Обнови Гребінчиного краю

Дитячий садочок у Мар’янівці не діяв більше 10 років. А для того, щоб його відновити, потрібно було майже півмільйона гривень. Фінансові ресурси надали спонсори – ТОВ “Нібулон” та місцеві фермерські господарства. Сільський голова Іван Малярик розповів, що на сесії сільської ради вирішили кошти вкласти у майбутнє – відновити дитячий садочок.
Хто більше радіє відкриттю дошкільного закладу на урочистостях, відразу і не зрозумієш – гості з подарунками, чи батьки та бабусі з дідусями, переповнені емоціями, чи малеча, яка вже “господарює” у басейні з кульками?..
Загалом у Гребінківському районі 16 сільських рад, і в 12-ти із них є дитячі садочки. У планах – до кінця року розпочати роботи з відновлення дошкільних закладів ще у кількох сільрадах.
– Дитсадок у Мар’янівці – це вже п’ятий дошкільний заклад, який відкривають на Полтавщині цього року. Ще 26 відновили у 2010-му. Все це – реалізація передвиборної програми Віктора Януковича “Україна для людей”, – наголосив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.
Загалом до кінця нинішнього року на Полтавщині планують охопити дошкільною освітою близько 70 відсотків дітей до 6 років, відкриють ще близько 20 дошкільних закладів.
***
У лютому 2012 року виповниться 200 років від дня народження письменника, видавця та педагога Євгена Гребінки. Проте для гідного відзначення ювілею нашого земляка необхідно ще багато зробити – облаштувати музей письменника на батьківщині, відреставрувати пам’ятник. Із ходом підготовки до знаменного ювілею ознайомився заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко.
Земляки письменника, мешканці села Мар’янівка Гребінківського району із гордістю розповідають, що саме Євген Гребінка допоміг викупити з кріпацтва Тараса Шевченка, вперше видати його “Кобзар”. Тож до ювілею необхідно реставрувати пам’ятник Гребінці у райцентрі та його могилу у Мар’янівці, відремонтувати автодорогу до місця поховання письменника, перевидати книги про його творчий і життєвий шлях, облаштувати музей письменника.
– У нас у школі, у сільському будинку культури є матеріали. Тож ми хотіли б, щоб відкрили музей Євгена Павловича Гребінки, хоча б невеличкий, – говорить жителька Мар’янівки, знавець творчості Євгена Гребінки Марія Харченко. – Адже письменник всією душею вболівав за Україну, все українське.
І керівники району, і пошановувачі творчості письменника сходяться на одному – музей варто відкрити у Мар’янівському сільському будинку культури. Для цього потрібно 30–40 тисяч гривень, повідомив голова райдержадміністрації Анатолій Вихор. Проте для цього необхідно відремонтувати і сам сільський клуб. Для цього потрібні 600 тисяч гривень, наголосив голова районної ради Валерій Зінченко.
Крім того, треба зібрати матеріали із Санкт-Петербурга, Ніжина та інших міст, де жив, працював і навчався Євген Гребінка.
Валерій Пархоменко підкреслив, що загалом на підготовку до відзначення
200-ліття письменника з обласного бюджету планується виділити близько півмільйона гривень у рамках обласної програми “Видатні земляки Полтавщини”, залучити кошти спонсорів. До того ж Мар’янівку буде занесено до карти зеленого туризму краю, адже село є своєрідною культурно-мистецькою візитівкою Полтавщини й України.
aПомічник вихователя Мар’янівського дошкільного закладу Ірина Діденко з юними земляками Євгена Гребінки.
aПогруддя письменника на його батьківщині.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.