Цінові тенденції і ринкові важелі

На нараді зазначалося, що хоча Полтавщина перебуває серед благополучних областей (із 18 соціально значимих продуктових товарів, які підлягають моніторингу, в нашій області лише по трьох ціни дещо вищі середніх по Україні), підстав для заспокоєння немає, адже протягом січня-лютого ціни на деякі продукти зростали. Зокрема, на крупи – манну та гречану, олію, цукор, овочі. Тож, як наголосив голова облдержадміністрації, ціноутворення потребує впливу, і перш за все – ринковими методами.
Учасники наради детально проаналізували причини ситуації, що склалася, та намітили шляхи її поліпшення. Серед них – товарні інтервенції, розвиток мережі соціальних магазинів, магазинів підприємств-виробників, які є альтернативою великим торгівельним центрам. В області достатні регіональні ресурси зерна, щоб регулювати ціни на соціальні сорти хліба. Завдяки введеному Кабінетом Міністрів квотуванню на вивезення зерна є необхідні його запаси і в господарствах області. До речі, є й гречка, і потрібно відпрацювати схему, за якою після переробки вона за доступними цінами реалізовуватиметься споживачам.
Йшлося й про те, що велика строкатість цін на продукти спостерігається по районах області. В окремих випадках різниця досить відчутна. І це не повинно залишатися поза увагою райдержадміністрацій. Було висловлено пропозицію звернути увагу на наявність у містах умов для зберігання овочів. За даними управління з питань розвитку споживчого ринку ОДА, в Кременчуці, де такі умови найкращі, ціни на овочі на 10–15 відсотків нижчі, ніж в інших містах. До речі, в містах обласного підпорядкування не повинні забувати й про інші прорахунки. Так, у жодному з них не були сформовані регіональні зернові резерви, необхідні для випікання соціальних сортів хліба.
Говорячи про перспективи, учасники наради наголошували, що вже у цьому році мають дати конкретні результати заходи, котрі вживаються в рамках програм продовольчої безпеки та сприяння малому підприємництву. Буде збільшено посівні площі під деякі культури, зокрема й під гречку.
Підбиваючи підсумки обговорення питання, Олександр Удовіченко особливо наголосив на необхідності втримати фіксовану ціну на соціальні сорти хліба та на забезпеченні сприятливих умов для торгівлі місцевому товаровиробнику. З порушених у ході наради проблем дані відповідні доручення, у тому числі контролюючим органам, які здійснюють постійний моніторинг цін на продовольчі товари й дотримання чинного законодавства.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.