На вістрі проблеми

Для працівників музею, як і для експонатів, настали досить важкі часи. Та якщо люди мали змогу тепліше одягтися, то експонатам від неприпустимих для їх зберігання перепадів температури подітися було нікуди. Вони пліснявіли й втрачали своє безцінне історичне значення. Переконливі прохання директора музею Алли Гайшинської якомога швидше збудувати новий фасад на ініціаторів капітального ремонту не діяли. У працівників музею від безвиході опускалися руки. Та найстрашніші випробування їх чекали попереду. Нинішньої зими під час лютих морозів через вільний доступ холодного повітря не витримала система водяного пожежного гідранта (у трубах замерзла вода, яка пошкодила їх). Тепер, щоб його відновити, потрібно повністю розібрати внутрішню стіну.
Таке критичне становище змусило владу поточного року все ж передбачити у міському бюджеті 500 тис. грн для будівництва нового фасаду. Втім, роботи ведуться досить мляво. На середину листопада вдалося освоїти тільки 100 тис. грн із запланованих. Приміщенню музею добудували новий цегляний фасад, у якому незабаром мають з’явитися нові вікна. До кінця року, як стверджує керівник будівельної фірми, котра виконує замовлення, будуть завершені усі заплановані роботи щодо фасаду: посилення несучих колон, оновлення вентиляції приміщення, встановлення спеціальних установок з рекуперації повітря, що дасть можливість музею економити на опаленні. У цілому ж,         на переконання фахівців, увесь комплекс необхідних робіт із реконструкції коштуватиме 6 млн грн.
Нині в краєзнавчому музеї Кременчука працюють 36 працівників – ентузіастів музейної справи. Інакше їх назвати не можна, бо, незважаючи на руїни й жахливі умови, вони продовжують проводити екскурсії, влаштовувати виставки, підтримувати в належному стані експозиції. Задля цього влітку пересушили експонати, які були уражені грибком та пліснявою. Щоб врятувати деякі з них від руйнації, музейники за власні кошти купують медичний спирт для протирання, бо, як виявляється, дія хімічних препаратів у такому випадку є досить агресивною. Тобто замість того, щоб працювати над розробкою нових експозицій та поповненням їх новими знахідками, працівники музею самовіддано зберігають набуте й щиро вірять у свято на своїй вулиці. Алла Гайшинська сподівається: якщо влада щороку на реконструкцію музею виділятиме хоча б по 500 тис. грн, то за десять років її вдасться завершити.
Більш оптимістично налаштований новообраний міський голова Кременчука Олег Бабаєв. Під час першої прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, у переліку пріоритетних завдань він пообіцяв якнайшвидше завершити реконструкцію краєзнавчого музею.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.