Споживчий ринок

Але головною культурою господарства залишається, звичайно, картопля, хоча займає вона зараз десяту частину площ – 200 гектарів. Технологія збирання і доставки споживачам нескладна. Зібрану картоплю просто на полі сортують, пакують у сітки: продовольчу – по 20 кг, насіннєву – по 30. Із лану везуть або продавати, або на склад, на тривале зберігання. Фахівці розповідають, що зіньківську картоплю залюбки беруть представники з південних регіонів країни, а також місцеве населення, фермери, крупні господарства – на посадку. Продовольчу картоплю купують підприємці з Полтави, Харкова, Донецька, Луганська. Отже, зіньківський “другий хліб” годує ледь не пів-України.
– Картопля, яка зимує на складі, переважно насіннєва. Нещодавно ми взяли в оренду ще одне складське приміщення колишнього консервного заводу в Зінькові, нині проводимо там будівельні роботи. З 2008 року наше господарство – єдине в області – стало насіннєвим з вирощування репродуктивних сортів картоплі, – розповідає директор підприємства Анатолій Савченко. – Перевагу віддаємо вітчизняним сортам – Серпанок, Фантазія, а також голландським і німецьким. На зіньківських грунтах найкраще родять сорти Пікассо, Рокко, Лаура та інші. Хімікатами картоплю не обробляємо – тільки від колорадського жука. І споживачі оцінили нашу якісну продукцію.
В 2010 році урожай у господарстві, попри спекотне літо, зуміли виростити на рівні попереднього року – 150–200 центнерів з гектара. У 2010-му ПП “Картопля Полтавщини” зібрало близько 1500 тонн коренеплодів. Восени їх активно продавали споживачам, ціна була від 3,50 до 4,80 грн за кілограм. Насіннєву картоплю масово продаватимуть у березні, коли прийде пора готувати посадковий матеріал і дбати про урожай нинішнього року.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.