3 грудня – Міжнародний день інвалідів

Голова вільної профспілки УТОСу Лазар Дубнов сказав, що влада так не піклується про інвалідів по зору, як це робить за велінням серця Володимир Матицин. Він мав право так сказати, адже досить плідна співпраця фонду “Джерело Дніпра” та Кременчуцької філії УТОСу триває вже сім років. Філія об’єднує майже 550 інвалідів по зору різного віку. Зважаючи на те, що незрячі дуже трепетно ставляться до аудіокниг як до основного джерела інформації про навколишній світ, за ініціативою Володимира Матицина сім років тому розпочалося формування фонду аудіокниг для бібліотеки УТОСу. Щороку в Міжнародний день сліпих представники фонду організовують урочисту церемонію передачі нового книжкового поповнення. Сьогодні тут зібрано практично всі аудіокниги, які видавалися в Україні: близько 500 дисків та 200 касет. Тільки поточного року благодійний фонд “Джерело Дніпра” презентував 80 дисків – від класики до сучасних авторів, а також магнітофон, на якому можна прослуховувати і диски, і касети.
У цілому ж благодійна допомога інвалідам має кілька спрямувань. Серед них – створення умов для самореалізації людей із обмеженими фізичними можливостями й підтримка розвитку інваспорту. Діяльність фонду в цьому напрямі є досить показовим прикладом для наслідування. Ще будучи керівником нафтопереробного заводу, Володимир Матицин ніколи не відмовляв у допомозі Кременчуцькій філії обласного центру “Інваспорт”. Зі створенням благодійного фонду така допомога стала ще більш доступною. На його переконання, дітям, котрі, незважаючи на певні вади фізичного розвитку, знаходять сили для спортивних змагань і показують результати, яких не кожний може досягти, необхідно допомагати. “Сподіваюся, це дасть можливість дітям повірити у себе, переконає у тому, що на їхньому життєвому шляху зустрічається більше чуйних людей, аніж байдужих”, – наголошує меценат. Починаючи з 2004 року, фонд фінансово підтримує проведення щорічної відкритої олімпіади міста серед дітей із проблемним здоров’ям “Повір у себе”, яку організовує Кременчуцька філія обласного центру “Інваспорт” для дітей віком від 8 до 18 років із Кременчука, Кременчуцького району та Комсомольська. Традиційним для фонду стало проведення відкритого Всеукраїнського юнацького турніру серед параолімпійців на призи від Володимира Матицина. Спочатку турнір мав обласний статус, тепер до участі в ньому запрошують гостей із Молдови та Білорусі.
Днями дитячо-юнацький центр спорту для інвалідів із порушеннями опорно-рухового апарату “Оріяна” відсвяткував 10-річчя. На урочистостях із цієї нагоди почесний президент та засновник цього громадського об'єднання Валерій Лекумович вручив Володимиру Матицину почесну грамоту за постійну допомогу і багаторічну співпрацю. Представники фонду  з нагоди свята подарували “Оріяні” цифровий фотоапарат, який дозволить фіксувати найяскравіші моменти життя членів клубу. А до цього було ще багато різних корисних подарунків.
– Той факт, що успіхи та досягнення наших дітей когось радують, що є люди, небайдужі до їхніх проблем, вселяє віру в майбутнє, дає сили і волю для подальших звершень, – наголосив Валерій Лекумович. – Щодо здобутків, то упродовж десятиріччя існування клубу “Оріяна” вдалося підготувати майстра спорту міжнародного класу з легкої атлетики, двох майстрів спорту з цього ж виду спорту, чотирьох майстрів спорту з пауерліфтингу. Нині тут активно розвивають такі види спорту, як футбол для дітей із ДЦП, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг.
– Здорове суспільство завжди піклується про людей, слабких фізично, – наголошує Володимир Матицин. – Для мене особисто можливість допомагати таким сильним духом людям – це велика гордість. Недаремно ж говорять: “Поділись, якщо маєш гроші”. Я ділюся своїм статком із ними, а вони зі мною – силою свого благородного духу. Й одному Богові відомо, що має справжню цінність.
Не залишається поза увагою фонду й міське товариство інвалідів. Дехто з його членів завдяки фонду отримав можливість оплатити вкрай необхідну хірургічну операцію чи медикаментозне лікування. Ще одинадцять осіб із обмеженими фізичними можливостями отримали від фонду сертифікати на безкоштовне навчання на курсах оператора комп’ютерного набору. Ця програма діє вже три роки, протягом яких у товаристві з’явилося чимало оргтехніки.
“Нам варто відволіктися від власних проблем і приділити увагу тим, кому вона справді потрібна”, – саме таким життєвим кредо керується у своїй благородній діяльності Володимир Матицин. Народжений у рік Великої Перемоги, він із синівською любов’ю ставиться до ветеранів Великої Вітчизняної війни. Тож госпіталь для інвалідів війни постійно перебуває під його особистою опікою. Щороку в День Перемоги та у День визволення міста ця лікувальна установа отримує цінні й украй необхідні подарунки: ультразвуковий апарат, бойлер для підігріву води, переносний інгалятор, електроплиту, а також проведено євроремонт однієї з палат, обладнано кабінет іоноароматерапії тощо.
Одна з підопічних Володимира Матицина, інвалід по зору Раїса Микитенко, бажаючи висловити йому щиру вдячність від усіх, кого природа обділила здоров’ям, написала такі віршовані рядки:
Життя, як кажуть, – на долоні,
Вже доньки виросли давно,
Вже посивіли ваші скроні,
І старість стукає в вікно.
А ви такий, як і раніше, –
Швидкий на поміч і добро.
Відповіддю на ці теплі й щирі рядки – не менш щирою – є філософське тлумачення Володимиром Матициним власної благодійницької діяльності: “Людина приходить на землю, щоб творити! Творити любов, радість, щастя – усі блага земного життя. Ось таке завдання й стояло перед фондом – надати посильну допомогу тим, хто найбільше її потребує, не за їхнім проханням, а за покликом серця. Зробити життя цих людей світлішим і кращим. Водночас не можна змусити людину робити добро. Це повинно бути велінням совісті. Я переконаний, що для успішних людей, яких у нашому місті й області немало, благодійність має стати нормою життя. Адже, допомагаючи іншим, ми насамперед допомагаємо собі. Ми зберігаємо й очищаємо свою душу, ми змінюємо світ на краще”.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.