Полтавщина

Любов до лісу у Олександра Михайловича зародилася ще з дитинства, адже його рідне село Лютенька, що у Гадяцькому районі, здавна славилося своєю мальовничою природою та багатими лісами. Зараз у Лютеньці два лісництва, одне з них – Безвіднянське – площею майже 5 тис. га. Територія розподілена на шість дільниць, має базовий лісорозсадник та заповідне урочище "Безводне". На лісорозсаднику щороку вирощують близько 2,5 млн сіянців: сосни, ялини, дуба, акації, горіха, берези та інших. Тут запровадили систему комплексної механізації вирощування посадкового матеріалу у відкритому грунті. Для догляду за сіянцями використовують систему крапельного поливу, тому рослини мають високий відсоток приживлюваності. На території лісництва також розвивається мисливське господарство: розводять диких кабанів, лосів, кіз, а з минулого року – ще й плямистих оленів.

"Зимова Студреспубліка"
Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”

На Полтавщині вперше пройшла "Зимова Студреспубліка". Регіональний етап молодіжної гри відбувався в одному з миргородських оздоровчих центрів. Учасників заходу привітав заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко.
У розробці теми "Полтавщина. Вітчизняний продукт: від землі до столу" взяли участь понад 50 студентів вузів області. Учасники мали можливість проявити та розкрити свої лідерські, творчі та організаційні здібності. Протягом гри вони обговорили проблеми агропромислового сектора, зокрема якості продовольчої продукції в регіоні.
Переможцями проекту "Зимова Студреспубліка" стали представники Полтавської державної аграрної академії та Полтавського університету економіки і торгівлі Денис Дєдов і Анна Артеменко. Друге місце посіла студентка Полтавського аграрного коледжу управління і права ПДАА Юлія Бобир, третє – представниця університету економіки і торгівлі Анастасія Малієнко. Переможці отримали цінні призи та право на участь у Всеукраїнській "Зимовій Студреспубліці" на пільгових умовах.
Ініціаторами проведення "Зимової Студреспубліки" стали рада студентів і аспірантів Полтавського університету економіки і торгівлі та студентська рада Полтавської державної аграрної академії. Захід проходив при підтримці головного управління агропромислового розвитку ОДА, відділу у справах сім'ї та молоді ОДА, управління у справах сім'ї, молоді та спорту і центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді Полтавського міськвиконкому.

Ціни ростуть
Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Слідом за підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги у Кременчуці подорожчали хліб і проїзд у маршрутках. Зокрема основний виробник хлібобулочних виробів – Кременчуцький хлібокомбінат – через підвищення цін на електроенергію змушений підвищити вартість білого хліба в середньому на 28 копійок, а чорного – на 48 копійок. З урахуванням торгових надбавок споживачеві доведеться платити на 35–55 копійок більше.
Підвищення вартості проїзду в маршрутних мікроавтобусах Кременчука планується з 10 лютого. Після тривалих дебатів міськвиконком таки ухвалив рішення підвищити ціну проїзду до 2 грн замість попередньої – 1,75.

Живописна ода звитяжним пілотам
Оксана КРАВЧЕНКО
Журналіст

Життєві дороги художника Олександра Євтушенка пролягли від Полтави до Тюмені і знову повернулися до рідного міста над Ворсклою. Про це засвідчила його персональна виставка картин, яка на початку лютого відкрилася у бібліотеці Полтавського інституту економіки і права. Це друга виставка митця в Україні.  Перша проходила в 2005 році в музеї-садибі Володимира Короленка.
Визнання творчості нашого земляка відбулося у Росії в 1985 році. Тоді у Тюмені проводилися заходи і велика виставка живопису з нагоди 40-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Під впливом роману Валентина Пікуля "Реквієм каравану РQ-17" Олександр Євтушенко писав тематичну картину, яка отримала високі оцінки фахівців. Відтоді військова тема стала постійною в його роботах. От і на нинішньому вернісажі Олександр Станіславович представив серію картин з військовими літаками часів Другої світової. На полотнах молодь побачила повітряні бої під час спільних польотів радянських і американських льотчиків, ескадрильї "Нормандія–Німан" – своєрідну  живописну оду про баталії 1943 року.
Представлено також реалістичні сільські пейзажі, натюрморти та портрети.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.