Закон і час

Протягом 2010 року до органів прокуратури Полтавської області надійшло більше 16 тисяч звернень, що майже на тисячу більше, ніж торік. Основними причинами цього є постійні зміни в законодавстві, недостатня правова обізнаність громадян і, що найприкріше, формальне ставлення деяких посадових осіб до своїх службових  обов'язків. Після тривалих митарств по кабінетах різних установ та організацій мешканці області йдуть до прокуратури за допомогою як до останньої інстанції. Громадяни звертаються для вирішення різних проблем. Серед них – невиплата заробітної плати, невиконання судових рішень, невиплата орендної плати за користування земельною ділянкою (паєм) тощо. Непоодинокими є випадки надходження до прокуратури скарг стосовно питань слідства та дізнання, передусім щодо необгрунтованих відмов у порушенні кримінальних справ.
Нині більше 400 звернень задоволено. Наприклад, у зв'язку з відмовою управлінням Пенсійного фонду в Гадяцькому районі у перерахунку та нарахуванні пенсії по інвалідності як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС до органів прокуратури звернувся житель району К. Прокурор району подав у інтересах заявника позовну заяву в порядку адміністративного судочинства. Як результат – судом заява задоволена, основна і додаткова пенсії перераховані, пенсіонеру кошти виплачені.
На звернення громадянина Ф. із Лохвицького району щодо невиплати ССВ "Світанок" орендної плати за користування земельною часткою (паєм)  прокурор відреагував поданням на адресу керівника підприємства. За наслідками розгляду документа прокурорського реагування орендна плата виплачена у повному обсязі, а посадову особу, винну в порушенні чинного законодавства, притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
За втручання прокурора Диканського району при вирішенні звернень громадян К.та Т., які скаржилися на невиплату їм заробітної плати ТОВ "Прогрес", заборгованість ліквідовано. Всі зароблені гроші заявники отримали.
Подібних прикладів можна навести чимало. Адже діяльність органів прокуратури, яких би сфер вона не торкалася, спрямована на благо людини, бо саме людина, її життя, здоров'я, честь і гідність визнаються в Україні найвищою цінністю.

Володимир СТЕЦЕНКО
Перший заступник прокурора
Полтавської області
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.