Виконавча влада

З вагомими здобутками зустрічає Новий рік Котелевський район. За підсумками соціально-економічного розвитку районів області за 9 місяців 2010 року, він піднявся на 2-ге місце – з
8-го, яке займав у 2009-му. Основними бюджетоутворюючими підприємствами є ТОВ “Агрофірма “Маяк”, СВК “Батьківщина”, СТОВ “Скіф” та “Дружба”.
За 11 місяців 2010 року вироблено 21496 тонн молока, що майже на 4000 тонн більше, ніж за такий же період минулого року. Удій на одну корову, в середньому, становив 5591 кг, що майже на тисячу кілограмів більше, ніж у 2009 році.
Агрофірма “Маяк” цілеспрямовано працює над створенням замкненого циклу виробництва й переробки власної вирощеної сільськогосподарської продукції. І це дає результати. Порівняно з 2009 роком, за 9 місяців 2010-го у господарстві вдвічі зросло виробництво борошна, у 2,4 разу – виробництво хлібобулочних виробів та в 1,8 разу – макаронних. Більш ніж удвічі зросло виробництво м’яса, ковбасних виробів, круп.
У 2010 році Котелевський район виграв гранд на участь у проекті Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, і за ці кошти, за умови співфінансування, було здійснено кілька міні-проектів – проведено ремонт амбулаторії в селі Більськ, здійснено реконструкцію вуличного освітлення в селі Велика Рублівка та реконструкцію водопостачання в селах Деревки та Ковалеве.
Серед пріоритетних напрямків роботи районної влади, наголосила Тетяна Корост, – удосконалення соціальної сфери, покращення матеріально-технічного забезпечення лікарняних закладів, інтенсифікація аграрного виробництва, впровадження сучасних технологій у рослинництві, розвиток тваринництва, зокрема молочного, для збільшення доходів сільських товаровиробників, створення переробних підприємств, відновлення заготівлі сільськогосподарської продукції. Планується збільшити залучення інвестицій, насамперед у виробничу сферу, а також у туристичну галузь, яка має в районі хороші перспективи. Здійснюватимуться заходи зі сприяння індивідуальному житловому будівництву, розвитку інфраструктури населених пунктів.
Серед досягнень Тетяна Михайлівна назвала ефективну та активну реалізацію Програми економічних реформ Котелевського району на 2010–2014 роки.
– Які зрушення у соціальній сфері найвагоміші? – поцікавилися журналісти.
Керівник виконавчої влади району, зокрема, наголосила, що протягом року дошкільним вихованням охоплено 100 відсотків дітей. У липні-серпні відкрито дошкільні групи при п’яти сільських школах (Більській, Козлівщинській, Ковалевській, Сидоряченській, Михайлівськопершій). Розроблена й діє система повноцінного та якісного харчування дітей, усі дошкільні й загальноосвітні заклади району забезпечені екологічно чистими продуктами харчування шляхом запровадження єдиного двотижневого меню, єдиного харчодня та розроблення чітких графіків постачання якісних продуктів харчування. Вирішене питання безкоштовного підвозу дітей із віддалених сіл до дитсадків та шкіл району. Проводяться зміцнення та модернізація матеріально-технічної бази навчальних закладів, яка майже не поновлювалася кілька років поспіль. У червні-серпні проведено поточні ремонти в усіх навчальних закладах.
Проведено реорганізацію Більської дільничної лікарні в амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. У стислі терміни проведено реорганізацію Великорублівської дільничної лікарні в амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. Зроблений капітальний ремонт квартири для сімейного лікаря Милорадівської амбулаторії, створено єдиний диспетчерський пункт з приймання викликів для надання невідкладної медичної допомоги. На умовах оренди агрофірмою “Маяк” передано легковий автомобіль для надання медичної допомоги населенню Милорадівської амбулаторії. На даний час здійснюються роботи із реконструкції хірургічного відділення Котелевської центральної районної лікарні. У вересні 2010 року відкрито філію стаціонарного відділення на 25 ліжко-місць у приміщенні колишньої Великорублівської дільничної лікарні.
Щодо відродження культурно-мистецького життя краю, то протягом 2010 року в районі проведено ряд заходів, спрямованих на забезпечення всебічного розвитку котелевців, організацію їхнього дозвілля. Здійснено поетапне облаштування Парку Слави,  на реконструкцію якого витрачено 700 тисяч гривень із різних джерел фінансування (районного, селищного бюджетів, спонсорських коштів).
З метою сприяння поліпшенню якості надання послуг населенню із реєстрації шлюбів та дітей у святковій атмосфері відкрито залу урочистих церемоній (на всі роботи витрачено
200 тис. грн). Нині завершився перший етап реставрації Котелевського районного будинку культури та його реорганізації у Палац дозвілля “Скіфія”.
Журналісти поцікавилися, завдяки чому досягнуто таких вагомих результатів за короткий термін.
– Вважаю, що мені вдалося, перш за все, розбудити в керівників підприємств, організацій району, органів місцевого самоврядування надію і віру в те, що навіть у складних політичних і економічних умовах можна щось робити для людей, – підкреслила Тетяна Корост. – А людям якоюсь мірою повернути довіру до влади.
Відповідаючи на запитання щодо оцінки так званих інвесторів, які нині, мов гриби після дощу, з’являються на селі, голова Котелевської РДА зазначила, що в тих селах, куди зайшли такі “інвестори”, залишилися лише назва села та зруйноване господарство: зникли тваринництво, ферми. Тому люди ставлять гостро питання: що залишиться їхнім дітям і онукам? Село матиме майбутнє лише в тому випадку, коли відбуватиметься його економічний розвиток. Якщо хтось думає, що розвиток села полягає лише в тому, щоб хтось прийшов, засіяв землю кукурудзою, зібрав і продав урожай, то він помиляється. Необхідно навколо кожного гектара землі створювати максимальну кількість видів діяльності, щоб наповнювалися місцеві бюджети та розвивалися села. А саме: по-перше, посіяти і зібрати врожай, провести його первинну обробку; по-друге, розподілити зібраний врожай на корми для тварин, переробку на борошно, крупи тощо; по-третє, утримувати тваринництво, переробляючи рослинницьку продукцію на тваринницьку; по-четверте, переробляти і реалізовувати тваринницьку продукцію.
– Останнім часом багато пристрастей вирує навколо прийнятого Податкового кодексу. Чим він обернеться для селян? – запитали учасники прес-конференції.
– Я ще не вивчила його досконало, але можу сказати, що для селян у ньому особливих загроз немає. Бо всі чудово знають, що найсправніше платять податки саме селяни.
Журналісти також попросили визначити, які головні цілі ставить перед собою, як перед керівником району, Тетяна Михайлівна Корост на 2011 рік.
– Розвивати економіку району для того, щоб були кошти на соціально-економічний розвиток. Хочемо започаткувати зелений туризм, побудувати базу відпочинку на березі річки. Маємо плани збудувати хлібозавод, молокозавод і церкву…
На закінчення Тетяна Михайлівна Корост наголосила, що влада району готова до постійного діалогу з населенням та до конкретних дій.

В’ячеслав ЛУГОВИЙ
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.