Круті сходи до адаптації в суспільстві

В області – 3 тисячі 200 інвалідів, які користуються інвалідними візками. Та безперешкодно вони можуть потрапити лише до органів соціального захисту населення, центрів зайнятості, установ Пенсійного фонду та закладів охорони здоров’я. Значна ж кількість магазинів, банків, перукарень і аптек для них недоступні. Інваліди говорять: нерідко пандуси виконують лише декоративну функцію. Піднятися ними навіть здорова людина може лише з ризиком для життя, оскільки вони або занадто круті, або ж зроблені зі слизької плитки. На думку начальника головного управління праці та соціального захисту населення Людмили Корнієнко, чимало пандусів “споруджено суто формально, задля отримання дозволу на функціонування закладу”.
Та проблема доступності – лише один із багатьох аспектів соціального захисту людей із обмеженими фізичними можливостями, про що йшлося на черговому засіданні ради гуманітарного розвитку при голові облдержадміністрації. Провів його заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату Валерій Пархоменко.
В єдиному автоматизованому державному реєстрі в області – понад 79 тисяч людей із обмеженими фізичними можливостями, тобто понад 5 відсотків усього населення Полтавщини. З них майже 8 тисяч – інваліди Великої Вітчизняної війни, 64 тисячі – інваліди загального захворювання, 2,7 тисячі – особи, яким наданий статус внаслідок аварії на ЧАЕС, майже 5 тисяч – діти-інваліди до 18 років. Щодня цим людям доводиться стикатися з труднощами. Це і небажання роботодавців працевлаштовувати їх, і низький рівень забезпечення санаторно-курортними путівками, і недостатня кількість пристосованого для потреб інвалідів громадського транспорту тощо.
Гостро стоїть також питання забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації. “На жаль, уже протягом чотирьох років ми одержуємо їх лише наприкінці року і в недостатній кількості. Минулого року надійшло 4195 одиниць технічних засобів реабілітації інвалідів, у тому числі 1099 інвалідних візків. У новий, 2011-й, рік ми ввійшли з боргом перед інвалідами – не надали ще 600 візків. Але вихід знайшли – на базі терцентрів створили пункти прокату технічних засобів реабілітації”, – повідомила начальник головного управління праці та соціального захисту населення Людмила Корнієнко.
У засіданні ради гуманітарного розвитку при голові облдержадміністрації також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль, начальник обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва, голова Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів” Сергій Чумак, представники громадських організацій.
За підсумками обговорення рада гуманітарного розвитку дала низку доручень. Вони, зокрема,  стосуються пропозицій щодо внесення змін до обласної програми соціального захисту інвалідів, розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості людей із обмеженими фізичними можливостями, створення умов  для їх безперешкодного доступу  до будівель  згідно з реєстром об’єктів соціального та громадського призначення, які необхідно пристосувати до потреб інвалідів.
* * *
Питання забезпечення безперешкодного доступу людей із обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у Полтаві розглядалися й на засіданні обласного комітету доступності, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації, голова обласного комітету доступності Віктор Животенко.
Про стан забезпечення доступу до соціальних об’єктів у Полтаві доповідав головний архітектор міста Вадим Вадімов. Він зазначив, що в нових мікрорайонах ця програма  виконується, натомість є проблеми з установкою пандусів у центральній частині міста, де іноді  мало площі, щоб витримати відповідні норми нахилів та обладнати належні під’їзди до пандусів, яких загалом в обласному центрі понад 230. Часто ці об’єкти не обладнані поручнями, відсутні й козирки над ними.
Чи не найпроблемнішим є доступ людей із обмеженими фізичними можливостями до загальноосвітніх закладів та вузів, закладів культури, тож на засіданні прозвучала пропозиція відкрити в обласному центрі хоча б одну школу для дітей на візках. Трамплінами для самовбивць назвала встановлені в підземних переходах пандуси заступник голови обласного комітету доступності (за згодою) Ірина Твердохліб, яка також звернула увагу присутніх на необхідність зниження бордюрів доріг та доцільність використання пересувних пандусів. Піднімалися й питання роботи соціального таксі, встановлення світлофорів для незрячих людей, забезпечення пересувними конструкціями для підйому в транспорт інвалідних колясок та інші.
“Ми поставили завдання міській владі до кінця літа зменшити висоту бордюрів у центральній частині Полтави. Адже це не потребує величезних витрат. Загалом ми вирішили обіцяти не багато, але щоб справи були конкретні, реальні, результативні й помітні”, – зазначив Віктор Животенко.
Він також пообіцяв учасникам засідання зустрітися у травні й послухати звіти чиновників з приводу того, що конкретно зроблено за цей час.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.