоб постачати на споживчий ринок якісну продукцію.
Начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій зазначив, що загалом на початок березня в населених пунктах області діяло 1947 пунктів заготівлі молока, з яких 377 – стаціонарні, в тому числі з холодильними установками – 112. Решта – 1570 – стихійні, найбільше таких у Шишацькому, Чутівському, Котелевському, Карлівському районах. Тривожними є і результати обстеження поголів’я корів на мастит і туберкульоз. Так, проведені перевірки виявили у 10-ти господарствах хворих на туберкульоз корів і одного заготівельника молока.
Сергій Аранчій також наголосив на тому, що ефективність впровадження нових правил заготівлі молока – це значний крок до утвердження ефективних і відповідальних партнерських стосунків між виробниками сільгосппродукції і переробниками. Адже якість молокосировини значно поліпшилася, та й система розрахунків за здану сировину стала прозорішою, до того ж враховує якісні показники.
Разом із цим варто зазначити, що виробникам молока далеко не завжди прийнятна закупівельна ціна на нього, яка на Полтавщині нижча, ніж у сусідніх областях. Заготівельники теж не задоволені відносинами із молокопереробними підприємствами, які невчасно розраховуються за здану сировину. Тому й нарікають – де брати кошти на упорядження пунктів і переобладнання молоковозів?
Виробництво та переробка сільгосппродукції повинні базуватися на великотоварному виробництві, й це урядова стратегія, зазначив заступник голови облдержадміністрації  Володимир Замикула. Дрібнотоварним виробникам – селянам і фермерам – відстоювати свої інтереси буде простіше, об’єднавшись у сільськогосподарські чи обслуговуючі кооперативи, а їх на Полтавщині поки що надто мало. Володимир Замикула також наголосив на необхідності прискорення обладнання стаціонарних молокоприймальних пунктів відповідно до вимог чинного  законодавства, враховуючи при цьому можливість паралельного облаштування пунктів із приймання м’яса та овочів, надання ветеринарних послуг.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.