Суспільство

Середню освіту засуджені неповнолітні отримують у загальноосвітній школі при колонії. За партами тут нині – 110 школярів. Їм викладають звичайну шкільну програму за тими ж самими підручниками, що й у інших школах. Окрім того, із ними спілкуються психологи. Вони працюють над тим, щоб показати їм, що у житті є не лише негативні сторони, а й багато позитиву.
– На волі їх здебільшого “виховувала” вулиця. Сім’я і суспільство не дали їм поняття про головні людські цінності, – розповідає Микола Ісаєв. – Тому ми вважаємо, що виправна колонія зобов’язана дати ув’язненим повну середню освіту для того, щоб після виходу на волю вони могли легше адаптуватися в суспільстві.
У школі обладнані предметні класи, у тому числі й комп’ютерний клас. Навчальний процес забезпечують 12 педагогів. По закінченні школи засуджені неповнолітні отримують атестат державного зразка про повну середню освіту. Після цього вони можуть вступити в профтехучилище при виправній колонії на одну з робітничих спеціальностей – слюсаря, столяра та інших. Нині у ПТУ – 30 учнів. Також неповнолітні ув’язнені мають право і можливість заочно-дистанційно навчатися у вищих учбових закладах.
Велику увагу адміністрація дитячої колонії приділяє й різнобічному культурно-спортивному вихованню своїх підопічних. В установі працюють гуртки – вихованці захоплюються вишивкою хрестиком, дехто пробує себе у живописі й графіці, хтось майструє сувеніри або займається різьбленням по дереву. Кілька років тому в колонії відкрили “живий куточок”. А цього року при підтримці Фонду братів Павліченків на території установи з’явився спортивний майданчик зі штучним покриттям. Він обладнаний футбольними воротами, баскетбольними щитами, волейбольною сіткою, тренажерами.
– У вересні цього року спортсмени Кременчуцької виховної колонії вибороли перше місце у Всеукраїнській заочній спартакіаді серед неповнолітніх засуджених, – розповідає начальник управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Полтавській області Микола Ісаєв. – У ній брали участь десять дитячих колоній. Змагання проходили заочно, тобто в кожній колонії визначали найкращих у різних видах спорту, а потім результати всіх виховних закладів порівняли і назвали імена найсильніших. Переможці спартакіади були нагороджені почесними грамотами та отримали спортивні кубки, рюкзаки, набори з шахів та шашок, а всі учасники спортивних змагань – солодощі, пізнавальну літературу. Також за участь у спартакіаді хлопці отримують заохочення, які потім, за умови, що вихованець не порушує режим утримання та не має покарань, допоможуть при перегляді справи щодо умовно-дострокового звільнення.
Паркан, колючий дріт, розпорядок дня – те, що відрізняє побут ув’язнених неповнолітніх від життя їхніх ровесників. І хоча в останні роки умови тримання в установах вітчизняної пенітенціарної системи значно поліпшилися, від європейських норм вони, на жаль, іще далекі. Як приклад, начальник управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області Микола Ісаєв наводить те, що діти в колонії досі живуть у приміщеннях казарменого типу, а не у кімнатах. “Але до цього будемо прагнути, робитимемо все можливе. Ми хочемо, щоб ці хлопці, які здійснили злочин, назавжди покінчили з минулим і виросли повноправними, законослухняними громадянами”, – говорить він.

Алла Торяник
Молодший інспектор УДДУПВП
у Полтавській області
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.