Всупереч кризам

А ще – це племрепродуктор із розведення ВРХ української чорно-рябої молочної породи, мають тут і свинопоголів’я, де вихід поросят на одну свиноматку сягає 20 голів. Тваринницькі ферми в сільгосппідприємстві обладнані з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних вимог, а на МТФ функціонують ще й постійно діюча лабораторія, установки для охолодження молока. Виконують тут і доочистку молока до вищого гатунку. В минулому році надої на кожну фуражну корову по господарству склали понад 6000 кілограмів, що на 500 кг більше попереднього року. Таких показників не в останню чергу досягли завдяки збалансованій кормовій базі, яка відповідає євростандартам, вважає директор СТОВ Павло Трейтяк. У раціоні годівлі худоби, окрім грубих і соковитих кормів, є соєве молоко, макуха, загалом по 7 кілограмів комбікормів на кожну голову. Господарство піклується й про худобу, яку утримують приватні господарі. А позаторік у селі, за кошти сільгосптовариства, відкрили молокоприймальний пункт європейського зразка.
СТОВ “Перемога” є насіннєвим господарством, яке спеціалізується на вирощуванні високорепродуктивного посівного матеріалу ранніх зернових, зернобобових та круп’яних культур. Але минулого засушливого року отримали не надто високі врожаї, каже Павло Трейтяк, та все ж, незважаючи на кліматичні, економічно-фінансові та політичні кризи, сільгосппідприємство завершило рік із прибутками. Вдалося придбати й нову техніку. Скажімо, багатофункціональний телескопічний навантажувач італійського виробництва, здатний замінити екскаватор, бульдозер і автокран. Надійну базу закладено й під майбутній урожай. Хороші сходи дали озимі культури, на всіх полях виконано зяблеву оранку. Проведено повний розрахунок за оренду земельних паїв.
Значні кошти господарство щорічно витрачає на підтримку соціальної сфери села, допомогу його мешканцям. Мабуть, навряд чи потрібно наголошувати на тісній співпраці й порозумінні між Гільцівським сільським головою Юрієм Козленком і директором СТОВ Павлом Трейтяком. Вони об’єднують зусилля і спільно працюють на благо громади. Сільгосппідприємство надає транспорт для підвезення дітей до школи, виділяє кошти для сільського Будинку культури, медичної амбулаторії, допомагає місцевому дитсадку, ЗОШ, за власний кошт виконує ремонт сільських доріг, надає житло своїм працівникам. Так, протягом останніх років фахівцям господарства було передано у власність понад два десятки житлових будинків.
СТОВ “Перемога” – єдине в Чорнухинському районі агроформування, яке господарює самостійно. Тут упевнено дивляться у майбутнє, яке, за словами Павла Трейтяка, – у впровадженні сучасної техніки й новітніх технологій, бережливому ставленні до землі, підвищенні родючості грунтів, продуктивності тваринницького стада. А ще – в турботах про благополуччя сільської громади, яка, власне, й творить майбутнє СТОВ “Перемога”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.