Місцеве самоврядування

– Чого, на Вашу думку, люди очікують від новообраних органів місцевого самоврядування?
– У першу чергу – наведення порядку й дисципліни. Забезпечення соціального і правового захисту, створення необхідних умов для реалізації індивідуальних можливостей кожного жителя та єдності в діях виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, об’єднання політичних партій заради стабільності громади. Причому місцеве самоврядування стає успішним не тільки в залежності від забезпечення фінансовими та матеріальними ресурсами. Головна роль належить людям, їхньому бажанню бачити своє село, місто, свою вулицю комфортними для проживання. А тому новообрані ради якраз і повинні забезпечити ефективну участь населення у вирішенні місцевих проблем.
– Якими невідкладними проблемами Ви зайнялися одразу після обрання на посаду?
– Насамперед детально опрацювала Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Наступне – створення  постійних комісій ради, які будуть займатися вивченням, попереднім розглядом і підготовкою питань, що належать до відома ради, здійснюватимуть контроль за виконанням рішень ради. На черговій сесії розглядатимуться питання щодо Програми соціально-економічного розвитку на 2011 рік, про внесення змін до показників районного бюджету на 2010 рік, про Регламент районної ради та інші.
– Які пріоритети визначили на перспективу?
–  Всі зусилля депутатського корпусу будуть спрямовані на збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, міст, району. Необхідно зберегти  майнові комплекси шкіл, закладів охорони здоров’я, оздоровчого табору “Олімпія” від приватизації, руйнації, перепрофілювання. Вкрай необхідно створити всі умови для того, щоб комунальна власність якомога ефективніше працювала на благо жителів району. Ефективне та прозоре управління, збільшення надходжень до бюджету – саме на це будуть спрямовані зусилля районної ради у сфері управління спільним майном громади.
Працюватимемо над збільшенням прибуткової частини бюджету. Одним із головних стратегічних напрямків у цьому є  використання земельного та природно-ресурсного потенціалу району. Зосередимося на законності, ефективності та раціональності використання надр, земельних, водних та лісових ресурсів як потенційного джерела наповнення місцевих бюджетів та запоруки добробуту мешканців району.
Один із пріоритетів – забезпечення участі громади в державних та обласних програмах, що передбачають залучення коштів на розвиток місцевої інфраструктури. Завдання районної ради – вирішити проблеми як районної, так і кожної конкретної сільської громади, заручившись підтримкою депутатського корпусу.
– Як особисто Ви і рада плануєте співпрацювати з райдержадміністрацією?
– Переконана, що запорукою сталого соціально-економічного розвитку є діалог, а не протистояння, лише партнерські стосунки органів місцевого самоврядування і виконавчої влади. Тому відповідні рішення формуються й приймаються в тісній співпраці райдержадміністрації, районної ради, депутатського корпусу, міських та сільських голів. Сьогодні ми спільно з районною державною адміністрацією працюємо над консолідацією та об’єднанням політичних партій заради поліпшення суспільно-політичної ситуації в районі та стабільності громади. Діючи спільно, ми зможемо максимально захищати інтереси й відстоювати права громади на всіх рівнях.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.