Із сесії обласної ради

Іван Момот вручив начальнику управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Дмитру Орлову Подяку від Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.
Розгляду в сесійній залі передували грунтовні обговорення всіх питань у постійних комісіях, про які інформувала “Зоря Полтавщини”, та на президії обласної ради. Тому і швидко депутати затвердили Регламент обласної ради шостого скликання, звіт про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2010 року по доходах у сумі 1 392 705, 7 тис. грн, по видатках – у сумі 1 298 598,3 тис. грн. Депутати прийняли Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2011 рік, обласну Програму економічних реформ на 2010– 2014 роки “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом”, підготовлені головним управлінням економіки облдержадміністрації. Виконання Програми економічних реформ, зокрема, забезпечить їх впровадження в базових секторах економіки області. Проект Програми економічних реформ розміщений для громадського обговорення на сайті облдержадміністрації, обговорення документа також проходило на розширених засіданнях обласного Комітету з економічних реформ за участю представників громадських організацій, бізнес-структур, банківських, наукових установ та представників ЗМІ.
На сесії також затвердили цільову Програму підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2011–2013 роки. Її реалізація дасть змогу розвивати зовнішньоекономічні зв’язки та експортний потенціал регіону, збільшувати інвестиційну привабливість і підвищувати рівень презентаційних заходів, активізувати процес залучення прямих іноземних інвестицій, відкрити нові можливості для підприємств, організацій і громадян в освітніх, наукових та інших проектах. Прогнозні показники накопичення обсягів прямих іноземних інвестицій в 2011 році мають скласти 555 млн дол. США, а обсяги експорту товарів і послуг – досягти 2338 млн дол. США. Депутати також підтримали Програму підтримки і розвитку комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради на 2011–2012 роки; Програму розроблення Схеми планування території Полтавської області.
Депутати надали ряд дозволів на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку надр, погодили пооб'єктний перелік робіт, за які компенсуються кошти з обласного бюджету.
Найбільше уваги у сесійній залі приділили проекту обласного бюджету на 2011 рік. Проект представив начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко.
Доходи обласного бюджету без врахування дотацій, субвенцій та власних надходжень бюджетних установ визначено в сумі 710 мільйонів 700 тисяч гривень, що на 145,6 млн грн, або на 25,8%, більше очікуваних надходжень за нинішній рік, наголосив доповідач.
Загальний обсяг доходної частини обласного бюджету пропонується в сумі 2 мільярди 160 мільйонів 289 тисяч гривень. Нові підходи у бюджетному плануванні й зміни в податковій базі передбачають збільшення ресурсної бази обласного бюджету в порівнянні з поточним роком на 104 мільйони гривень.
Обсяги доходів загального фонду бюджету запропоновані в сумі 2 109 075,9 тис. грн, спеціального фонду бюджету – 51 213,4 тис. грн. Загальний обсяг видатків – 2 160 259,4 тис. грн. Для потреб галузі освіти заплановано 389 100 тис. грн, на охорону здоров’я – 382 700 тис. грн, молодіжні програми – 4 854,6 тис. грн, фізкультуру і спорт – 14 191,4 тис. грн, будівництво, реконструкцію і ремонт автодоріг – 1 368 тис. грн.
– Проект обласного бюджету збалансований, розглянутий в цілому і схвалений постійними комісіями обласної ради, – сказав доповідач.
Зауваження стосовно проекту бюджету висловили депутати Степан Бульба (СПУ), Микола Безима (СПУ), Юрій Шляховий (ВО “Батьківщина”). На них було дано грунтовні пояснення.
87-ма голосами “за” депутати прийняли головний фінансовий документ року. З його прийняттям колег привітав Іван Момот.
Сесія погодила і направила за призначенням запит Володимира Беседи (ПР) і Анатолія Попельнюха (ПР) до Полтавської дирекції “Укрпошти”. Депутати не згодні з рішенням про приєднання центру поштового зв’язку № 12 у Гадячі до ЦПЗ
№ 10 у Лохвиці, внаслідок чого будуть скорочені понад 40 робочих місць. Це вже призвело до соціальної напруги в Гадячі.
У “Різному” депутат Василь Сільчук (КПУ) говорив про те, що багато розпочатих у країні реформ, на його думку, не привели до позитивних результатів. Підвищення пенсійного віку в умовах скорочення тривалості життя не піде на користь людині, як і проект Трудового кодексу. Депутат закликав колег співпрацювати з парламентарями, аби виносити такі проблеми на державний рівень.
Депутат Петро Ворона (“НУ”) сказав, що, на його думку, прийнято бюджет виживання, а не розвитку. Тож необхідно буде приймати зміни до фінансового документа.
Завершуючи роботу сесії, Іван Момот від імені керівництва обласної ради привітав усіх присутніх із наступаючими Новим роком і Різдвом Христовим, побажав добра, здоров’я і щастя.
– Рік закінчується, ми прийняли бюджет. Всі розуміють, що він непростий, але дає змогу виплачувати зарплати, соціальні пільги. У Державному бюджеті виділені значні кошти, які згодом будуть розподілені, і ми з вами будемо повертатися до цих питань і зможемо профінансувати і обласний протитуберкульозний диспансер, і лікарні, й школи, де є проблеми.
Коментуючи для журналістів підсумки роботи сесії і оцінюючи прийнятий головний кошторис області, голова обласної ради, зокрема, сказав:
– Я вдячний депутатам за те, що прийняли бюджет. Ми входимо в Новий рік із новим бюджетом. Основні галузі – це освіта, культура, охорона здоров’я, основні захищені статті – заробітна плата, соціальні допомоги, виплати на новонароджених, все це враховано в обласному і Державному бюджетах. Люди почнуть новий рік із гарантованими заробітними платами і гарантованими соціальними виплатами. Переважна більшість депутатів проголосувала за цей бюджет. Ми сьогодні маємо формульні розрахунки обласного бюджету, який залежить від Державного. Обласний бюджет розраховується за цифрами, які доведені Міністерством фінансів. Коштів завжди не вистачає. Нам хотілося б і на медицину, і на молодіжні програми дати більше коштів. Але маємо те, що маємо. Думаю, бюджет реальний, і в абсолютних цифрах, і в процентному співвідношенні вагоміший за попередній. Я сподіваюся, що ми протягом наступного року будемо повертатися до бюджету, переглядатимемо деякі його статті, й маю надію, що нам вдасться направити додаткові кошти на медицину, освіту, на інші галузі, про які говорили депутати і на постійних комісіях, і у сесійній залі.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.