освіта

Березоворудський технікум, якому виповнилося вже понад 80 років, готує молодших спеціалістів за основними спеціальностями: виробництво і переробка продукції рослинництва й тваринництва, а також – експлуатація та ремонт машин і обладнання агропромислового виробництва. У процесі навчання учні отримують ще й робітничі професії – тракторист-машиніст, водій, слюсар, квітникар, бджоляр… Загалом за період функціонування цей заклад дав путівку в життя понад 12 тисячам спеціалістів. Нині ж тут здобувають фах близько 500 юнаків і дівчат із різних областей нашої держави. Хоча освітній заклад має базу для навчання понад 1200 фахівців, як це було ще 30 років тому.
Навчально-виробнича база технікуму – на належному рівні. Окрім добре обладнаних кабінетів, лабораторій і майстерень, тут є спортмайданчики й стадіони, а ще – відремонтована й обладнана самими студентами тренажерна зала, навчальна теплиця і колекційно-дослідне поле, завдяки якому заклад зайняв І місце серед аграрних вузів України І – ІІ рівнів акредитації. Тут, на площі 3 гектари, вирощують понад 2 тисячі видів і сортів декоративних, сільськогосподарських і лікарських рослин. Заслуговує на увагу й навчально-виробнича ферма, де є декоративні кури й голуби, свині, вівці, коні, кролі… Має заклад 300 гектарів орної землі для товарних посівів сільськогосподарських культур, обробляти які допомагає ВАТ “Повстин”, очолюване колишнім випускником технікуму, депутатом обласної ради Григорієм Вернигорою. Власне сільгоспвиробництво є вагомою підтримкою фінансового стану технікуму.
Авторитет освітнього закладу підтримують і його студенти, серед яких є іменні стипендіати й лауреати профільних конкурсів, переможці конкурсів на здобуття грантів за програмами “Жінки-лідери” та “Інтернет – сільській молоді”. До речі, кошти грантів тут витратили на придбання модема й мобільних телефонів для загального користування. Переможцем численних всеукраїнських конкурсів є і сам технікум, який, наприклад, за участь у виставці “Агро-2010”, де навчальний заклад представляв школу рослинництва і тваринництва, нагороджено золотою медаллю та дипломом Мінагрополітики України.
Березоворудський технікум є базовим у питаннях розробки програм і Державних стандартів для підготовки молодших спеціалістів агрономічного напрямку.
Стосовно ж подальших планів, то, як зазначила заступник директора технікуму з навчальної роботи Ніна Оверченко, в перспективі будуть готувати ще й спеціалістів із ведення зеленого туризму (нині в селі є громадська організація "Берегиня", яка переймається цим питанням) та садово-паркового дизайну. Для цього теж є відповідна база – 46 гектарів лісопарку.
Є здобутки. Вони – мов добірні зерна, з яких виростатиме ваговите колосся. На жаль, є й проблеми. Чи не найбільша з  них, за словами директора технікуму Миколи Скалія, – відсутність коштів. Оскільки приміщення агрономічного корпусу є пам'яткою архітектури (колишній маєток Закревських, де бував Великий Кобзар), то потрібно привести будівлю в належний стан. Торік вдалося виконати ремонт покрівлі, для чого було використано близько 500 тисяч гривень, із них майже 300 тисяч – з обласного бюджету, решту фінансувала нащадок роду Закревських Колет Артвич із Люксембурга. Ще понад півтора мільйона гривень потрібно для ремонту фасаду, проект на проведення робіт уже готовий. От тільки де взяти кошти державному закладу, в якому понад 95 відсотків студентів навчається за держзамовленням і який навіть на поточне функціонування фінансується не повністю?..
Та попри негаразди колектив Березоворудського технікуму дбає про перспективу. Збережено потенціал, на якому й зростатиме, розвиватиметься майбутнє аграрної галузі. Адже Полтавщина, Україна споконвіку славні щедрими полями і щирими  людьми, які вирощують хліб – основу добробуту держави.

Людмила ДАЦЕНКО.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.